Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Kuben Plug-video on niin härö, että se on pakko katsoa kahteen kertaan

Kuben Snapchatista inspiroituneella videolla nähdään liuta suomalaisia räppäreitä. Kai?

Oliko tuo ehkä Elastinen? Ööö, varmaankin Särre? VilleGalle? Adi L Hasla… kai?

Näitä joutuu miettimään, kun katsoo Kuben Plug-uutuusvideota. Sen alussa (kello on tietenkin 4:20) käynnistetään Trapchat-niminen sovellus ja nähdään joukko suomalaisia räppäreitä, jotka ovat tehneet faceswapin Kuben kanssa. Kuben omalla naamalla seikkailee ainakin rikollispomo El Chapo.

Häröä! Se lienee paras adjektiivi kuvaamaan Plug-videota. Sen sanan Kube itsekin mainitsee, kun häntä haastattelee uutuusvideosta – joka on muuten tehty neljä kuukautta biisin julkaisun jälkeen.

- Biisille ei ollut alun perin tarkoitusta tehdäkään musavideota. Eikä tämä ehkä nyt ihan virallisen virallinen hieno musiikkivideo olekaan, vaan enemmän tämmöinen härö uusi hölmöily, hän nauraa.

On ihan totta, että Plug ei näytä miltään kiillotetulta suuren maailman megaproduktiolta. Meininki on yhdistelmä kotikutoisuutta ja avant gardea, eikä videon päätteeksi ole ihan varma siitä, mitä tai ketkä juuri näki.

Kubekaan ei ollut ihan varma, kun näki valmiin videon ensimmäisen kerran.

- Olin vähän, että voidaanko me laittaa tota edes ulos.

Lopputulos on kuitenkin oudon hypnoottinen ja arvoituksellinen. Video on pakko katsoa uudestaan, koska ei voi olla ihan varma, kuka oikeastaan videolla katsoo kameraan.

Kurkkiiko tässä esimerkiksi Elastinen?

Kuka hän oikein on? // Kuva: Kuvakaappaus Kuben Plug-videolta.

Vähän erilainen posse-video

Plug-video on suomalaisen rap-kollektiivin yhteinen taideprojekti, koska videolla näkyvät (tai ”näkyvät”) räppärit ovat kukin kuvanneet itse omat pätkänsä omilla tahoillaan. Faruk Nazeri on koostanut näistä kohtauksista valmiin videon.

Vaikka konsepti on aivan erilainen, kyseessä on tavallaan posse-video vähän samaan tapaan kuin Cheekin Me ollaan ne pt. 2. Siinä oli mukana myös Kube, mikä saattoi olla monille pieni yllätys: enemmän ug-räppärinä tunnettu Kube esiintyikin JVG:n, Cheekin ja Elastisen rinnalla tekemässä hyvin valtavirta-rapia.

Sen jälkeen onkin arvuuteltu, tähtääkö Kube samanlaiseksi koko kansan suosikkiräppäriksi kuin vaikka Cheek ja Ela. Suuria yleisöjä kosiskelevaa pop-rapia hän ei ole kuitenkaan ryhtynyt tekemään ainakaan vielä, vaikka Plug-biisi on kerännyt reippaasti yli miljoona kuuntelua Spotifyssä.

- Työn alla on pari biisiä, missä on mun mielestä soundillisesti potentiaalia isommaksi. Ei sitä varsinaisesti yritetä tai haeta, mutta ne kuulostavat siltä, että voisivat upota isompiin yleisöihin.

Plug-videon orgaaninen häröily osoittaa, ettei Kube halua tehdä asioita vain mahdollisimman suuren suosion perässä. Videoissa häntä kiinnostaa erityisesti se, että niissä on tarjoilla joku uusi juttu.

- Ei toteutuksellakaan ole välttämättä niin paljon merkitystä kuin sillä idealla itsellään.

Lue myös:

Kube kuittaili MG:lle, rap-ikoni NAS hurmasi ja mimmienergia kupli – tässä 12 timanttista hetkeä Blockfesteiltä

Kube räppibiiffistä Mikael Gabrielin kanssa: ”Mä voitin sen”

Kube on matkalla ug-piireistä valtavirtaan: "Multa odotetaan nyt isoa poppibiisiä, mutten halua antaa sitä"