Hyppää pääsisältöön

Huumesodan siviiliuhrit vihdoin pääosassa

Seuraa tärkeää asiaa huumausaineista: Sota on ohi! Sota huumeita vastaan, nimittäin.

Luitte oikein: Sota huumeita vastaan, jonka Yhdysvaltain ykkösnilkki Richard M. Nixon julisti jo vuonna 1971, on päätetty päättyväksi. Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta linjasi näin jo tämän vuoden maaliskuussa, peräänkuuluttaen tasapainoista huumepolitiikkaa. Tämä on siis se raportti, jota YK käyttää huumausaineyleissopimuksiensa pohjana. Huumeidenvastaista sotaa käsittelee kriittisesti Docventuresin viikon elokuva, Oscar-ehdokkuudenkin pokannut Cartel Land.

Sota on siis ohi. Kuka voitti, kuka hävisi? Kuinka monia henkiä sodassa menetettiin, ja kuinka paljon rahaa sekä resursseja sen ylläpitämiseen kulutettiin?

Cartel Land pressikuva
Cartel Land pressikuva Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi Docventures

Biljoona dollaria. Kelatkaapa sitä. Baksia todella lasketaan palaneen 70-luvun alusta lähtien sen biljoonan verran eli tuhat psykedeelistä miljardia dollaria. Tämä siis pelkästään Amerikan Yhdysvalloissa.

Menetettyjä henkiä ja tuhoutuneita ihmiskohtaloita voidaan vain arvailla. Pidetään mielessä, että valtaosa USA:n vankiloissa viruvista lusivat huumerikoksista. Laittoman huumekaupan yhteiskunnalliset syy-seuraussuhteet näkyvät joka puolella palloa – ja aina ja eittämättömästi se köyhin kansanosa tulee niissä asioissa tuupatuksi kakkoseen ilman voinappia.

Lääketieteen ammattilaiset ympäri maailman ovat viime vuosina puhuneet enenevissä määrin huumausaineiden dekriminalisoinnin puolesta: laittomien huumeiden lieveilmiöt ovat suurempi uhka kuin itse aineet. Esimerkiksi Portugali lopetti huumeidenkäyttäjien rikosoikeudellisen rankaisemisen jo 2001, passittaen narkomanian vallassa olevat onnettomat kansalaiset butkan sijaan lääketieteelliseen hoitoon. Tulosten valossa Portugalin peliliike oli onnistunut, sillä esimerkiksi HIV-tartunnat huumeidenkäyttäjien keskuudessa ovat laskeneet 17 prosenttia.

Muu maailma tulee perässä, mutta sota huumeita vastaan ei tule päättymään näin helposti. Huumesota on nimittäin myös raskaan sarjan poliittinen ase, jonka turvin valtaapitävät voivat perustella valvontakoneistonsa – tai ahdistella toisinajattelijoita tai kansanryhmää ilman pelkoa yleisen mielipiteen kääntymisestä itseään vastaan. Huumeet ovat hyvä vihollinen, syntipukki, jonka niskoille epäkohdat on helppo sysätä.

Vuonna 2015 valmistunut Cartel Land on kuumoittava dyykkaus Meksikon henkirikoksia kavahtamattomien huumeliigojen murhankatkuiseen maailmaan. Mitä tapahtuu, kun kunnon kansalaiset saavat tarpeekseen kokkelikartellien tyranniasta?

 • Docventures on murroksen media

  Docventures 5 syksyllä 2017.

  Maailma ja jokainen meistä tulevat muuttumaan – enemmän ja nopeammin kuin koskaan aiemmin planeetan ja ihmiskunnan historiassa. Kukaan ei tiedä miten. Docventures 5 on tämän murroskauden tiedonvälittäjä, ajatusten ja keskustelun herättäjä. Syksyn 2017 uusissa dokumenteissa mennään syvälle internetiin, populismiin, oikeusvaltioon, turvallisuuteen, militarisaatioon, aineettoman omaisuuden ja ruuan tulevaisuuteen, seksiin sekä suomalaisuuteen.

 • Docventures: Kiitos leffakerhoille!

  Kooste kauden parhaista Docventures-leffakerhokuvista!

  Docventuresin leffakerhoja on noussut pitkin syksyä aina Hangosta Utsjoelle sekä ulkomaita myöten kuin hippitatteja golfkentille! Ette uskokaan, kuinka hyvältä on tuntunut nähdä teidän kokoontuvan viikko toisensa perään dokumenttielokuvan äärelle. Kiitos kaikille pissaliisoille, räkäpettereille ja aiheista asiallisesti keskusteleville besserwissereille ympär' Suomen maan ja maailman!

 • Docventures: Syksyn viimeiset TOP10 twiitit!

  Kuudennen jakson toivontäyteiset twiitit

  Arvoisa Docventures-yleisö, kaikki te räkäpetterit ynnä pissaliisat! Ette koskaan lakkaa hämmästyttämästä meitä fiksuilla, skarpeilla, oivaltavilla ja nokkelilla kommenteillanne. Tässä vielä eilisen jakson twiittitulvan joukosta poimitut kymmenen parasta, olkaapa hyvät! Kaikki se, mitä eilen jäi puimatta, puhutaan tänään pahki, poikki ja pinoon radiossa.