Hyppää pääsisältöön

Valjasta linnunpönttöteema osaksi monialaista oppimista!

Lapset kantavat linnunpönttöjä
Lapset kantavat linnunpönttöjä Kuva: Yle/Juha Laaksonen miljoona linnunpönttöä,linnunpöntöt,lapsi (6 -12 vuotta)

Suomen linnulla ei mene hyvin. Joka kolmas lintulaji on uhanalainen, ja metsissä on huutava pula koloista, joissa linnut voisivat pesiä. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Kolopula on todellinen ongelma, jota voidaan tarkastella monesta eri näkökulmasta oppiainerajat ylittäen. Siksi linnunpönttöteema sopii hyvin ilmiöoppimiseen.

Miljoona linnunpönttöä -kampanja haluaa innostaa koulut mukaan helpottamaan lintujen asuntopulaa. Kokosimme opettajille pönttötietoiskun, josta löytyy helposti tarpeellinen tieto linnuista ja linnunpöntöistä.

Opettaja ja oppilaat voivat yhdessä määritellä, miten teemaa sovelletaan kussakin oppiaineessa. Teeman voi sitoa esimerkiksi oman koulun ympäristöön tai sitä voi lähestyä oppilaita kiinnostavan huomion kautta. Linnunpönttöteemaa on helppo soveltaa biologian, maantiedon tai käsityön tunneilla, siitä voi kirjoittaa uutisia, tehdä draamaa ja niin edelleen. Teemasta riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää!

Yhteistyö paikallinen lintutieteellisen yhdistyksen kanssa kannattaa, sillä sieltä saat parhaimman tiedon alueesi linnuista. Voit kysyä myös mahdollisuutta saada yhdistyksestä vierailija auttamaan pönttötalkoissa ja kertomaan linnuista. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Kuuntele opettaja Pekka Peuran vinkit:

Tässä mallia Kirkkonummelta: Masalan koulu haastoi kaikki Kirkkonummen koulut mukaan Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan. Pönttöjuttu-video palkittiin keväällä 2015 Suomen-filmi ja videokuvaajien liiton SM-kilpailussa nuorten sarjan Pronssi-Oskarilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto