Hyppää pääsisältöön

Mira Luoti puhuu punk-haaveista, soololevystä ja PMMP-vertailusta: “Olin menettänyt uskon itseeni artistina”

YleX:n Viikon albumina soi Mira Luodin Tunnelivisio. Sen syntyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää.

Mira Luoti Ruisrockissa. // Kuva: Annika Miettinen

Jo pitkään on ollut selvää, että Mira Luodin ensimmäinen sooloalbumi Tunnelivisio tulisi olemaan jännitteinen julkaisu. Syyt ovat paljolti muualla kuin albumin biiseissä. Luoti on koko kansan tuntema PMMP-laulaja, ja hänen bändikaverinsa Paula Vesala ehti saada soolomusiikillaan paljon suitsutusta. Oli väistämätöntä, että mitä tahansa Luoti tekisikään, sitä verrattaisiin PMMP:hen ja Vesalaan.

Luoti kertookin, ettei hän ollut PMMP:n lopettamisen jälkeen yhtään varma, haluaako hän takaisin siihen hullunmyllyyn, johon artistina – ja etenkin ex-PMMP-artistina – väistämättä joutuu.

- Mulla ei ollut, eikä ole koskaan ollut mitään haaveita sooloartistina tekemisestä.

Itse asiassa hänen haaveissaan olisi punk-bändi. Luoti kuitenkin sanoo, että jos on monen lapsen äiti kuten hän, punk on arjesta aika kaukana. Elämäntaparähinään olisi ollut aika vaikeaa löytää energiaa.

Punk-levyn sijaan yleisö sai sooloartisti Mira Luodin ja Tunnelivisio-albumin, joka soi myös YleX:n Viikon albumina. Kaikkea tätä ei olisi tapahtunut ilman Arto Tuunelaa, joka tunnetaan parhaiten Pariisin Kevään nokkamiehenä. Luoti ja Tuunela olivat tunteneet toisensa jo pitkään, mutta nyt kemiat loksahtivat siihen malliin, että lopputuloksena on Tuunelan säveltämä ja sanoittama ja Mira Luodin tulkitsema Tunnelivisio.

Kun kuuntelee Mira Luotia, vaikuttaa siltä, että säveltäjän ja sanoittajan lisäksi Arto Tuunela on ollut hänelle sooloartisti-identiteetin luomisessa jonkinlainen musiikillinen voimaeläin.

- Olin menettänyt uskon itseeni artistina. Mutta hänellä se oli tuoreissa muistikuvissa, hänellä se ei ollut häipynyt mihinkään mielestä. Siinä hetkessä kun mulla mieli vähän musteni, hän muistutti, mistä musiikinteossa on kyse.

Vertailu PMMP:hen on luonnollista

Mira Luodin soolomusiikista ei ole paljon kirjoitettu tai puhuttu ilman vertailua PMMP:hen tai Paula Vesalaan. Luoti sanoo, että se on ihan luonnollista: aina verrataan johonkin. Hän osasi myös odottaa sitä, että hänen musiikkiaan ja keikkojaan verrattaisiin PMMP-aikoihin.

Ruisrockissa tarjoiltiin toimittajille kuin hopeatarjottimella tilaisuus vertailla Paulaa ja Miraa, kun Vesala ja Mira Luoti esiintyivät festareilla samana päivänä. Monet kiinnittivät huomiota siihen, miten Luoti esiintyi paljon pienemmällä lavalla kuin Vesala. Helsingin Sanomat kuvaili Luodin keikkaa vaivaannuttavaksi, YleX:n jutun mukaan Luodista oli vaikeaa saada kiinni.

Vaikka Luodilla on paljon innokkaita ja uskollisia faneja, kritiikkiäkin on tullut. Luoti sanookin, että hänen oli löydettävä luottamus itsestään, ennen kuin hän pystyi tulemaan sooloartisti Mira Luotina julkisuuteen.

- Jos joutuu kritiikkiryöppyyn ja on henkisesti aivan loppu, ei se kauheasti auta, jos siinä tilanteessa ruvetaan kauheasti arvostelemaan. Aika monen vuoden takaa tiedän kuitenkin sen, ettei kaikkia voi miellyttää, eikä se ole koskaan ollut mikään lähtökohta musiikissa tai muutenkaan.

Kritiikin kanssa eläminen on silti harvoin mitenkään helppoa tai yksinkertaista.

- Saan hirveästi voimaa vaikka tästä Apulanta-keskustelusta. Ihailen sellaisia ihmisiä kuin Tuukka Temonen, joka vastaa omasta puolestaan. Mähän en ikinä uskalla puolustautua, vaikka mulla on oikeus puolustautua.

"Ihailen sellaisia ihmisiä kuin Tuukka Temonen, joka vastaa omasta puolestaan. Mähän en ikinä uskalla puolustautua, vaikka mulla on oikeus puolustautua."― Mira Luoti

Jännittikö Luotia sitten kovasti, ennen kuin hän tuli oman soolomusiikkinsa kanssa julkisuuteen? Ei jännittänyt. Kaikki jännitys lähti pois.

- Se aamu, kun Pinnan alla -video tuli, juuri sitä ennen veljeni kuoli. Hän oli näyttänyt minulle peukaloa ja kannustanut tekemään musiikkia. Minulla ei ollut minkäänlaisia odotuksia. Ajattelin vain, että elämä jatkuu ja musiikki on tärkeä osa mun elämää.

_Tunnelivisio-_albumi on omistettu Luodin veljen muistolle. Vaikka Luodilla on ollut rankkoja kokemuksia elämässään, ne ovat auttaneet laittamaan asioita mittasuhteisiin. Nyt hän esimerkiksi puhuu avoimesti siitä, miten hän ei sooloartistina tosiaan ole esiintynyt ainoastaan täysille saleille.

- Keikoillehan ei tullut mitenkään tuvat täyteen.

Suuret keikat ja valtava kansansuosio eivät kuitenkaan ole olleet Luodin ykköshaaveina; hänhän haaveili punkbändistä. Ei lähdetty stadionille, kuten hän sanoo. Pienillä keikoilla on mahdollisuus ottaa tarkempi kontakti yleisöön.

- Kun ihmisiä on paljon, kyllähän sitä itsensä sinne helpommin hukuttaa. Kun on pienempi keikka, pystyy ottamaan melkein jokaisen kanssa kontaktia. Siinä syntyy jotain ainutlaatuista.

Lue myös:

Mira Luoti: Keikkailu yhden biisin varassa oli uudenlainen rokkikoulu

Paulan ja Miran molemmat puolet nähtiin Ruississa - Vesala loisti, Luodista oli vaikea saada kiinni

YleX Ensinäytössä Mira Luodin ja Herra Ylpön yhteistyön hedelmä: Ei päästä toisistamme eroon, eikä halutakaan