Hyppää pääsisältöön

Parlamentti salaa yhä meppien kulukorvaustiedot – kiista jatkuu tuomioistuimessa

Euroopan parlamentin kokous.
Euroopan parlamentin kokous Euroopan parlamentin kokous. Kuva: EPA/Olivier Hoslet Euroopan unioni,Belgia,Euroopan parlamentti

Euroopan-laajuinen toimittajaryhmä vaatii Euroopan unionin tuomioistuinta kumoamaan Euroopan parlamentin linjauksen, jossa se kieltäytyy luovuttamasta tietoja euroedustajien rahankäytöstä. MOT on mukana toimittajaryhmässä.

Ryhmä pyysi heinäkuussa 2015 parlamenttia kertomaan mihin 751 jäsentä (meppiä) käyttävät kulukorvauksiaan. Ryhmässä on mukana toimittajia jokaisesta EU:n 28 jäsenmaasta. Kukin on pyytänyt tiedot oman maansa edustajien tileistä. MOT pyysi saada 13 suomalaisen europarlamenttijäsenten kulukorvaustiedot.

Parlamentti kuitenkin kieltäytyi antamasta tietoja ja niihin liittyviä asiakirjoja journalistien tutkittaviksi.

13. marraskuuta 2015 toimittajat nostivat sitten asiasta ryhmäkanteen Euroopan tuomioistuimessa.

Tuomioistuin pyysi parlamentilta vastinetta ryhmäkanteeseen. Nyt se on tullut. Siinä parlamentti pysyy kannassaan, että se ei edelleenkään aio luovuttaa pyydettyjä asiakirjoja. Parlamentti vetoaa henkilötietojen suojaan ja tietopyynnön liialliseen työmäärään. Euroopan parlamentti ilmoitti myös, että itse asiassa sillä ei edes ole edustajien yleisiin kulukorvauksiin liittyviä asiakirjoja.

Parlamentti maksaa mepeille palkan ohella heidän virkatehtävissään syntyvät matkakulut, päivärahat ja summan avustajien palkkaamiseen.

Toimittajaryhmää kiinnostaa näiden ohella erityiset meppien saamat ns. yleiset kulukorvaukset, jotka annetaan kunkin mepin henkilökohtaiseen käyttöön. Kukin euroedustaja saa yleistä kulukorvausta könttäsummana noin 4300 euroa kuukausittain. Parlamentti ei valvo rahojen käyttöä eikä vaadi niiden käytöstä kuitteja. Kaikkiin näihin kuluihin parlamentti käyttää vuosittain yhteensä yli 70 miljoonaa euroa.

”Olemme erittäin huolestuneita siitä, ettei Euroopan parlamentti millään lailla valvo kuinka 39 miljoonaa euroa eurooppalaisten verorahoja käytetään vuosittain. Vielä huolestuttavampaa on, että parlamentti pitää tätä hyväksyttävänä”, sanoo toimittajien asianajaja Nataša Pirc Musar. 39 miljoonaa koskee yleisiä kulukorvauksia ja se on merkittävin osa 70 miljoonan pottia.

Nyt EU-parlamentti on antanut vastauksensa tuomioistuimelle käyttäen samoja argumentteja kun viime kesänä.

On siis selvää, että yleisten kulukorvausten asiakirjoja ei voida julkaista koska niitä ei ole olemassakaan. Valvonta on siis olematon ja mepit ovat useaan otteeseen äänestäneet tiukempaa valvontaa vastaan.

Toimittajaryhmä jatkaa muiden kulukorvausten tietojen vaatimista julkisiksi.

Yle, MOT, 20.11.2015: MOT mukana haastamassa europarlamenttia oikeuteen

BBC, 20.11.2015: Journalists take MEPs to top EU court over expenses

EU Observer, 20.11.2015: European Parliament taken to court by EU journalists

MEP-projekti (englanniksi)