Hyppää pääsisältöön

Liki täydellinen jousiorkesterilevy

Joskus käy niin, että musiikkiteos, esittäjät ja äänitys kohtaavat täydellisyyttä hipovalla tavalla. Näin käy norjalaisen TronheimSolistenen uudella levyllä Benjamin Brittenin, Ralph Vaughan Williamsin ja Igor Stravinskyn jousiorkesteriteoksista, joista erityisesti Brittenin Variaatiot Frank Bridgen teemasta onnistuu yli odotusten. TrondheimSolistenen soitto kutsuu ylisanoihin, mutta huomiota herättää myös äänitys.

CD-levyn kansi
CD-levyn kansi CD-levyt

Marten Lindbergin 2L on päättänyt tehdä Surround-äänitteistä surroundia huolella: orkesteri on asetettu ympyrään mikrofonien ympärille, ja niinpä 5+1-kanavaisella systeemillä kuunnellessa tuntuu kuin istuisi oikeasti orkesterin sisällä. Samaten tilan sointi välittyy elävänä: ei tarvitse kuin sulkea silmät, ja tuntuu silti kuin istuisi Norjan Selbun keskiaikaisen kivikirkon valkoiseksi kalkittujen seinien kannattelemassa holvissa.

Periaatteessa itse pidän enemmän sointikuvasta, jossa orkesteri on edessäni—kuten elävässä konsertissa—mutta toisaalta upeimmat sointikokemukseni olen saanut istuessani osana orkesteria. 2L:n ansiosta siitä pääsee nauttimaan myös kotisohvalla. Orkesteri istuu ringissä mikrofonien ympärillä joten mikrofonit ovat riittävän kaukana yksittäisistä soittajista, ja kotisohvalle ei välity turhia mekaanisia ääniä; sointi siliää miellyttävästi. Stereona osa kerroksellisuudesta ja luonnollisesti myös tilantunnusta katoaa, mutta syvyys ja erottelevuus säilyvät hyvinä.

TrondheimSolistene on tehnyt useita levyjä 2L:lle ja saanut niistä muun muassa seitsemän Grammy-ehdokkuutta. Kohta kolmenkymmenen vuoden ikään ehtineellä yhtyeellä on oma sointikulttuurinsa ja yhteinen tapansa fraseerata; soitto on kurinalaista ja keskittynyttä sanojen parhaassa merkityksessä.

Soitto hivelee korvia, ja moniääniset kudokset, musiikillisten elementtien kerrokset, vuorottelu ja erilaiset jousisoitinvärit erottuvat tilassa samalla sekä tarkasti että luontevasti. Dynamiikkaa saadaan koko asteikolla aivan hiljaisimmista sävyistä voimakkaaseen, varsinaista prässäämistä välttäen.

Ennen kaikkea Benjamin Brittenin Frank Bridge -variaatioiden ylimääräisistä elkeistä riisuttu, lyyrisen, pidätellyn intohimon täyteinen jousisoitintekstuuri soi juuri niin kuin sen pitää: näin tyydyttävää versiota en ole tästä kappaleesta ennen kuullut. Myös levyn toinen teos, TrondheimSolistenen versio Ralph Vaughan Williamsin Fantasia Thomas Tallisin teemasta tuo mieleeni sen kuinka suuren vaikutuksen teos teki minuun kuullessani sen ensi kerran.

Toisin kuin englantilaisten Brittenin ja Vaughan Williamsin teokset, Igor Stravinskyn Apollon Musagète saattaisi hyötyäkin pienestä riskinotosta ja soinnin rajojen hakemisesta—mutta sanottakoon, että trondheimilaiset omistautuvat Stravinksyn nuottikuvalle ihailtavasti eläytyen. Hyvä näin!

”TrondheimSolisteneReflections” - Benjamin Britten: Variaatiota Frank Bridgen teemasta. Ralph Vaughan Williams: Fantasia Thomas Tallisin teemasta. Igor Stravinsky: Apollon Musagète. - TrondheimSolistene, joht. Øyvind Gimse ja Geir Inge Lotsberg. (2L, 2L-125-SABD)

Kuuntele Uudet levyt 16.9.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Viihdeviulisti Linda Lampenius ei pysty elämään ilman klassista – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 26. helmikuuta!

  Linda Lampeniuksen tähti syttyi yhdessä yössä keväällä 1996, kun hän soitti Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin konserttimestarina elokuvan 100-vuotisjuhlien suorassa tv-lähetyksessä. Media ihmetteli, kuka oli tämä häikäisevän kaunis ja taitava viulisti. Elokuvagaala oli lähtölaukaus Linda Lampeniuksen kansainväliselle viihdetaiteilijan uralle, jota suomalaiset ovat saaneet seurata henkeään haukkoen.

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Se erilainen Góreckin kolmas sinfonia

  Henryk Góreckin Sinfonia nro 3 iski myyntilistojen kautta laajempaan tietoisuuteen 1990-luvun alussa. Sittemmin teos on levytetty parisenkymmentä kertaa. Bulgarialainen kapellimestari Yordan Kamdzhalov tekee perustamansa Genesis Orchestran kanssa vihdoinkin jotain erilaista.