Hyppää pääsisältöön

Pablo Heras-Casado johtaa Bartókia ja Haydnia RSO:n konsertissa

Pablo Heras-Casado, kapellimestari
Pablo Heras-Casado, kapellimestari Kuva: Fernando Sancho Pablo Heras-Casado

Komeettamaista uraa ympäri maailmaa tekevä espanjalaiskapellimestari Pablo Heras-Casado saapuu toistamiseen johtamaan RSO:a 21.–22.9. Musiikkitaloon. Konserttien solistina on toinen espanjalainen, hienostuneesta pianismistaan kiitetty Javier Perianes, joka tulkitsee Bartókin kolmannen pianokonserton. Lisäksi ohjelmassa on Haydnin sinfonia nro 50 ja Bartókin Konsertto orkesterille. Syyskauden ensimmäisessä kamarimusiikkikonsertissa 25.9. RSO:n konserttimestari Jari Valo juhlii 50-vuotista uraansa viulistina. Ohjelmassa on Kalevi Ahon, Toivo Kuulan ja George Enescun teoksia.

Konsertti 21.9. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa.

Espanjan Granadasta kotoisin olevan kapellimestari Pablo Heras-Casadon poikkeuksellisen monipuolinen repertuaari sisältää suurten sinfonioiden ja oopperoiden lisäksi barokkirepertuaaria ja nykymusiikkia. Heras-Casado on newyorkilaisen St. Luken orkesterin ylikapellimestari sekä Madridin Teatro Real -oopperan päävierailija. Arvostettu Musical America -julkaisu valitsi hänet vuoden kapellimestariksi 2014. Heras-Casado on johtanut mm. Chicagon ja San Franciscon sinfoniaorkestereita, Berliinin, Wienin, New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikkoja sekä Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria ja Leipzigin Gewandhaus-orkesteria. Oopperaa hän johtaa mm. New Yorkin Metropolitanissa ja vanhaa musiikkia Freiburgin Barokkiorkesterissa ja Balthasar Neumann Ensemblessa.

Javier Perianes palkittiin Espanjan kulttuuriministeriön kansallisella musiikkipalkinnolla 2012. Perianes esiintyy vuosittain ympärimaailmaa New Yorkin Carnegie Hall’sta Lontoon Wigmore Hall’iin, Pariisin Salle Pleyeliin, Wienin Musikvereiniin ja Tokion Suntory Hall’iin. Hän on soittanut mm. Wienin, Pietarin ja Lontoon filharmonikkojen, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkesterien ja monien australialaisten orkesterien solistina. Perianes on taltioinut mm. Schubertia, Chopinia, Debussy’tä ja Beethovenia. 2014 julkaistu Mendelssohnin pianoteoksia sisältävä levy sai ylistystä kriitikoilta ja de Fallan teoksen Noches en los Jardines de España levytys saavutti Latin Grammy -ehdokkuuden.

21.9. klo 19
Keskiviikkosarja 2

22.9. klo 19
Torstaisarja 2

Pablo Heras-Casado, kapellimestari
Javier Perianes, piano
Joseph Haydn: Sinfonia nro 50
Bela Bartók: Pianokonsertto nro 3
Bela Bartók: Konsertto orkesterille
Liput: 8–32,50 €

25.9. klo 15 Harjoitussali PAAVO
50 VUOTTA VIULUNSOITTOA

Jari Valo, taiteellinen suunnittelu ja viulu
Naoko Ichihashi, piano
Kalevi Aho: Solo 1
Toivo Kuula: Eteläpohjalaisia kansanlauluja ja tansseja
George Enescu: Sonaatti viululle ja pianolle nro 3
Liput: 8–9,50 €

 • Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

  RSO, HKO ja SKOB vetoavat STM:n johtoon.

  "Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittämässä koronapandemian hybridistrategiansa elokuun aikana. Edellytämme, että tuleva strategia näkee kulttuurin välttämättömänä hyvinvoinnin lähteenä, eikä alan toimintaedellytyksiä tuhota. Ammattimaisten kulttuuritoimijoiden kyky järjestää tilaisuuksia turvallisesti ja vastuullisesti korona-aikana on moneen kertaan osoitettu."

 • Ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon aloittaa RSO:n 9. ylikapellimestarina.

  Nuoremman polven kysytyimpiin kapellimestareihin kuuluva brittiläinen Nicholas Collon aloittaa syksyllä 2021 kautensa Radion sinfoniaorkesterin 9. ylikapellimestarina ensimmäisenä ei-suomalaisena orkesterinjohtajana.

 • Hannu Lintu: "En ole fanfaari-ihminen"

  Hannu Linnun kausi RSO:n ylikapellimestarina päättyy.

  Hannu Linnun mukaan ylikapellimestarikauden päätös tuntuu samalta kuin sopuisa avioero - "rakastan sinua edelleen, mutta meidän on muutettava erillemme".

 • On aika kiittää!

  Intendentti Tuula Sarotie kiittää Hannu Lintua.

  RSO:n intendentti Tuula Sarotien mukaan Hannu Linnun toimintaa ohjaa draaman taju ja rohkeus.