Hyppää pääsisältöön

Miten pöntön saa puhdistettua ja kiinnitettyä helpoiten? – Kerro meille niksisi!

linnunpönttö
linnunpönttö Kuva: Kukka Mäenpää linnunpönttö

Raahelainen Reino Temmes alkoi pohtia linnunpönttöjä nikkaroidessaan, miten pöntön puhdistamisesta saisi mahdollisimman helppoa. Syntyi idea pöntöstä, jonka etuseinä on kaksiosainen.

Linnunpöntön puhdistaminen ei ole aina helppoa, jos puhdistustarvetta ei ole huomioitu pönttöä rakentaessa. Pohjan tai katon irrottaminen voi olla vaikeaa, ja puhdistus on työlästä, jos pöntön joutuu ottamaan alas puusta.

Raahelainen pönttönikkari Reino Temmes kehitteli tähän ongelmaan pöntön, jonka etuseinä on sahattu viistosti kahteen osaa 45 asteen kulmassa. Alaosa on kiinnitetty sivuseiniin kahdella ruuvilla.

linnunpönttö
Pöntön etuseinä on sahattu viistosti 45 asteen kulmassa kahteen osaan. linnunpönttö Kuva: Kukka Mäenpää linnunpöntöt

Kulmaan sahaus pitää alaosan tiukasti paikoillaan. Pönttöä puhdistettaessa tarvitsee vain irrottaa kaksi ruuvia. Etuseinän alaosa irtoaa ja puhdistus on hetkessä tehty.

Vinkkaa meille!

Onko sinulla vinkkejä, miten pöntön saa puhdistettua tai ripustettu parhaiten? Entä miten suojaat pöntön munarosvoilta ja kastumiselta? Vinkkaa meille! Lähetä kuva ja selitys osoitteeseen yle.luonto@yle.fi tai julkaise kuva Miljoona linnunpönttöä -ryhmässä.

Alumiininaula ei riko moottorisahan terää

Reino Temmes kiinnittää pöntöt puuhun alumiininauloilla.

– Kokemus on osoittanut, että rautalanka- ja muut kiinnitysviritelmät voivat puun kasvaessa johtaa pöntön putoamiseen, hän sanoo.

Alumiininaula on Temmeksen mukaan parempi kuin rautanaula, sillä jos puunrunkoa joskus paloitellaan polttopuiksi, puuhun jääneet alumiininaulat eivät riko sahan terää, toisin kuin rautanaulat.

naulat
Nauloja saa hakata vain omiin puihin naulat Kuva: Kukka Mäenpää alumiininaula

Estä pöntön kastuminen

Temmeksen pöntön takaseinään on kiinnitetty kaksi puunkappaletta, jotta pönttö pysyy irti rungosta. Runkoa pitkin valuva sadevesi saattaa kastella poikasten pesän. Pöntön voi irrottaa rungosta myös takaseinän taakse asetettujen oksien avulla.

linnunpönrrö
Takaseinän puukappaleet estävät pesän kastumisen ja pönt ön ennenaikasen lahoamisen linnunpönrrö Kuva: Kukka Mäenpää linnunpöntöt

Onko sinulla vinkkejä, miten pöntön saa puhdistettua tai ripustettu parhaiten? Entä miten suojaat pöntön munarosvoilta ja kastumiselta? Vinkkaa meille! Lähetä kuva ja selitys osoitteeseen yle.luonto@yle.fi tai julkaise kuva Miljoona linnunpönttöä -ryhmässä.

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä