Hyppää pääsisältöön

Orkideojen kanssa pärjää maalaisjärjellä

orkidea 2
Kymbidi, isokokoinen maaorkidea Himalajan liepeiltä, kuva Ari Matikka orkidea 2 Kuva: Yle orkideat

Orkideat ovat yksi maailman suurimmista kasviperheistä, siihen kuuluu kymmeniä tuhansia lajeja. Jos olet ostanut oman orkideasi marketista tai kulman kukkakaupasta, on kotisi uusi asukas kaikella todennäköisyydellä perhoskämmekkä, kotoisemmin perhosorkidea. Toisin kuin usein luullaan, ne eivät vaadi mitään mystis-zeniläistä hoitoa.

Noudattamalla muutamaa perusohjetta saat orkideastasi pitkäaikaisen ilon. Oikeassa hoidossa perhosorkidea viihtyy, kukkii pitkään ja yhä uudelleen.

Kun ostat orkideaa, tarkista että lehdet ovat napakat ja juuret kunnossa. Juurten pitää olla pulleat ja joko vihreät tai hopeanharmaat. Muista, että orkidea on tropiikin kasvi eikä siedä kylmää eikä vetoa. Kylmänä aikana kukka siis kunnon pakettiin kotimatkan ajaksi.

Orkidea arvostaa valoisaa paikkaa, mutta älä laita sitä suoraan auringonpaisteeseen. Hyvä valinta perhosorkidealle on itä-tai länsi-ikkuna, johon tulee runsas hajavalo. Normaali 20-23 asteen huonelämpötila on sille passeli. Kun orkidea on paikkansa löytänyt, älä testimielessä tai sisustusvimmassasi siirtele sitä paikasta toiseen, se hidastaa uuden kukinnan alkamista.

Orkidean normaali kasteluväli vaihtelee viikosta kahteen. Kuiva juuri on hopean harmaa ja itsensä vettä täyteen imenyt juuri on kirkkaan vihreä. Kastele vasta, kun juuri on hopeoitunut. Koko ruukku upotetaan hetkeksi kädenlämpöiseen veteen ja odotetaan, kunnes juurten väri on muuttunut vihreäksi. Suomalainen hanavesi käy, älä turhaan sulattele lunta tai keräile sadevettä. Vettä ei edes tarvitse seisottaa. Perhosorkideaa ei myöskään tarvitse sumutella.

Maatunut kasvualusta on vaihdettava ilmavampaan muutaman vuoden välein. Joskus valmiina ostettava orkideakasvualusta on liian tiivistä. Luonnosta löytyy apua; männyn kaarnaa, puuhiltä, turvetta tai rahkasammalta. Orkidea viihtyy ahtaissa, läpinäkyvissä ruukuissa. Älä käytä lasiruukkuja. Voit tehdä ruukun kylkiin ilmareikiä.

Kun orkidea on kasvussa, voit antaa niille erityistä orkidealannoitetta. Kukkivaa orkideaa ei lannoiteta.

Lopuksi varoituksen sana. On mahdollista, että orkideat vievät sinut mennessään. Vertaistukea saat Suomen orkideayhdistyksestä, www.suomenorkideayhdistys.fi

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän