Hyppää pääsisältöön

Bolshoi Babylon ja Punaiset kengät: Teemalauantai viettää illan baletissa

Julisteet Teeman baletti-illan elokuvista Punaiset kengät ja Bolshoi Babylon.
Julisteet Teeman baletti-illan elokuvista Punaiset kengät ja Bolshoi Babylon. Bolshoi Babylon,Punaiset kengät,baletti,Teemalauantai,elokuvajuliste

"Miksi haluatte tanssia?"
"Miksi haluatte elää?"
Teeman baletti-illassa nähtiin huippujännittävä dokumenttiensi-ilta Bolshoi Babylon sekä kaikkien aikojen tanssielokuvaklassikko Punaiset kengät.
Bolshoi Babylon uusintana Teemalla sunnuntaina 9.7. klo 13.35. Areenassa 30 päivää

Teemalauantain avaa dokumenttielokuva, jota seuraa kuin trilleriä. Bolshoi Babylon sisältää happohyökkäyksiä, juonitteluja, salaliittoja, politiikkaa, suuria tunteita ja maailman parasta balettia. Draamaa löytyy näyttämön lisäksi pukuhuoneista, kulisseista, johtajien huoneista, byrokratian käytäviltä ja oikeussalista.

Moskovan maailmankuulun Bolšoi­-teatterin baletin näytäntövuodesta 2013–2014 kertovan dokumenttielokuvan käänteet peittoavatkin monta fiktioelokuvaa. Baletin johtajan Sergei Filinin päälle heitettiin happoa, joka tuhosi osan kasvoista ja näön toisesta silmästä. Baletin tähtitanssija Pavel Dmitrišenko pidätettiin teosta epäiltynä, ja motiiviksi arveltiin Dmitrišenkon tyttöystävän sorsimista roolijaoissa. Baletti sai uuden johtajan Vladimir Urinin, valtataistelu kävi kiivaana, jännitteet kasvoivat, tanssijat jakautuivat klikkeihin – mutta joka ilta esiripun noustessa viholliset tanssivat yhdessä.

Bolshoi Babylonin ovat ohjanneet aiemmin sota- ja vankila-aiheista dokumentteja tehnyt Nick Read ja Sunday Timesin Moskovan-kirjeenvaihtaja Mark Franchetti. He lähtivät tekemään dokumenttielokuvaa nyky-Venäjästä, eivät taide-elokuvaa baletista. Heille Bolšoi­-teatteri poliittisine jännitteineen on Venäjän pienoiskuva.

Bolshoi Babylonia voikin hyvin verrata Teemalauantaissa viime syksynä esitettyyn dokumenttielokuvaan Red Army: siinä missä Red Army oli elokuva jääkiekosta myös niille, joita jääkiekko ei kiinnosta, Bolshoi Babylon on elokuva baletista myös niille, joita ei baletti kiinnosta. Sen katsomisen jälkeen mieli voi tosin muuttua.

Bolshoi Babylon sai teatteriensi-iltansa Britanniassa tammikuussa 2016. Se esitetään Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 15.–25.9.2016.

Kuva dokumenttielokuvasta Bolshoi Babylon (2015).
Bolshoi Babylon. Kuva dokumenttielokuvasta Bolshoi Babylon (2015). Bolshoi Babylon,baletti,Bolšoi-teatteri,Teemalauantai,dokumenttielokuvat

Taiteelle uhrautumisesta ja taiteen nimissä uhraamisesta kertoo myös baletti-illan fiktioelokuva, Michael Powellin ja Emeric Pressburgerin ohjaama mestarillinen draama Punaiset kengät vuodelta 1948. H.C. Andersenin sadun inspiroima traaginen tarina taiteensa orjaksi joutuvasta nuoresta ballerinasta esitetään alkuperäisiin, hehkuviin väreihinsä restauroituna.

Punaisten kenkien pääosissa ovat Moira Shearer, Anton Walbrook ja Marius Goring. Restauroitu versio sai ensiesityksensä Teeman elokuvafestivaalin tanssi-illassa marraskuussa 2015. Lue lisää Punaisista kengistä.

Punaiset kengät. Elokuva vuodelta 1948. Ruutukaappaus.
Punaiset kengät. Elokuva vuodelta 1948. Ruutukaappaus. teeman elokuvafestivaali 2015
Punaiset kengät. Elokuva vuodelta 1948. Kuvassa Moira Shearer. Ruutukaappaus.
Punaiset kengät. Elokuva vuodelta 1948. Kuvassa Moira Shearer. Ruutukaappaus. teeman elokuvafestivaali 2015
Moira Shearer balettitanssijana ja päähenkilönä elokuvassa Punaiset kengät (1948).
Moira Shearer balettitanssijana ja päähenkilönä elokuvassa Punaiset kengät (1948). Moira Shearer,Punaiset kengät,Teemalauantai,elokuvat,Michael Powell,Emeric Pressburger,baletti

17.9.2016 Teemalauantai: Ilta baletissa

  • Klo 20.00 Bolshoi Babylon (Britannia 2015). Dokumenttielokuva, ohjaus Nick Read ja Mark Franchetti.
  • Klo 21.23 Punaiset kengät (The Red Shoes, Britannia 1948). Ohjaus Michael Powell ja Emeric Pressburger. Pääosissa Moira Shearer, Anton Walbrook ja Marius Goring.

Molemmat ohjelmat ovat Areenassa katsottavissa 30 päivän ajan.

Kommentit

Yle Teema