Hyppää pääsisältöön

Jaakko Kolmonen oli Suomen ensimmäinen koko kansan tv-kokki

Keittiömestari Jaakko Kolmonen, tuttavallisemmin Kokki Kolmonen, muistetaan vuosikymmenien mittaisesta tv-urastaan. Kolmonen oli ennen kaikkea puhtaan kotimaisen ruoan ja terveellisen ruokavalion puolestapuhuja. Nokkela sanankäyttäjä ja iloluontoinen esiintyjä muisteli uraansa vuonna 2007 Arto Nybergin vieraana. Tuohon mennessä Kolmonen oli ehtinyt itse syödä noin 1200 kiloa puurohiutaleita ja peräti 12 000 jälkiuunileipää.

Televisioon Jaakko Kolmonen päätyi hieman vahingossa. Puheopin lehtorin Urho Vapaavuoren videoimat opetustilanteet kääntyivät lopulta melko mutkattomasti Yleisradion ruokaohjelmaksi. Kolmosen aisaparina vuonna 1970 alkaneessa Maukasta mutkattomasti -ohjelmassa esiintyi myös keittiömestari Veijo Vanamo. Keittiömestarit nähtiin läpi vuosikymmenen myös ohjelmasarjoissa Asia on pihvi, Kesäkeittiö ja Patakakkonen. Parhaimmillaan kokkikaksikon ohjelmia seurasi toista miljoonaa televisiokatselijaa.

Kaksikon esiintymistyyli oli aikakaudelle sopivan ennakkoluuloton. Ohjelmissa seuratun nokkelan sananvaihdon taustalla oli kuitenkin valistunut tietämys ja ennen kaikkea kotimainen, terveellinen ruoka, jonka ilosanomaa kaksikko välitti koko vuosikymmenen ajan.

Meille sanottiin, että kun vaan pysytte omina itsenänne, niin kaikki menee hyvin.― Jaakko Kolmonen muistelee uransa alkua.

Myöhempinä vuosina Kolmosen aisapareina ruokaohjelmissa esiintyivät mm. keittiömestari Sirkka Gustafsson sekä eräasiantuntija Turkka Aaltonen.

Paitsi terveellisyyteen tähdättiin Kolmosen ohjelmissa usein myös taloudellisuuteen. Alkuvuosina kokattiin esimerkiksi erilaisia veriruokia ja vatsaystävällistä pöperöä. Suomen eri alueiden erikoisruokien lisäksi Kolmonen nähtiin ruudussa mm. grillaamassa kyytä, pureskelemassa poron peräsuolta ja keittämässä mäyrää.

Pula-ajan pettuleipää unohtamatta.

Vuoden 2007 haastattelussa Kolmonen pahoitteli, että suomalaiset olivat ehtineet unohtaa perinteisen kotimaisen ruokakulttuurin. Tilalle olivat nousseet epäterveelliset pikaruoat sekä rasvaiset herkut.

Jaakko Kolmonen kuoli vuoden 2016 syyskuussa äkillisen sairauden johdosta. Suomen ensimmäinen ja muistetuin tv-kokki oli kuollessaan 75-vuotias.

Elävään arkistoon on kerätty runsaasti Kolmosen tekemiä televisio-ohjelmia. Kaikki keittiömestarin ohjelmat löydät parhaiten tämän linkin kautta. Katso myös Patakakkosia Areenassa.

Lue lisää:

Patakakkosen vuosi 1988 – savusiikaa, sultsinoita ja seisovan pöydän sudenkuopat

Vuonna 1988 ruoka-ohjelma Patakakkonen oli ehtinyt jo 11 vuoden ikään. Keittiömestari Jaakko "Kokki" Kolmosen parina kokkaamassa nähtiin Sirkka Gustafsson ja perinneruokien lisäksi tutustuttiin muun muassa srilankalaiseen keittiöön sekä opeteltiin syömään ruotsinlaivan seisovasta pöydästä.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen syö seisovasta pöydästä

Jaakko Kolmonen tutustuu Suomen ja Ruotsin väliä liikennöivän autolautan seisovaan pöytään ja ohjeistaa kuinka noutopöydästä tulee syödä.

Lue lisää:

Keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen Lapissa ja nuotiolla. (1970)

Tirrilihaa telttaretkellä

Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo suuntaavat telttaretkelle kattilat ja tirrilihat tuohikontissa.

Lue lisää:

Vanamon ja Kolmosen joulu ennen vanhaan

"Porsaanpakara" ja lipeäkala saavat kyytiä, kun Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo näyttävät, miten jouluruuat ennen vanhaan pitkän kaavan mukaan valmistettiin.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen tarkastaa Finnairin lentokoneruoan

Keittiömestari Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1986 Finnairin catering-palveluiden tiloissa. Tarjoiltavissa aterioissa ja myös niiden esillepanoissa oli eroja, jotka riippuivat asiakkaiden matkustusluokasta ja lentojen reiteistä.

Lue lisää:

Kesäkeittiö: Grillijuhlat kerrostalon parvekkeella

Sirkka Gustafsson kutsui Helsingin Vuosaaressa sijaitsevaan kerrostalokotiinsa keittiömestari Jaakko Kolmosen.

Lue lisää:

Jaakko Kolmonen varusmiesten soppatykillä

Kokki Kolmonen varusmiesten juhannuksen soppamajurina

Jaakko Kolmonen vieraili vuonna 1984 hieman erilaisissa juhannustunnelmissa. Keittiömestari vietti päivää Hästö Busön linnakkeessa Hangon lähellä ja kokkasi silakkakeittoa linnakkeen varusmiesten kanssa soppatykillä.

Lue lisää:

Kokki Kolmonen riistan ja ruhojen kimpussa

Jaakko Kolmosen 1980-alussa vuosittain isännöimä Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin. Ohjelmissa esiteltiin Suomen saaliseläimiä ja valistettiin kansaa saaliin taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen.

Keskustele