Hyppää pääsisältöön

Suopainia, saunaa ja alastomuutta - vloggaajan Suomi-videot innostavat maailmalla

Timo Wilderness, Timo Korpi, vloggaaja, Welcome to Finland, SWAMP WRESTLING!
Timo Korpi alias Timo Wilderness Timo Wilderness, Timo Korpi, vloggaaja, Welcome to Finland, SWAMP WRESTLING! Kuva: Timo Wilderness timo wilderness, timo korpi, vloggaaja, welcome to finland, swamp wrestling!

Ihmiset pulahtavat avantoon, ylistävät yhteissaunan ihanuutta ja painivat alasti turpeessa. Kliseistä Suomi-kuvaa? Ehkä, mutta sen verran raikkaalla ja tuoreella otteella tehtyä, että Timo Wildernessin tekemät Welcome to Finland -videot ovat tavoittaneet lyhyessä ajassa miljoonayleisön netissä. Kuka hän on?

Timo Wilderness, oikealta nimeltään Timo Korpi, istuu Oopperatalon puistossa Helsingissä ja nauttii kesäisestä syyspäivästä. Hän on juuri lopettelemassa sushi-lounastaan, kun hän huomaa kiinnostavan hahmon ja innostuu.

- Paidaton ja housuton jätkä punakeltaisen kitaransa kanssa. Ihan mahtavaa. Kuvaaminen antaa hyvän syyn lähestyä tuota ihmisistä.

Timo ei aina edes heti tiedä, mihin hän kuvaamiaan pätkiä tulee käyttämään. Kuvaaminen on hänelle muistiinpanojen tekemistä ja leikkimistä kiinnostavien asioiden parissa.

- Kulloinenkin projekti tarjoaa minulle aina parhaan mahdollisen tekosyyn tutustua johonkin asiaan ja leikkiä.

We don't need to go to that sauna, but please can we buy a flight and go to Finland agaaaaaaain omg need it

Yksi hänen pisimmistä projekteistaan valmistui tänä syksynä. Hän kuvasi helsinkiläisestä Sompasaunasta kertovaa The World's Most Public Sauna -videota neljänä kesänä ja vietti saunalla paljon aikaa.

- Vaikka en tuo henkilökohtaista suhdetta videossa paljon esille, niin kyllä se on ollut minulle tärkeä paikka. Kun olin uusi tulokas Helsingissä, niin sinne oli todella matala kynnys mennä ja tutustua ihmisiin. On mahtavaa, että on ollut tällainen ilmainen, kaikkien saatavilla oleva julkinen asia.

I think I will move my flight back and stay in Finland a few more weeks.

Sompasauna-video on osa Timon Welcome to Finland (WTF) -sarjaa. Sarjassa hän esittelee englanniksi Suomea ja suomalaisuutta kliseiden avulla, mutta pilke silmäkulmassa. Videot ovat hänen vastauksensa viralliselle, vähän “pliisulle”, Suomi-kuvalle.

- Eihän meillä ole kuin tämä bipolaarinen hulluus, uudet ja oudot hankkeet ja kilpailut. Haluaisin nähdä Suomi-kuvassa enemmän uhkarohkeaa ja sekopäistä meininkiä.

Toinen WTF-sarjan menestysvideo on suomalaisista soista kertova Land of Swamps. Nummijärven Kammikylällä kuvatussa videossa Timo makaa alasti suossa ja painii kavereidensa kanssa turpeessa. Ja tietysti videolla myös saunotaan, tällä kertaa omalaatuisessa savusaunassa.

- Suot ovat minulle rakkaita ja turvepolskiminen on innostavaa. Video syntyi halusta sotkea.

Starting to think I should move back to Finland.....

Timo käyttää kuvatessaan paljon kopterikameraa, mikä ei ole vielä kovin yleistä videobloggaajien eli vloggaajien keskuudessa. Kopterin avulla hän saa näkyviin asioiden perspektiivit ja niiden suhteet.

- Olen aika koukussa lintuperspektiiviin. Rakastan karttoja ja hahmotan ylhäältäpäin paremmin asioita. Kopterikuvan avulla voin kertoa oman näkökulmani asioihin, esimerkiksi sen miten lähellä Sompasauna on Helsingin keskustaa.

Videokerrontaan Timo on saanut vaikutteita muun muassa Madventures-kaksikolta sekä amerikkalaiselta vloggaajalta nimeltään Mitchell Davis. Vaikuttavista kirjoista esiin nousee Taru sormusten herra, joka oli Timolle hyvin visuaalinen kirja, kokonainen maailma, johon pystyi uppoamaan. Toiseksi esiin nousee hieman yllättäen lempikirja lapsuudesta -Salapoliisin käsikirja.

- En ole ikinä aiemmin kelannut tätä ääneen, mutta ehkä Salapoliisin käsikirjan viehätys perustui havainnointiin. Maailma on täynnä salaisia merkityksiä, ja kirja tarjosi niiden tutkimiseen mainion välineen.

