Hyppää pääsisältöön

20.9. Teeman Elävä arkisto: Rautateillä kautta aikain

Minna Joenniemi höyryveturin kyydissä Mytäjäisten varikolla Lahdessa ohjelmassa Suojele minua!
Minna Joenniemi höyryveturin kyydissä Mytäjäisten varikolla Lahdessa ohjelmassa Suojele minua! Minna Joenniemi höyryveturin kyydissä Mytäjäisten varikolla Lahdessa ohjelmassa Suojele minua! Kuva: Yle/Jouni Soikkeli lahti

Teeman arkistopaikalla lähdetään taas aikamatkalle, tällä kertaa raiteiden viemänä. Suomen ensimmäinen ratayhteys rakennettiin Helsingistä Hämeenlinnaan, se valmistui vuonna 1862 ja matka kesti alkuaikoina lähes viisi tuntia.

"Kehitys etenee valtavin askelin. Se mikä oli eilen hyvä, on ehkä tänään jo vanhentunutta", todetaan 100-vuotista taivaltaan juhlistavan VR:n esittelyfilmissä vuonna 1962. Ja totisesti, nykyään kehitys on mennyt siihen pisteeseen, että keskustelut raideliikenteen vapauttamisesta kilpailulle eli VR:n monopoliasemasta luopumisesta käyvät kiihkeinä.

VR:n 100-vuotisjuhlan kunniaksi valmistunut filmi Junalla pääsee maalaa matkustamisesta tunnelmallisen kuvan. Mainosfilmissä aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät ja mikä parasta, junat kulkevat aikataulussa. Juna lipuu kauniisti ja ajallaan asemalle. Matkustajat tulevat ulos ja samaan aikaan toiselta puolelta vaunuihin kiipeävät siivoajat. Ja pian juna on puhdas ja käyttökelpoinen seuraaville matkaajille.

Rautateiden tavaraliikenne –elokuvassa keskitytään nimensä mukaisesti rahtiin. Niin ikään 1962 valmistunut lyhytelokuva kertoo rautateiden merkityksestä niin pienen kuin isonkin tavaran kuljettajana.

Kun Rautatie Suomeen tuli

Rautateiden synty Suomessa kertoo hienosti ja dramatisoidenkin miten Suomeen saatiin rautatie.

Juna raiteilla maalaismaisemissa Suomessa 1960-luvulla
Juna raiteilla maalaismaisemissa Suomessa 1960-luvulla Kuva: Yle kuvanauha junat,maaseutu,Yle Elävä arkisto,filmivälähdyksiä suomen kaduilta ja kedoilta

Rautateiden ammattilaiset

Vuonna 1962 oli veturinkuljettajia, lämmittäjiä, konduktöörejä ja junanlähettäjiäkin. Osa työtehtävistä on kadonnut, mutta edelleen VR työllistää yli 8000 ihmistä. Ihminen ja rautatiet elokuvassa esitellään Valtionrautateiden ammattikuntia ja heidän koulutustaan.

Veturinkuljettajakokelaat joutuvat ensitöikseen psykoteknillisiin kokeisiin, joissa heidän soveltuvuuttaan puntaroidaan. Ihan hetkessä ei veturinkuljettajaksi pääse, sillä tie kuljettajaksi käy askel kerrallaan: veturinlämmittäjän oppikurssi kestää nelisen vuotta, ja vasta vuosien palvelu-uran jälkeen voi pyrkiä puolivuotiselle veturinkuljettajakurssille.

Kahva

Mies, nainen ja matkalaukku. Niistä aineksista rakentuu tarina, kun juna kiitää halki kauniiden Suomen kesämaisemien vuonna 1968 valmistuneessa ja osittain dramatisoidussa VR:n esittely- ja matkailufilmissä nimeltään Kahva.

Diskoteekki raiteilla

"Kiitojuna numero 58 Parkanon kautta Helsinkiin lähtee raiteelta kolme!" Tällä kuulutuksella käynnistyy vuonna 1972 valmistunut VR-elokuva henkilöliikenteen parannuksista ja uudistuksista.
Filmissä esitellään uutta Tampere-Parkano-Seinäjoki rataosuutta ja matkustajien joukosta löytyy merkkihenkilöitä presidentti Urho Kekkosesta alkaen. Uudistuksiin kuuluu myös nuorison suosima diskoteekki-vaunu. Ja todistetaanpa filmissä myös se, että junalipun voi ostaa suomalaiselta juna-asemalta vaikkapa Japanin Yokohamaan asti.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa