Hyppää pääsisältöön

Teeman muotiviikko 2016

Pukusuunnittelija Orry-Kellyn hautajaiset
Mies joka riisui tähdet kertoo tähdistä, Hollywoodista ja pukusuunnittelija Orry-Kellystä. Pukusuunnittelija Orry-Kellyn hautajaiset mies joka riisui tähdet

Teema viettää jälleen Muotiviikkoa 3.–9.10.2016

Ensi-iltadokumenteissa sukelletaan Diorin muotitalon kulissien taakse ja kuullaan maineikkaiden Borsalino-hattujen tarina sekä seurataan tennarihullujen menoa. Elävä arkisto tarjoaa kotimaisia retrohelmiä.

Muotiviikko päättyy tyylikkäästi Teemalauantaihin, joka on omistettu yhdelle Hollywoodin menestyneimmistä pukusuunnittelijoista, Orry-Kellylle ja hänen puvustamalleen mestariteokselle Casablancalle.

Raf Simons tarkastelee Diorin vintage-mekkoa. Kuva dokumenttielokuvasta Dior ja minä (Dior and I).
Raf Simons tarkastelee Diorin vintage-mekkoa. Raf Simons tarkastelee Diorin vintage-mekkoa. Kuva dokumenttielokuvasta Dior ja minä (Dior and I). Raf Simons,dior ja minä,Dior and I,muoti,dokumenttielokuvat,muotisuunnittelijat,muotitalot (yritykset),Christian Dior

ma 3.10. klo 21.00 Dior ja minä. Uusinta pe 7.10. klo 19.30
Areenassa 30 päivää

Minimalistisesta tyylistään tunnetun Raf Simonsin valinta Diorin muotitalon pääsuunnittelijaksi keväällä 2012 kohahdutti muotimaailmaa. Hänellä oli vain kahdeksan viikkoa aikaa luoda uusi haute couture -kokoelma ja vakuuttaa kriitikot. Kehuttu dokumentti seuraa kulissien takana luovaa prosessia ja kovaa työtä viikkoina ennen näytöstä. Dokumenttielokuvan Dior ja minä (Dior and I) ohjasi Frédéric Tcheng vuonna 2014.

Borsalino-hattuja valmistetaan
Borsalino-hattuja valmistuu. Borsalino-hattuja valmistetaan teeman kulttuuri

ti 4.10. klo 21.00 Borsalino, hatun tarina. Uusinta la 8.10. klo 19.05
Areenassa 30 päivää

Italiassa 1850-luvulla suunniteltu huopahattu nousi suuren yleisön tietoisuuteen Hollywood-elokuvien kautta. Yhä tänä päivänä Borsalinon hatut tehdään käsityönä tarkoin valituista raaka-aineista, huopahattu aidosta kaninvillasta ja panamahatut panamapalmun kasvikuidusta.

ti 4.10. klo 21.55 Teeman Elävä arkisto: Muodin mukaista. Uusinta pe 7.10. klo 16.50 ja su 9.10. klo 10.00.
Arkistopaketissa tutustutaan muotiin ja pukeutumiseen 1950–70-luvuilla. Lisäksi haastatellaan tavallisia kuluttajia ja kysytään, paljonko mannekiinit saavat palkkaa.

Tennarit
Lisää tennareita kokoelmaan. Tennarit teeman muotiviikko

to 6.10. klo 21.35 Sneakerheadz – Koukussa kenkiin. Uusinta su 9.10. klo 13.45
Areenassa 30 päivää

Tennari-intoilijat eli ”sneakerheadit” jahtaavat uusimpia tossumalleja itseään ja rahaa säästämättä. Erikoisuuksista, kuten vanhoista Air Jordaneista saatetaan maksaa huikeita summia. Joillain on kotonaan satoja, jopa tuhansia pareja – eikä niitä todellakaan käytetä! Miten tennareista tuli yhtä arvokkaita kuin keräilijöiden hamuamista taideteoksista?

Kuva osin dramatisoidusta, Hollywoodin pukusuunnittelija Orry-Kellystä kertovasta dokumenttielokuvasta Mies joka riisui tähdet.
Mies joka riisui tähdet: Orry-Kelly (Darren Gishenan). Kuva osin dramatisoidusta, Hollywoodin pukusuunnittelija Orry-Kellystä kertovasta dokumenttielokuvasta Mies joka riisui tähdet. Women He's Undressed,Teemalauantai,Orry-Kelly,muoti,pukusuunnittelijat,dokumenttielokuvat,mies joka riisui tähdet

la 8.10. Teemalauantai: Elokuvamuotia
klo 20.00 Mies joka riisui tähdet
Areenassa 30 päivää

klo 21.35 Casablanca
Areenassa vain suorana

Muotiviikon Teemalauantai on omistettu yhdelle Hollywoodin menestyneimmistä pukusuunnittelijoista, australialaiselle Orry-Kellylle (1897–1964), jonka tuotteliaaseen uraan mahtui noin 300 elokuvaa, suuria klassikoita ja legendaarisia tähtiä. Heitä olivat Marilyn Monroe unohtumattomine mekkoineen elokuvassa Piukat paikat ja Taina Elg Tytöt-musikaalissa. Kolme Oscaria voittaneesta, omaperäisestä, suorapuheisesta mutta vähän salaperäisestäkin Orry-Kellystä kertovan uuden dokumenttielokuvan Mies joka riisui tähdet (Women He's Undressed) on ohjannut niinikään australialainen Gillian Armstrong. Dramatisoiduissa jaksoissa Orry-Kellyä esittää Darren Gilshenan.
Illan päättää klassikkojen klassikko Casablanca (1942). Yökerhon pitäjä Rick, tämän entinen rakastettu Ilsa ja natseja pakeneva Laszlo kohtaavat Ranskan Marokossa. Velvollisuus vai rakkaus? Elämää suuremmassa elokuvassa on myös suurenmoiset Orry-Kellyn suunnittelemat puvut. Pääosissa Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman, ohjaajana Michael Curtiz.

Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman elokuvassa Casablanca (1942).
Bogart, Bergman ja Orry-Kellyn puvut: Casablanca. Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman elokuvassa Casablanca (1942). Casablanca (elokuva),Teemalauantai,elokuvat,Humphrey Bogart,Ingrid Bergman,Elämää suuremmat elokuvat

la 8.10. klo 23.15 Vogue – muotitoimittajien mahti. Areenassa 30 päivää

(In Vogue: The Editors Eye, USA 2012) Dokumentti Vogue-lehden legendaarisista muotitoimittajista (fashion editors). He päättävät, miltä lehden muotikuvat näyttävät – keitä niissä esiintyy, missä, miten ja missä vaatteissa. Vuosien varrella tapahtuneet muutokset yhteiskunnassa ja naisen asemassa heijastuvat työn jäljessä. Ohjaus Fenton Bailey & Randy Barbato. (Uusinta.)

Lue lisää:

VICELAND: States of Undress

Hailey Gatesin juontamassa Vice-sarjassa kuljetaan muodin perässä jännittäviin paikkoihin: Pakistaniin, Kongoon, Venezuelaan, Venäjälle, Palestiinaan ja Kiinaan. Katso koko kuusiosainen sarja Areenassa!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa