Hyppää pääsisältöön

Prisma: Luiden salaisuus

Musta surma on säilynyt arvoituksena vuosisatojen ajan. Mitä tutkijat ovat saaneet muinaisista geeneistä selville?
Ihmisen muinaista perimää tutkiva Hendrik Poinar osallistui kaivauksiin Italiassa. Musta surma on säilynyt arvoituksena vuosisatojen ajan. Mitä tutkijat ovat saaneet muinaisista geeneistä selville? yle tv1

TV1 keskiviikkona 21.9.2016 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 24.9. klo 14.05 ja tiistaina 27.9. klo 00.05
Yle Areenassa 30 päivää

Vuosina 1346 - 1353 Eurooppaa ja sen lähialueita runnellut musta surma tappoi yli 50 miljoonaa ihmistä. Kulkutauti on säilynyt suurena arvoituksena vuosisatojen ajan.

Ensimmäisenä maailmassa kanadalaiset tutkijat osoittivat uuden teknologian avulla, että kyseessä oli paiserutto eli Yersinia pestis.

Dokumentti selvittää, kuinka tämä muinainen patogeeni voi nyt auttaa lääketiedettä ja samalla mahdollisesti pelastaa miljoonia ihmishenkiä.

Historialliseen perimään erikoistunut tutkija, tohtori Hendrik Poinar matkustaa Italiaan, Saksaan, Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Tutkijat selvittävät mustan surman arvoitusta muun muassa tautiin kuolleiden ihmisten luista.

Secrets In The Bones: The Hunt For The Black Death Killer. Tuotanto: Infield Fly Productions, Kanada, 2014.

Lisää aiheesta:
Musta surma (Wikipedia)
Yle Uutiset: Välimerestä löytyi ainutlaatuinen hiljainen todistaja kahden vuosituhannen takaa

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.