Hyppää pääsisältöön

Pönttöohjeita opettajille

piirros
piirros Kuva: Markku Sipi / Yle miljoona linnunpönttöä

Miljoona linnunpönttöä -kampanja paketoi opettajille pönttötietoiskun, jonka avulla saa helposti tarpeellisen tiedon linnuista ja linnunpöntöistä. Linnunpönttöteema sopii erinomaisesti esimerkiksi ilmiöoppimiseen, sillä aihetta voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta oppiainerajat ylittäen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja haluaa innostaa koulut mukaan helpottamaan lintujen asuntopulaa. Tästä pönttötietoiskusta löytyy helposti tarpeellinen tieto linnuista ja linnunpöntöistä. Lue täältä, miten valjastat pönttöteeman osaksi ilmiöoppimista!

1. Näin rakennat helpon tintinpöntön

Helpoin pönttömalli on tinttipönttö, jossa pesii sinitiainen, talitiainen, lapintiainen ja kirjosieppo.

Ohjeessa materiaalit, työkalut ja -vaiheet on karsittu minimiin. Pöntön materiaalina käytetään höyläämätöntä, 150mmx22mm lautaa. Pönttö sopii muun muassa sinitiaiselle, talitiaiselle, lapintiaiselle ja kirjosiepolle. Tutustu yleisimpiin pönttöpesijöihin täällä.

Ohjeet löytyvät täältä.

2. Näin ripustat linnunpöntön

Täältä löydät tietoa muun muassa sallituista ripustuspaikoista, ripustusmateriaaleista, ja -korkeuksista sekä siitä, miten huomioida puun kasvu.

3. Ohjeet pöntön puhdistamiseen

Tiaisten ja kirjosiepon pöntöt kannattaa puhdistaa. Pesissä voi kuitenkin olla lintukirppuja, jotka talvehtivat toukkina pesän rakennusaineksissa. Paras aika puhdistaa pönttö on ensimmäisten pakkasien jälkeen, kun loiset elävät hiljaiseloa. Jos pesä ehtii jäätyä umpijäähän, puhdistus voi olla hankalaa.

Ohjeet löytyvät täältä.

4. Rakentakaa pönttöjä yhdessä!

– Pönttölautaa voi kysyä lahjoituksena rautakaupoista, puutavaraliikkeistä, rakennusfirmoilta tai kunnasta. Sen ei tarvitse olla priimaa eikä pitkinä lautoina.
– Paikallinen lintutieteellinen yhdistys tietää alueesi linnuista parhaiten. Voit kysyä myös mahdollisuutta saada yhdistyksestä vierailija auttamaan pönttötalkoissa ja kertomaan linnuista.
– Täältä voit printata oppilaille Miljoona linnunpönttöä -pönttödiplomeja.

Tarkemmat talkoo-ohjeet löydät täältä.

Talkoopöntön tarvikkeet:
–12,5–15 cm leveää karheaa lautaa yhteensä noin 120 cm (seinät ja pohja)
– 25 cm seinälautaa pari senttiä leveämpää lautaa (katto)
– 15 kpl 45–60 mm pituisia nauloja
– noin 50 cm rautalankaa
– ripustusta varten kestävää muovinarua tai ohutta sähköjohtoa puun paksuuden mukaan

Voit käyttää laudanpätkiä ja kierrätyslautoja, kunhan lauta on toiselta puoleltaan karheaa ja maalaamatonta. Ohjeet löytyvät täältä.

5. Lisätietoa

Miksi linnun tarvitsevat pönttöjä?
Suomen metsissä on kova pula pesimäkoloista. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu.

Birdlife: Pöntöt & linnut, tulostettava opas
Täältä näet, mitkä linnut pesivät alueellasi ja minkälaisen pöntön lintu tarvitsee. Sisältää myös rakennus- ja lintujentunnistusohjeet.

BirdLife: Pönttöohjeet
Täältä löytyvät useimpien pönttöjen rakennusohjeet, ripustuskorkeudet ja eri lajien elinympäristöjä.

Usein kysytyt kysymykset
Mihin suuntaan pöntön aukko tulee laittaa? Miksi linnunpönttöjen edustoilla ei nykyisin näe levähdyskeppejä? Täältä löydät vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin.

linnunpönttö
linnunpönttö Kuva: Pekka Salmi miljoona linnunpönttöä

Muistakaa rekisteröidä pöntöt!

  • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

    Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

    Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

    Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

    Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

    Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

    Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä