Hyppää pääsisältöön

Analyysi: tästä syystä suomalainen yleisö lämpenee Saara Aallolle vasta nyt

Saara Aalto jatkaa The X Factor -taivaltaan, jota kotimainen yleisö seuraa mielenkiinnolla.

Saara Aalto // Kuva: UMK/Yle

Saara Aalto häikäisi The X Factor -tuomariston tulkitsemalla Sian Chandelierin kykykilpailun koelauluissa Briteissä. Menestyksen myötä laulaja valloitti vihdoin myös Suomen kansan.

Yleisö ei ollut nähnyt tällaista Saara Aaltoa aiemmin, vaikka laulaja onkin osallistunut kotimaassa isoihin musiikkiohjelmiin, kuten The Voice of Finlandiin ja Uuden Musiikin Kilpailuun.

Miksi Saaraa hehkutetaan kunnolla vasta nyt, vaikka hän on ollut esillä jo pitkään?

The X Factorin koelauluissa Saara Aaltoon pystyi ensimmäistä kertaa kunnolla samaistumaan. 29-vuotias laulaja tiesi, että nyt hänen on onnistuttava. Panokset olivat riittävän korkealla, ja Saara ylsi nappisuoritukseen oikealla hetkellä. Laulajan epätoivo toi esitykseen sellaista herkkyyttä, jota ei oltu aiemmin nähty, ja maailmantähti Nicole Scherzinger halusi taputtaa esitykselle pyllylläänkin.

Nyt toisella kierroksella Saara Aalto lauloi tuomareille Donna Summeria X Factorin Boot Campilla, ja pääsi jälleen jatkoon.

Tällä kertaa Aalto palasi kuitenkin tuttuihin maneereihinsa, eikä koelauluissa nähdystä epätoivon aiheuttamasta herkkyydestä ollut enää tietoakaan. Päätuomari Simon Cowell kommentoi esitystä yliampuvaksi.

Mikä lahjakkaassa Saara Aallossa sitten ei toimi?

Liiallinen itsevarmuus ei yksinkertaisesti sovi kovin hyvin Saara Aallolle, koska silloin hän ikään kuin alkaa näytellä artistia. Se nähtiin myös UMK:ssa, jossa Aalto esiintyi etäisenä ja voitonvarmana, eikä onnistunut koskettamaan yleisöä No Fear -kappaleellaan.

Upeaääninen Saara Aalto ei ole saanut levytyssopimusta isosta yhtiöstä, sillä hän ei ole suostunut levy-yhtiöiden ideoihin laulaa suomeksi, ja keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan.

Sen sijaan Aalto haluaa jatkuvasti poukkoilla kykykilpailusta toiseen, valloittaa Kiinan markkinoita, mutta haaveilla myös läpimurrosta kotimaassa oman levymerkin kautta. Tehdä välillä omia kappaleita, mutta laulaa kuitenkin usein covereita. Hänestä on siis todella vaikeaa ottaa kiinni.

Mikä Saara Aallossa toimii?

Briljeeraaminen sopii Aallolle hyvin. Sen osoitti myös häikäisevä Frozen-veto, josta tuli nopeasti nettihitti. Videolla Aalto laulaa Let It Go -tunnuskappaleen 15 kielellä.

Aallon lauluääni on vakuuttava. Suurin osa Suomen menestyneistä laulajista ei ole lähelläkään Saara Aallon tasoa, mutta menestys ei olekaan pelkästään laulutaidoista kiinni, sillä siihen tarvitaan myös siitä kuuluisaa x factoria.

Toivottavasti Aalto menestyy Brittien The X Factorissa, saa hyvän tuottajan ja järkevän vision, sillä ääntä, ulkonäköä ja tahtoa häneltä ei puutu. Sen sijaan Saara Aalto tarvitsee fokusta uraansa. 

Suomen kansa rakastaa voittajia: on melko varmaa, että kotimainen yleisö on valmis unohtamaan Aallon ihan yhtä nopeasti kuin se oli valmis hehkuttamaankin, ellei suurempaa menestystä The X Factorin myötä tule.

Lue myös:

Saara Aalto from Finland etenee brittien X Factorissa: "Oli ihan uskomatonta, että pääsin jatkoon"

Saara Aalto avautuu saamistaan kommenteista menestyksestä: "Tullee aika surullisen haikea olo"

Saara Aalto kertoo koe-esiintymisestä Britannian X Factorissa: "Simon Cowell oli jopa vähän vihainen mulle"