Hyppää pääsisältöön

Liki täydellinen jousiorkesterilevy

Joskus käy niin, että musiikkiteos, esittäjät ja äänitys kohtaavat täydellisyyttä hipovalla tavalla. Näin käy norjalaisen TronheimSolistenen uudella levyllä Benjamin Brittenin, Ralph Vaughan Williamsin ja Igor Stravinskyn jousiorkesteriteoksista, joista erityisesti Brittenin Variaatiot Frank Bridgen teemasta onnistuu yli odotusten. TrondheimSolistenen soitto kutsuu ylisanoihin, mutta huomiota herättää myös äänitys.

CD-levyn kansi
CD-levyn kansi CD-levyt

Marten Lindbergin 2L on päättänyt tehdä Surround-äänitteistä surroundia huolella: orkesteri on asetettu ympyrään mikrofonien ympärille, ja niinpä 5+1-kanavaisella systeemillä kuunnellessa tuntuu kuin istuisi oikeasti orkesterin sisällä. Samaten tilan sointi välittyy elävänä: ei tarvitse kuin sulkea silmät, ja tuntuu silti kuin istuisi Norjan Selbun keskiaikaisen kivikirkon valkoiseksi kalkittujen seinien kannattelemassa holvissa.

Periaatteessa itse pidän enemmän sointikuvasta, jossa orkesteri on edessäni—kuten elävässä konsertissa—mutta toisaalta upeimmat sointikokemukseni olen saanut istuessani osana orkesteria. 2L:n ansiosta siitä pääsee nauttimaan myös kotisohvalla. Orkesteri istuu ringissä mikrofonien ympärillä joten mikrofonit ovat riittävän kaukana yksittäisistä soittajista, ja kotisohvalle ei välity turhia mekaanisia ääniä; sointi siliää miellyttävästi. Stereona osa kerroksellisuudesta ja luonnollisesti myös tilantunnusta katoaa, mutta syvyys ja erottelevuus säilyvät hyvinä.

TrondheimSolistene on tehnyt useita levyjä 2L:lle ja saanut niistä muun muassa seitsemän Grammy-ehdokkuutta. Kohta kolmenkymmenen vuoden ikään ehtineellä yhtyeellä on oma sointikulttuurinsa ja yhteinen tapansa fraseerata; soitto on kurinalaista ja keskittynyttä sanojen parhaassa merkityksessä.

Soitto hivelee korvia, ja moniääniset kudokset, musiikillisten elementtien kerrokset, vuorottelu ja erilaiset jousisoitinvärit erottuvat tilassa samalla sekä tarkasti että luontevasti. Dynamiikkaa saadaan koko asteikolla aivan hiljaisimmista sävyistä voimakkaaseen, varsinaista prässäämistä välttäen.

Ennen kaikkea Benjamin Brittenin Frank Bridge -variaatioiden ylimääräisistä elkeistä riisuttu, lyyrisen, pidätellyn intohimon täyteinen jousisoitintekstuuri soi juuri niin kuin sen pitää: näin tyydyttävää versiota en ole tästä kappaleesta ennen kuullut. Myös levyn toinen teos, TrondheimSolistenen versio Ralph Vaughan Williamsin Fantasia Thomas Tallisin teemasta tuo mieleeni sen kuinka suuren vaikutuksen teos teki minuun kuullessani sen ensi kerran.

Toisin kuin englantilaisten Brittenin ja Vaughan Williamsin teokset, Igor Stravinskyn Apollon Musagète saattaisi hyötyäkin pienestä riskinotosta ja soinnin rajojen hakemisesta—mutta sanottakoon, että trondheimilaiset omistautuvat Stravinksyn nuottikuvalle ihailtavasti eläytyen. Hyvä näin!

”TrondheimSolisteneReflections” - Benjamin Britten: Variaatiota Frank Bridgen teemasta. Ralph Vaughan Williams: Fantasia Thomas Tallisin teemasta. Igor Stravinsky: Apollon Musagète. - TrondheimSolistene, joht. Øyvind Gimse ja Geir Inge Lotsberg. (2L, 2L-125-SABD)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2016, toimittajana Ville Komppa.

Kommentit
 • Antheil viihdyttää tyylillä

  Antheil viihdyttää tyylillä

  George Antheil (1900–1959) toimi monipuolisesti kirjoittajana, pianistina, keksijänä sekä säveltäjänä kahlitsematta itseään tekijänä minkään tietyn lajityypin edustajaksi. Kirjoittajana tekijän käsistä valmistui lehtiartikkeleita, omaelämäkerta, jännitysromaani sekä kolumneja.

 • Florence Pricen lempeää Americanaa

  Florence Pricen lempeää Americanaa

  Afroamerikkalaisen naissäveltäjän tie ei todellakaan ollut helppo 1900-luvun alun Yhdysvalloissa. Silti Florence Price (1887–1953) onnistui ylittämään sukupuoleensa ja etnisyytensä kohdistuneet esteet ja luomaan varteenotettavan tuotannon ennen kaikkea orkesterimusiikin säveltäjänä.

 • Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Harpulle ja saksofonille kirjoitettu ohjelmisto ei ole vielä järin suureksi päässyt kasvamaan. Yhdysvaltalainen The Admiral Launch Duo (Jennifer R.

 • John Joubertin vikkeläliikkeisiä soivuuksia

  John Joubertin vikkeläliikkeisiä soivuuksia

  ”Haluan, että musiikkini on ymmärrettävää, nautittavaa ja omaksuttua. En halua elää suljetussa ja keinotekoisessa nykymusiikin maailmassa. Haluan sen sijaan kuulla musiikkia arvostamani muusikoiden esittämänä kouluissa, kirkoissa ja teattereissa”. Tähän tapaan linjasi musiikillista ajatteluaan kuluvan vuoden alussa menehtynyt englantilainen John Joubert (1927–2019).