Hyppää pääsisältöön

Tiesitkö tämän tyrnistä?

tyrnejä
tyrnejä Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrni

Tyrni on luonnonvaraisista marjoistamme kaikkein ravintorikkain. C-vitamiinipitoisuudessa se vetää vertoja jopa appelsiinille! Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä flunssaa ennaltaehkäisevä vitamiinipommi, sillä tutkimusten mukaan tyrnillä on todettu olevan jopa sydän- ja verisuoniterveyttä tukeva vaikutus.

Tyrni sisältää C-vitamiinin lisäksi runsaasti myös E-vitamiinia, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Tämän marjan terveysvaikutukset on rannikolla osattu hyödyntää jo iät ja ajat, mutta viime vuosina tyrnistä on saatu myös mielenkiintoista tietoa tieteen keinoin.

Tutkimuksessa terveysvaikutuksia saavutettiin jo 20 gramman päiväannoksella kuivattua tyrniä. Marjoja syöneillä havaittiin positiivisia muutoksia veren seerumin rasvoissa ja rasvaliukoisissa yhdisteissä sekä lipoproteiineissa. Näillä tekijöillä tiedetään olevan yhteys diabetekseen. Erityisesti tyrnistä kuitenkin hyötyvät ne, joilla on alttius sydän- ja verisuonisairauksiin, kuten riskirajoilla olevat kolesteroliarvot. Tyrnin todettiin vaikuttavan suotuisasti lievästi ylipainoisten naisten metabolisen oireyhtymän tekijöihin.

tyrnigrafiikka
tyrnigrafiikka Kuva: Yle, Tero Kyllönen ravintosisältö

Luonnonvaraisena Pohjanlahden ja Ahvenanmaan karuilla rannoilla kasvavasta tyrnistä ei voi erehtyä. Hopealehtisessä ja piikikkäässä pensaassa kypsyvä kirkkaanoranssi marja on parhaimmillaan ensimmäisten pakkasöiden jälkeen. Yleensä se kerätään talteen syys-lokakuun aikana. Myös istutettuna tyrni on löytänyt kotinsa monen puutarhasta. Ja vaikka kasvi viihtyy hiekkaisella ja soraisella maalla, tarvitsee se runsaasti aurinkoa viihtyäkseen.

Kirpsakka tyrni on haasteellinen poimittava, mutta sitäkin halutumpi herkku. Rannikon tyrnikansa nakkaa marjat pakasteesta arkisesti vaikkapa aamupuuron päälle tai jogurtin sekaan. Tosin juhlapöytäänkin tyrni löytää tiensä omaperäisen makunsa ja värihehkunsa ansiosta. Poimitut marjat voi pakastamisen lisäksi säilöä kuten muutkin marjat – vaikkapa hillota tai mehustaa. Tyrnin kirpeä maku sopii hyvin esimerkiksi omenahilloa maustamaan.

Tyrnin siemenistä puristettavan öljyä käytetään puolestaan ihonhoitotuotteissa sekä ravintolisissä. Siemen ei kovin helposti rikkoudu esimerkiksi pureskelemalla, joten jos öljyn hyödyt haluaa kerätä kotikonstein talteen, saa asian eteen nähdä vähän vaivaa.


Pirteä tyrni-appelsiinismoothie

1 banaani
1 appelsiini
1 dl tyrnejä
0,5 dl mantelimaitoa
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl aito vaniljaa tai vaniljasokeria

Laita paloitellut banaani ja appelsiini sekä tyrnit blenderiin. Surauta aineet sekaisin ja lisää joukkoon manteli- sekä kookosmaito. Sekoita aineita vielä hetki ja lisää joukkoon halutessasi vaniljasokeria tai aito vaniljaa. Nauti!
Halutessasi voit käyttää manteli- ja kookosmaidon tilalla tavallista maitoa tai vaikkapa vettä. Smootien sekoitus onnistuu hyvin myös sauvasekoittimella.

tyrnismoothie
tyrnismoothie Kuva: Yle, Tero Kyllönen tyrnismoothie

Lähteet:
Turun yliopisto
Fineli
Arktiset aromit

 • Juoksu vapauttaa mielen – “Juoksulenkki voi olla meditatiivinen kokemus”

  Juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä

  – Ihminen on kokonaisuus, siksi juoksulenkillä kannattaa liikuttaa kehon lisäksi myös mieltä. Juoksun mahdollisuudet ovat valtavat ja se on fyysisten terveysvaikutusten lisäksi erinomainen väline ajatusten jäsentämiseen ja koostamiseen. Näin sanoo entinen kilpajuoksija ja psykoterapeutti Kirsi Valasti.

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

 • Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

  Kerro meille kokemuksesi lomalla sairastumisesta.

  Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.