Hyppää pääsisältöön

Metsäteollisuus laajentaa ja rakentaa uutta

Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaa Äänekoskella
Metsä Groupin biotuotetehtaan rakennustyömaa Äänekoskella Kuva: Yle/Tuomas Stedt Metsä Group,biotuotetehdas,sellutehtaat

Metsäteollisuus on jo usean vuoden ajan ollut Suomen ahkerimpia investoijia.

Metsä Group rakentaa Äänekoskelle on parhaillaan biotuotetehdasta. Kyseessä on paitsi Suomen, myös Euroopan suurin metsäteollisuusinvestointi. Hankkeen kustannusarvio on 1,2 miljardia euroa. Tehdas valmistuu vuoden kuluttua syksyllä.

Samaan aikaan useat muut metsäyhtiöt laajentavat tuotantolaitoksiaan. Noin 100 miljoonan suuruisia investointihankkeita tehdään mm. UPM:n tehtailla Kuusankoskella, Kotkamillsillä Kotkassa sekä Stora Enson tehtaalla Imatralla. Lisäksi Metsä Group suunnittelee 100 miljoonan euron investointia puoliksi Suomeen ja Viroon. Lisäksi UPM on investoinut noin 50 miljoonaa Kaukaan tehtaan uudistamiseen.

Suunnitteilla useita
miljardihankkeita

Päivän sana on biotalous. Biotuotteiksi kutsutaan tuotteita, jotka valmistetaan osittain tai kokonaan uusiutuvasta raaka-aineesta, kuten puusta.

Enää ei puhuta sellutehtaista, vaan biotuotetehtaista. Parhaillaan on tekeillä investointiselvityksiä kolmesta miljardiluokan biojalostamohankkeesta sekä yhdestä noin puolen miljardin euron suuruisesta hankkeesta.
Biojalostamojen ydintuote on puukuitu eli sellu. Sen yhteyteen tehdään erilaisia tuotteita jalostamaan puuvirtaa mahdollisimman moniksi eri tuotteiksi.

YritysKust.arvio M/€
Finnpulp OyKuopio1400havusellutehdas, biojalostamo
KaiCell Fibres OyKainuu (useita sijaintivaihtoehtoja)900 - 1000sellutehdas, biojalostamo
Boreal Bioref OyKemijärvi800havusellutehdas, biojalostamo
SelvitysryhmäHaapajärvi500havusellutehdas, biojalostamo

Artikkelia korjattu 14.9. 2016 klo 10.30. Noin 100 miljoonan euron investointi on tehty UPM:n Kymin tehtaalla Lappeenrannassa, ei Imatralla.

Kommentit