Hyppää pääsisältöön

Kuulonäytelmä, kuulelma, kuunnelma – 90 vuotta sitten uusi väline, radio, synnytti uuden taiteenlajin

kuusi henkilöä ison mikrofonin äärellä. Mustavalkokuva vuodelta 1930.
kuusi henkilöä ison mikrofonin äärellä. Mustavalkokuva vuodelta 1930. Kuva: Yle Kuvapalvelu kuunnelmat,markus rautio

Radioteatterissa viidellä eri vuosikymmenellä työskennellyt Ari Kallio on kirjoittanut tutkimuksen kuunnelman varhaishistoriasta, vuosista 1927–41.

“Näytelmää voi sanoa kuunnelman isäksi, mutta sen synnyttäjä, sen äiti on radio. Väline synnytti uuden taiteenlajin”, Ari Kallio kirjoittaa. Hän on tehnyt mittavan työn kuunnelman historian parissa jäätyään 2007 eläkkeelle Ylestä.

E-kirjana julkaistu työ, Köyhäin teatteri – Suomalaisen kuunnelman varhaisvuodet syyskuusta 1926 heinäkuuhun 1941, juhlistaa osaltaan Radioteatterin 90-vuotista taivalta. Tutkimus on mielenkiintoinen kaikille, joita radiodraaman, draaman ja Yleisradion historia kiinnostaa.

Teatteria kaikille

Kuunnelmat, kuin myös runoesitykset, kuuluivat heti Yleisradion alkuajoista asti radion ohjelmistoon. Uuden taiteen nimen vakiintuminen vei tosin hieman aikaa. Alkuvuosina puhuttiin radionäytelmästä, kuulonäytelmästä ja kuulelmasta ennen kuin kuunnelma vakiintui käyttöön.

1930-luvulla lehdissä alettiin puhua Radioteatterista myös "köyhäin teatterina". Kaupunkien teattereihin oli monille kallista ja mahdotonta matkustaa, mutta radion kautta teatteri tavoitti suomalaiset ja näin esimerkiksi Kansallisteatterin valovoimaiset näyttelijät tulivat tutuiksi. Köyhäin teatteri -ilmaisua käytti halukkaasti myös Yle, koska Radioteatterin tehtävä saada kaikki suomalaiset korkeatasoisen draaman ja näyttelijätaiteen piiriin.

Kuunnelman lumo

Ari Kallio kertoo kirjan saatesanoissa oman muiston 1950-luvun alusta:

Kallioiden Seinäjoen Puskantien kodissa radio oli tärkeä kapistus, mutta putkiradion kuuluvuuden tueksi antennin päätä oli korotettava tonkien avulla. “...istuin monet kerrat äitini kanssa sängyn laidalla kuunnelmia kuunnellen: äiti puristi sylissään tonkien toista päätä, minä toista. Joskus radio kuulutti: Kuulemme kuunnelman sarjasta Modernin draaman vaiheilta. "Näitä kukaan jaksa kuunnella", oli äitini tyly tuomio. Mutta niin me vain istuimme henkeä pidätellen ja upposimme toiseen maailmaan. Kuunnelman lumoa!”

Köyhäin teatteri kertoo studiosta suorana lähetetyistä suomen- ja ruotsinkielisistä kuunnelmista sekä luenta- ja lausuntaesityksistä. Myös myöhemmin ohjelmistoon tulleet näyttelijöiden esittämät ajanvieteohjelmat, kuulokuvat ja dramatisoinnit ovat olleet Ari Kallion selvityksen kohteena. Lähteina tutkimuksessa on käytetty mm. runsasta 1920-40 -lukujen ohjelmalehtien arkistoaineistoa.

Radioteatterin 90-vuotisjuhlaa vietetään14.9.2016. Elokuvateatteri Andorrassa Helsingissä, esitetään August Strindbergin Paaria ja Riikka Alaharjan kirjoittama Kita. Kuunnelmat radioidaan ja esitetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1 klo 19 alkaen.