Hyppää pääsisältöön

Valjasta linnunpönttöteema osaksi monialaista oppimista!

Lapset kantavat linnunpönttöjä
Lapset kantavat linnunpönttöjä Kuva: Yle/Juha Laaksonen miljoona linnunpönttöä,linnunpöntöt,lapsi (6 -12 vuotta)

Suomen linnulla ei mene hyvin. Joka kolmas lintulaji on uhanalainen, ja metsissä on huutava pula koloista, joissa linnut voisivat pesiä. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Kolopula on todellinen ongelma, jota voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta oppiainerajat ylittäen. Siksi linnunpönttöteema sopii hyvin ilmiöoppimiseen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja haluaa innostaa koulut mukaan helpottamaan lintujen asuntopulaa. Kokosimme opettajille pönttötietoiskun, josta löytyy helposti tarpeellinen tieto linnuista ja linnunpöntöistä.

Opettaja ja oppilaat voivat yhdessä määritellä, miten teemaa sovelletaan kussakin oppiaineessa. Teeman voi sitoa esimerkiksi oman koulun ympäristöön tai sitä voi lähestyä oppilaita kiinnostavan huomion kautta. Linnunpönttöteemaa on helppo soveltaa biologian, maantiedon tai käsityön tunneilla, siitä voi kirjoittaa uutisia, tehdä draamaa ja niin edelleen. Teemasta riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää!

Yhteistyö paikallinen lintutieteellisen yhdistyksen kanssa kannattaa, sillä sieltä saat parhaimman tiedon alueesi linnuista. Voit kysyä myös mahdollisuutta saada yhdistyksestä vierailija auttamaan pönttötalkoissa ja kertomaan linnuista. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Kuuntele opettaja Pekka Peuran vinkit:

Tässä mallia Kirkkonummelta: Masalan koulu haastoi kaikki Kirkkonummen koulut mukaan Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan. Pönttöjuttu-video palkittiin keväällä 2015 Suomen-filmi ja videokuvaajien liiton SM-kilpailussa nuorten sarjan Pronssi-Oskarilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Tunnistatko espanjansiruetanan? Tämä nilviäinen rouskuttaa puutarhasi ja kuolleet lajitoverinsa tappotahdilla

  Espanjansiruetana aiheuttaa massatuhoja puutarhoissa.

  Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on haitallinen vieraslaji, joka aiheuttaa massatuhoja puutarhoissa ja käy jopa linnunpoikasten kimppuun. Sateisina kesinä sen kanta leviää nopeasti, sillä jokainen yksittäinen etana voi tuottaa satoja munia. Laji voi olla haitallinen myös ihmisille ja kotieläimille, joten sen torjunnassa ei auta hempeillä.

 • Lohi palaa kotiin hajun ja magneettiaistin avulla. Lisääntymisvietti saa sen vaeltamaan tuhansia kilometrejä

  Tällainen on lohen taistelu vastavirtaa vastaan.

  Lohi palaa kotiin hajun ja magneettiaistin avulla. Lisääntymisvietti saa sen vaeltamaan tuhansia kilometrejä Suomeen palaavalla Itämeren lohella ei ole montaa jokea, johon kutea kallisarvoinen mäti. Jäljellä on enää neljä Itämereen laskevaa jokea, joissa lohen lisääntyminen onnistuu. Ennen kalojen häviäminen korvattiin istuttamalla jokiin ja meriin viljeltyjä lohen poikasia.

 • Tunnetko muurahaiset ja niiden tavat? Tee Yle Luonnon muurahaistesti!

  Testaa tietosi muurahaisten ihmeellisestä maailmasta

  Kuka keossa pomottaa? Pistääkö keltiäinen? Kuseeko viholainen? Muurahaisten maailma on kiehtova ja ihmeellinen. Ne ovat järjestelmällisen ahkeria uurastajia, jotka lypsävät ravintoa ja huolehtivat jälkeläisistään, mutta myös ryöstävät, tappavat ja taistelevat.

 • Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

  Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää.

  Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.

 • Kesämökillä kannattaa pönttöillä

  Tällaisia pönttöjä kannattaa ripustaa kesämökille

  Loma on mitä parasta linnunpönttöjen rakennusaikaa. Tässä vinkit siihen millaisia pönttöjä kesämökille kannattaa ripustaa.

 • Kuka pöntössäsi pesi?

  Vanha pesänpohja voi paljastaa pöntössä pesineen lajin.

  Tiedätkö kuka pöntössäsi pesi? Tavallisimpia pönttöpesijöitä ovat tiaiset ja kirjosieppo, mutta toki muitakin on. Vanha pesänpohja voi paljastaa lajin. Talvi on hyvää aikaa tarkistaa tilanne ja puhdistaa pöntöt kesän jäljiltä. Kirput, väiveet ja muutkin syöpäläiset ovat kohmeessa, joten suuremmilta puremilta ja kutinoilta todennäisesti säästyy.

 • Mikä Suomen pönttölintu olet?

  Tee leikkimielinen testi!

  Viihdytkö kotona vai kutsuuko tropiikki ajoittain pakkomielteen lailla? Haluatko olla yksin vai kaikkien kanssa? Tee leikkimielinen testi, josta selviää, mikä Suomen pönttölinnuista, eli kolopesijöistä, olet.