Hyppää pääsisältöön

Vanhuksen paras paikka ei aina ole kotona

Kolmisen vuotta sitten Kataisen hallitus päätti, että vanhustenhoidosta pitää säästää 300 miljoonaa euroa. Tämä piti toteuttaa korvaamalla kotihoidolla vanhainkotien ja terveyskeskusten laitospaikkoja. Kotihoito on kuitenkin täynnä myyttejä.

Poliitikkojen mielestä vanhusten paras paikka on kotona kotihoidon piirissä. Kotihoito ei kuitenkaan ole aina niin laadukasta ja edullista kuin luullaan. Kotihoitoa on jopa vaikea saada Harva kunta tietää mitä kotihoito oikeasti maksaa.

Kunnat ovat sulkeneet vanhainkoteja, mutta eivät ole samassa tahdissa parantaneet kotihoitoa.
”Tavoite on pahassa vastatuulessa. Esimerkiksi kotihoidon määrät ovat pysyneet aika lailla ennallaan vuonna 2014. Kun muutoksia ei ole tapahtunut ovat säästöt jääneet pääosin toteutumatta”, sanoo erikoisasiantuntija Tero Tyni Kuntaliitosta Spotlight-ohjelmalle.
Mitä useampia kotikäyntejä vanhus tarvitsee sitä kalliimmaksi kotihoito käy.
”Itse pidän nyrkkisääntönä neljän käynnin rajaa vuorokaudessa. Jos käyntejä tulee enemmän, kannattaisi tällaiset asiakkaat katsoa erikseen ja yksitellen; onko asiakas tarkoituksenmukaisessa hoitopaikassa. Joillekin heistä hoitaminen palvelusannoissa voisi olla halvempi vaihtoehto”, Tyni arvioi.

Tyni lisää, että hinta ei saisi olla myöskään ainoa määräävä kriteeri. Pitäisi ottaa myös huomioon asiakkaan omat toiveet ja hoidon laatu.

Spotlightin ruotsinkielisiin kuntiin tekemä kysely paljastaa, että vain kahdessa kunnassa 25:sta on kunnollinen kustannusseuranta. Kustannuslaskelmien ulkopuolelle jäävät usein esimerkiksi kotihoidossa olevien ambulanssi- ja sairaalakäyntien aiheuttamat menot.

Kunnilla on vapaat kädet järjestää vanhustenhoito haluamallaan tavalla, jolloin kuntien hoitotasoja on vaikea verrata. Kriteerit vaihtelevat siten suuresti.

Vaasassa noudatetaan valtakunnallisia ohjeita siitä milloin vanhukselle tarjotaan kotihoitoa. Sosiaali– ja ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Thomas Öhman katsoo, että sillä on ollut haitallisia seurauksia.

”Ankarammat kriteerit saattavat merkitä sitä, että myös ne, joilta kotihoito on evätty saattavat usein olla huonossa kunnossa, koska vain rajoitettu määrä voidaan ottaa sen piiriin”, Öhman sanoo. Öhman pelkää, että valtiollisten kriteerien leviäminen hankaloittaa tilanteita monissa kunnissa.

Öhmanin mukaan muutoksia tulee koska taloustilanne on kurja eikä velkaa voi lisätä. Hoitoalan uudistus tulee voimaan heinäkuussa 2017. ”Silloin ne kunnat, jotka ovat käyttäneet liikaa varoja tai, joilla on ollut liian löysät kriteerit tulevat havaitsemaan valtakunnalliset kriteerit, jolloin vanhuksia jää ilman hoitoa”.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sanoo tavoitteeksi sen, että kaikkia vanhuksia pitää asuinpaikasta riippumatta hoitaa yhtä hyvin.

”Kuntien välillä on eroavuuksia, ja tietysti silloin kun lähdetään tekemään yhtenäisempää mallia niin jossain päin hoitoparanee ja jossain päin huononee. Se on tosiasia.”

Muokattu: lisätty ohjema katsottavaksi 3.10.2016 MK