Hyppää pääsisältöön

Basisti kantaa Red Hot Chili Peppersiä selässään – olisiko bändi näin iso ilman Flean huimaa energiaa?

RHCP:n Hartwall Arenan keikka olisi ollut “vain” perushyvä, ellei Flea olisi sähköistänyt lavaa.

Red Hot Chili Peppersin Flea on yksi maailman kovimmista basisteista. // Kuva: EPA / Peter Klaunzer

Red Hot Chili Peppers teki tiistai-illan Hartwall Arenan keikalla palveluksen suomalaisfaneilleen. Bändin edellinen esiintyminen Suomessa, Tampereen Ratinan stadionilla vuonna 2012, jätti haljan maun, sillä yhtye ei soittanut isoja hittejään juuri lainkaan.

Hartwall Areenalla niitä kuultiin: repertuaarissa olivat muun muassa Californication, Snow (Hey oh), By The Way ja Scar Tissue.

Keikan viihdearvon kannalta suosikkibiisejäkin oleellisempaa oli bändin basisti Flean lavalle tuoma energia. 53-vuotias Flea on syy sille, että ikämiesikään ehtinyt bändi on yhä relevantti myös nuorten keskuudessa.

Kun Flea pomppii basso kädessä ympäri lavaa, kävelee käsillään ja pyörittää takamustaan jopa Antti Tuiskua paremmin, myös muiden Pepperssien jäsenten on laitettava kaikki peliin. Olisi noloa antaa basistin viedä ihan koko show.

53-vuotias Flea on syy sille, että RHCP on yhä relevantti myös nuorten keskuudessa.

Se, että Flea on tiimin tähti, on yllättävää. Tavallisesti bändin keulakuva on joko solisti tai kitaristi. Basisti on yleensä ykköstähti vain silloin, kun hän laulaa soiton ohella Stingin tai Elli Haloon tavoin.

Flean tähteys ei perustu siihen, että muut bändin jäsenet olivat mauttomia. Chad Smith on uskomaton rumpali, joka pysyy bändin jammaillessa kevyesti jopa supernopean Flean tahdissa. Anthony Kiedis on hyvä laulaja, joka pystyi olemuksellaan ottamaan Hartwall Arenan haltuun. Kitaristi Josh Klinghoffer on ehkä hieman syrjäänvetäytyvä, mutta soittotaidoiltaan aivan bändin entisen kitaristin John Fruscianten tasoa.

Siitä huolimatta Flea on valovoimaisuudessaan valovuoden verran heitä edellä.

Flea ei ainoastaan näy, hän myös kuuluu

Red Hot Chili Peppers on vuosiensa aikana vaihtanut punk-tyylinsä rockiin ja jopa pop-musiikkiin. Basson merkitys ei kuitenkaan ole muuttunut musiikkityylin vaihtuessa. Flean basso ei jää taustalle edes uuden The Getaway-albumin hitaammilla pop-biiseillä.

Flea on joutunut bändin musiikkityylin muuttuessa opettelemaan bassokitaran soittamisen etu- ja keskisormea käyttäen. Tätä ennen hän soitti peukalolla, jolloin basson paukuttaminen on yleensä aggressiivisempaa. Nyt soittaja hallitsee molemmat tyylit suvereenisti ja pystyy näin vaihtamaan biisin tunnelmaa sen aikana.

Flean soittotaidot pääsevät parhaiten uomiinsa silloin, kun hän jamittelee yhdessä kitaristi Klinghofferin kanssa. Hartwall Arenalla kaksikko tunnelmoi kahdestaan useita kertoja niin, että heidän instrumenttinsa olivat vain parinkymmenen senttimetrin päässä toisistaan. Tilanteita sähköisti Flean holtiton päänheiluttelu sekä mystinen mutina, jota hän hoki soittaessaan. 

Arvostettu Rolling Stone -julkaisu listasi vuonna 2011 Flean kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi basistiksi The Who -yhtyeen John Entwistlen jälkeen. Ei olisi ollut mikään vääryys, jos Flea olisi nostettu kärkisijalle.

Alla Flean tyylinäyte Reading Festivalilta tältä vuodelta.

Red Hot Chili Peppers esiintyy Hartwall Arenalla myös tänään 14. syyskuuta.

Lue myös:

Tässä ovat musiikkimaailman rikkaimmat basistit – ykkösenä Beatles-ikoni

Herjaa ja salaisia aseita – katso Will Ferrellin ja Chad Smithin kiivas rumpalikisa

Red Hot Chili Peppersin kitaristi haluaa pelastaa Radio Helsingin