Hyppää pääsisältöön

The Blair Witch Project oli vallankumouksellinen elokuva yllättävän ideansa takia – mihin tarvitaan jatko-osaa vuonna 2016?

Pureskelimme palasiksi uuden Blair Witch -elokuvan. Jutussa ei paljasteta juonta – mutta jos et halua tietää leffasta etukäteen yhtään mitään, lue juttu vasta nähtyäsi elokuvan.

Lisa (Callie Hernandez). // Kuva: Lionsgate

Tässäpä elokuva, jota juuri kukaan ei tiennyt odottavansa.

The Blair Witch Project sai ensi-iltansa vuonna 1999, eikä ole liioittelua kutsua sitä vallankumoukselliseksi kauhuelokuvaksi. Vain joidenkin kymmenien tuhansien dollareiden budjetilla tehty elokuva oli maailmanlaajuinen miljoonamenestys, ja syy oli elokuvan fressi idea:

Salaperäisestä metsästä löytyy videokameroiden videonauhaa, jonka olivat jättäneet jälkeensä dokumenttia tehneet nuoret. He olivat menneet metsään tutkimaan legendoja noidasta ja kuvaamaan tutkimuksiaan – kunnes vähitellen alkoi käydä ilmi, etteivät ne olleet vain legendoja.

Heiluvaa käsivarakuvaa, ei tietokonetemppuja, huonoa äänenlaatua – ja hiton ahdistava tunnelma. Elokuva onnistui luomaan illuusion siitä, että nyt katsotaan oikeasti kirotusta metsästä löytynyttä dokumenttia.

The Blair Witch Project ei ollut ensimmäinen elokuva, joka on mukamas ”löydettyä materiaalia”. Se jäi kuitenkin historiaan, koska se esitteli monille katsojille ensimmäistä kertaa poikkeuksellisen ja tehokkaan tavan kokea kauhuelämys.

Miksi siis tehdä jatko-osa, kun tämä idea jo toteutettiin kertaalleen vaikuttavasti?

Kysymystä ei esitetä ensimmäistä kertaa, sillä pahamaineiseen metsään palattiin jatko-osassa jo vuonna 2000. Kriitikot ja fanit eivät ihastuneet.

Nyt on päätetty yrittää uudelleen, vaikka 2000-luvulla löydetyllä materiaalilla leikitteleviä kauhuleffoja on tehty paljon. Uutta _Blair Witch -_elokuvaa tehtiin pitkään salassa, ja vasta kesällä paljastettiin, että aivan pian tehdään uusi elokuvallinen katsaus Blairin metsän kauhuihin.

Kävimme katsomassa uuden Blair Witchin ja koostimme uutuuskauhun tärkeimmät pointit.

Ashley (Corbin Reid), James (James Allen McCune), Peter (Brandon Scott), Lane (Wes Robinson) ja Talia (Valorie Curry). // Kuva: Lionsgate

Mikä on vanhaa?

Jos pidit alkuperäisen The Blair Witch Projectin ideasta ja tunnelmasta (eikä sinua haittaa niiden uusiminen), tulet todennäköisesti pitämään tästä elokuvasta. Se vetää paljolti samoista naruista kuin alkuperäinen raina, ja perusasetelma on sama: mennään metsään vähän läpällä tutkimaan noitamyyttejä, kunnes tunnelma alkaa synkistyä, kiristyä ja muuttua kuolettavaksi.

Mikä on uutta?

Jos haluaisi tiivistää uuden Blair Witchin, voisi sanoa, että tällä kertaa Blairin metsään mennään kokemaan kauhuja hd-kameroiden ja dronen kanssa. Kuvanlaatu on olennaisesti parempaa kuin ysärillä, vaikka klaustrofobiseksi muuttuva käsivarakuvaaminen on edelleen olennaisesti läsnä.

Elokuva on tehty huomattavasti suuremmalla budjetilla kuin alkuperäinen. Sen huomaa erityisesti sitten, kun elokuvan kauhurymistely alkaa kunnolla: vaikka kuva on jatkuvasti ”autenttista” käsivaraa, erityisesti loppukohtauksissa nähdään paljon näyttävämpää kuvaa kuin ysäriversiossa.

Mikä jatkuu?

Elokuva on oikeastaan aivan suoraa jatkumoa alkuperäiselle The Blair Witch Projectille. Päähenkilöt ovat toki aivan uusia. Heillä on kuitenkin linkki alkuperäisen elokuvan hahmoihin: miespääosa James (James Allen McCune) on alkuperäistä elokuvaa kuvanneen ja Blairin metsään kadonneen Heatherin pikkuveli.

James ystävineen haluaa lähteä metsään selvittämään, mitä hänen siskolleen tapahtui, ja luonnollisesti he päättävät videoida koko reissun.

Mitä on unohdettu?

The Blair Witch Projectin ensimmäinen jatko-osa oli Book of Shadows vuodelta 2000. Selvästi uuden leffankin tekijät ovat mieluusti sivuuttaneet epäonnistuneen tekeleen, koska siihen ei viitata millään tavalla.

Talia (Valorie Curry). // Kuva: Lionsgate

Mikä on lainattua?

Blair Witchissä nähdään paljon teinikauhuleffoissa kierrätettyjä konsepteja: bilettävät, iloiset ja (enimmäkseen) pahaa-aavistamattomat nuoret luulevat lähtevänsä hauskalle metsäretkelle. Ensimmäisille vaaran merkeille päähenkilöt naureskelevat vähän koppavasti, mikä on kauhuleffoissa varovasti arvioiden 100-prosenttisen varma ennuste siitä, että jotain karmeaa tulee tapahtumaan.

Elokuvaa on mielenkiintoista pohdiskella ristiin Cabin in the Woods -leffan kanssa, joka oli eräänlaista metaparodiaa kauhuelokuvien kliseistä. Molemmissa nähdään esimerkiksi pössyttelijä, jonka varoituksia ei oteta kuuleviin korviin, pahaa-aavistamattomia nuoria, hajoavaa teknologiaa ja riitoihin ajautuva ryhmä, joka oikeasti tarvitsisi toisiaan. Hieman epätavallisesta toteuttamistavastaan huolimatta Blair Witchiä voi siis aivan hyvin katsoa myös hyvin tavallisena kauhuelokuvana.

Mikä on pelottavaa?

Alkuperäinen Blair Witch Project oli tehokasta horroria osittain siksi, ettei siinä kovin tarkkaan selvinnyt, mikä metsän noita varsinaisesti on. Nimetön kauhu ahdisteli ja vainosi metsään uskaltautuneita nuoria vailla näkyvää muotoa tai kovin selkeää motiivia, minkä takia elokuva tuntui käsittelevän jotakin aivan primitiivistä pelkoa vailla syytä.

Tähän primitiiviseen pelkoon katsoja halutaan sysätä myös uudessa leffassa. Se antaa ehkä hieman enemmän historiallisia paljastuksia siitä, minkälainen noita metsää terrorisoi ja miksi. Vastaukset ovat kuitenkin aika ylimalkaisia eivätkä ehkä kovin kekseliäitä, ja kun elokuvan kauhurymistely on kunnolla päällä, noita-aiheisella historiakatsauksella ei ole oikeastaan mitään väliä.

Silloin vain pelottaa.

Kannattaako katsoa, jos ei ole nähnyt alkuperäistä?

Kyllä, jos leffa muuten kiinnostaa. Metsän kauhut tulevat kyllä aivan ilmeisiksi, vaikka ysärileffa olisikin vieras.

Blair Witch saa ensi-iltansa 16.9. Sen ikäraja on 16.