Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Etsitään: puuttuvia Lista Top 40 -jaksoja!

Nina Honkanen alotti Listassa kesällä 1994.
Nina Honkanen alotti Listassa kesällä 1994. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen nina honkanen

Julkaisemme joka viikko Areenaan lisää jaksoja Lista Top 40 -ohjelmasta. Mutta nyt olemme törmänneet ongelmaan. Ylen arkistosta puuttuu kolme vuoden 1995 jaksoa. Onko sinulla ne nauhalla? Toimita nauhat meille ja pelasta popin historiankirjoitus!

Kaikki Ylen omatuotantoiset tv-ohjelmat ovat systemaattisesti arkistoitu 1980-luvulta lähtien. Vaikka Lista Top 40 -ohjelmat eivät kuulu lakisääteisesti arkistoitaviin ohjelmiin, on arkisto pyrkinyt säilyttämään sarjan kaikki tuotantokaudet. Nyt uudelleen julkaisun yhteydessä paljastui kuitenkin, että viikkojen 40, 42 ja 43 jaksot puuttuvat vuodelta 1995.

Vuoden 1995 Lista Top 40 -ohjelmat tehtiin suorana lähetyksenä, joka tallennettiin nauhalle arkistointia varten. Näistä kolmesta jaksosta kahden nauhat ovat kadonneet, ehkä nauhan lainauksen tai siirron yhteydessä. Yksi jakso on yksinkertaisesti jäänyt teknisen ongelman vuoksi nauhoittamatta.

Etsimme nyt nauhoja katsojien avulla. Jos toimitat meille esim. VHS-taltion, lupaamme saattaa sen digitaaliseen muotoon ja laittaa se Areenaan.

Puuttuvien ohjelmien tuntomerkit

Puuttuvat jaksot lähetettiin aikoinaan 12.10.1995, 26.10.1995 ja 2.11.1995. Emme tiedä, mitä videoita ohjelmassa on soinut tai ketä ohjelmassa on haastateltu. Musiikkituottajat ry:n verkkosivujen ansiosta tiedämme kuitenkin, miltä lista on kulloinkin näyttänyt.

Ensimmäisessä ohjelmassa 12.10.1995 listan ykkösenä oli AC/DC:n Ballbreaker-albumi, ja suoraan kolmannelle paikalle pääsi Iron Maidenin The X Factor. Muita uusia tulokkaita olivat Green Day, Tommi Läntinen ja Simply Red.

Viikon 42 ohjelmassa 26.10.1995 AC/DC sai väistyä Green Daylle, jonka levy Insomniac vietti kolme viikkoa listaykkösenä. Uusia listalla olivat mm. Klamydian Siittiöt sotapolulla ja Lapinlahden lintujen Tytöt huutaa hii!.

Viikon 43 ohjelmassa 2.11.1995 Green Day jatkoi voittokulkuaan AC/DC tiukasti kannoillaan. Suoraan sijalle 7 pomppasi Roxetten kokoelma-albumi Don´t Bore Us - Get To The Chorus! Toinen uutuus listalla oli Ozzy Osbournen Ozzmosis-levy.

Jos sinulta löytyy joku näistä nauhoista, lähetä se osoitteeseen Yle Arkisto, PL 15, 00024 Yleisradio. Palautamme nauhat ja maksamme postikulut, kunhan liität mukaan kuitin postikuluista sekä yhteys- ja pankkitietosi. Halutessasi julkaisemme nimesi ohjelman julkaisemisen yhteydessä. Jos haluat ottaa yhteyttä, se onnistuu sähköpostin kautta osoitteeseen elavaarkisto@yle.fi.

Alla muutama makupala jo julkaistuista vuoden 1995 Lista Top 40 -ohjelmista. Löydät lisää Areenasta!

Blogikirjoitusta muutettu 21.9. kertomaan, että palautamme nauhat ja maksamme postikulut (ks. Katja Bargumin kommentti alla).

Kommentit