Lapsuudesta juontaa juurensa myös Timon intohimo kuvaamiseen. 28-vuotias Timo on kuvannut videoita niin kauan kuin muistaa. Ensimmäiset kotivideot kuvattiin perheen voimin vhs-kaseteille Oitin perukoilla. Sen jälkeen tulivat skeittivideot. Kunnes hän seitsemän vuotta sitten törmäsi amerikkalaisiin ja brittiläisiin vlogeihin ja jäi koukkuun. Niissä kuvaajat kertoivat suoraan kameralle havainnoistaan.

- Vlogit ovat tosi kiinnostava muoto kertoa tarinoita ihmiseltä toiselle ja se tuntui heti omalta.

Cool idea! Not realistic for me, but great that you had fun.

Oman videobloginsa Timo perusti sen jälkeen, kun oli tehnyt ensimmäisen reissunsa Eurooppaan - alastomana. Reissun tavoitteena oli selvittää, miten matkalla pärjää ilman rihman kiertämää ja miten avuliaita ihmiset ovat. Hän koosti reissussa kuvaamastaan materiaalista 10 minuutin kertomuksen nimeltään Naked Trip. Jälkikäteen mies vähän hymähtelee videolle.

- Se oli ihan liian pitkä ja huono.

Videon perusteella hänet kuitenkin napattiin Ylelle tekemään uusi alastonmatka, josta hän koosti sarjaa televisioon.

Timo Korpi eroaa päivittäistubettajista ja -vloggaajista siinä, että hän käsikirjoittaa ja kuvaa videoitaan varsin kauan.

- Jotkut videot saattavat syntyä nopeastikin, niin kuin esimerkiksi Pokemon-video, mutta yleensä kypsyttelen ideoita pitkään, käsikirjoitan ja kuvaan hiljalleen. Minulla saattaa olla kymmeniä ideoita muhimassa samaan aikaan.

Cool video, great production value

Timo Korpi on vlogannut aina englanniksi. Englannin kieli oli hänelle ainoa vaihtoehto, kun hän aloitti seitsemän vuotta sitten julkaisemaan videoitaan.

- Suomalaista vlogiyhteisöä ei juurikaan silloin ollut, joten ainoa vertaisryhmä löytyi Amerikasta ja Englannista.

Vlogiyhteisö on ollut tähän saakka hyvin amerikkalaista ja brittiläistä, mutta Timo toivoo, että jatkossa vloggaajia tulee myös Aasiasta. Isompana ajatuksena videoiden tekemisessä on, että niiden avulla voisi tulevaisuudessa myös “matkustaa”. Häntä ja koko hänen sukupolveaan kalvaa syvällä sydämessä tietoisuus resurssien rajallisuudesta.

- Kyllä minun haaveenani on, että tulevaisuudessa voisi olla maailmanlaajuinen englanninkielinen vlogiyhteisö, jonka jäsenet olisivat ikkunoita maidensa kulttuureihin.

The finns are insane 😂

Hän lähettikin edellisen suota käsittelevän Welcome to Finland -videonsa turistitoimistoon.

- Tosin vastauksena oli että kiitos vaan, hieno video, mutta vähän liian raju heidän kanavalleen.

Timo ei kuitenkaan antanut periksi ja hänellä on parhaillaan menossa neuvottelut muutamien Suomea markkinoivien tahojen kanssa. Joten ehkä Suomea pian markkinoidaan maailmalle timo-staililla ja suopainilla.

Sitaatit ovat Timon videoiden katsojien kommentteja.

ps. Mitä muuten kävi paidattomalle ja housuttomalle kitaristille Oopperatalon puistossa? Timo ei ehtinyt kuvata häntä, koska haastattelu venyi.

- Kaikkea ei voi saada kameralle, Timo naurahtaa.

Mitä olen itse oppinut vloggaamisesta?

  • Kuvaa paljon “Aluksi on kärsimys nähdä, kun oma visio ei vastaa sitä, mitä saa aikaan. On vaan kestettävä se häpeä ja mentävä sen yli. Minusta tuntuu, että vasta viimeisen vuoden ajan olen ollut tyytyväinen töihini ja kehittynyt käsikirjoittajana ja kuvaajana niin, että videot alkavat vastata visioitani.”
  • Kehitä omaa näkemystä “Hankkiudu viisaampiesi seuraan, lue ja tutki maailmaa. Sellainen näkymätön työ on tosi tärkeää.”
  • Tekeminen itsessään on itseisarvo “Ei välttämättä kannata julkaista heti, vaan ensin harjoitella ja kuvata paljon. Kuvaaminen itsessään on tärkeää, eikä sen pitäisi olla vain väline saavuttaa suosiota ja rahaa. “

Kuka Timo Wilderness?

  • Hän on 28-vuotias, oikealta nimeltään Timo Korpi, käyttää englanninkielistä nimeään Timo Wilderness vlogatessaan.
  • Opiskellut Kauppakorkeakoulussa, jätti opinnot kuitenkin kesken.
  • Toimii freelance-yrittäjänä ja tekee videoita asiakkailleen.