Hyppää pääsisältöön

Miten pientä varsaa käsitellään?

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Varsat ovat ihania! Niiden ensimmäisiä päiviä on kiehtovaa seurata. Varsat ovat heti syntyessään erilaisia yksilöitä, ihan niin kuin me ihmisetkin. Ystäväni hevonen selvitti, miten nuorta pienokaista pitäisi käsitellä.

Honkkelikoipinen Uni-varsa kirmaa pitkin kesälaidunta. Unin emä Lara mutustelee nurmea tyytyväisenä, mutta seurailee varsan jokaista liikettä silmäkulmastaan. Varsa mallintaa käytöstä emältään ja siksi sen luonteenpiirteet usein muistuttavatkin emää. Uni on luonteeltaan rohkea ja utelias, aivan kuten Larakin.

– Yleensä kaikki uudet asiat ovat varsalle ok, vaikka ne aluksi olisivatkin vähän kummallisia, kertoo Unin omistaja Anna Aarnio.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ensimmäiset kokemukset ihmisestä

Uni oli syntymästään saakka peloton ja avoin. Varsat ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia. Jotkut saattavat olla hyvinkin varovaisia ja arkoja. Siksi ihmisen kosketukseen ja läsnäoloon totuttaminen heti varsan ensimmäisten vuorokausien aikana on tärkeää.

– Varsa osaa jo muutaman tunnin ikäisenä paeta ihmistä ja muutakin vaaraa. Se on saaliseläimen elinehto, kertoo hevoskouluttaja Milla Tallberg.

Varsaa ei kannata pyydystää väkisin, sillä se oppii nopeasti väistämään ihmistä taitavasti. On tärkeää, että ensimmäiset kokemukset ihmiskosketuksesta ovat mukavia ja turvallisia.

Hevoselle yksi pelottavimmista tunteista on kiinni jäämisen tai jumiutumisen tunne. Tällainen voi syntyä helposti esimerkiksi, jos ihminen yrittää ohjata varsaa emän nisälle.

– Vaikka Ihminen tarkoittaa pelkkää hyvää, liika ohjaileminen voi synnyttää varsalle ahdistavan tunteen. Siksi kannattaa ohjailla varsaa vain jos se todella on tarpeen, Tallberg neuvoo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Varo säikyttelemästä ja luo paljon mukavia kokemuksia

Varsan ensimmäisten viikkojen aikana tärkeää on, että se saa osakseen paljon hyviä ja mukavia kokemuksia ihmisen parissa. Joskus yllättäviä tilanteita tietenkin sattuu kohdalle. Varsa voi vaikkapa joutua eläinlääkärille hyvin pian syntymän jälkeen. Silloinkin omalla käytöksellään voi vaikuttaa paljon siihen, miten varsa kokee epämiellyttävän tilanteen. Esimerkiksi jos varsasta on pakko pitää kiinni, senkin voi tehdä usealla tavalla. Kun varsa hetken rimpuilee vähemmän, kiinni pitävää painetta kannattaa löysätä.

– Jo muutamalla kymmenellä toistolla varsa oppii, että se voi omalla toiminnalla vaikuttaa siihen miltä tuntuu, Tallberg kertoo.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Kannattaa aina miettiä hevosen koko tulevan elämän kannalta, mikä on järkevää.

Milloin varsa vieroitetaan emästä?

– Tästä on ihmisillä vähän eri näkemyksiä. Itse olen sitä mieltä, että varsalle parempi vieroitusaika on noin 8-10 kuukauden ikäisenä, ei heti puolivuotiaana.

Varsa kannattaa vieroittaa siis viimeistään, kun siihen on joku järkevä syy. Varsalle ei koidu haittaa siitä, että se viettää suurimman osan ensimmäistä vuottaan emänsä kanssa, päinvastoin. Kuukausikin lisää on puolivuotiaan varsan kohdalla suuri osa sen koko siihenastisesta elämästä.

– Kannattaa aina miettiä hevosen koko tulevan elämän kannalta, mikä on järkevää. Jos joustaa ja panostaa varsan ensimmäisiin elinvuosiin, se heijastuu todennäköisesti positiivisesti koko hevosen elämänkaareen.

Varsan vieroitukseen on olemassa monia eri tapoja. Tärkeintä on, ettei varsa jää vieroituksen aikana kokonaan yksin. Uni-varsa saa vieroituksen ajaksi toisen saman ikäisen karsinatoverin. Kun emästä on aika luopua, varsan seuraksi tarvitaan myös joku toinen aikuinen sopivan luonteinen hevonen. Aikuisen hevosen seurassa varsalla on turvallinen olo, vaikka se emää alussa ikävöikin.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Luitko jo edellisen jutun: Miten valita sopiva ori tammalle?

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.