Hyppää pääsisältöön

Roskaosakkeiden hämäräbisnes: käsikirjoitus

Golf on kivaa, mutta pelin uumenissa piilee maksuvankeus.

Golf- ja lomaosakkeista ei pääse aina eroon edes lahjoittamalla.

Tavalliset golffarit ovat joutuneet kutsumaan rikolliset apuun voidakseen luopua harrastuksestaan.

Roskaosakkeiden hämäräbisnes

Aloitamme lomatunnelmista. Lomaosake on tarkoitettu vapaa-ajan viettoon. Lomaosake voi olla esimerkiksi viikko-osake.

Viikko-osakkeen omistaja saa käyttää lomahuoneistoa yhden viikon ajan sovittuna ajankohtana. Luomaojat hankkivat ensimmäisen viikko-osakkeensa yli kymmenen vuotta sitten.

Jukka Luomaoja, Seinäjoki:
”Nyt oikein elämä repesi, on hyvät huoneet ja kaikki edut, uima-altaat.”

Viikko-osakkeen omistaja voi myös tehdä vaihtokauppoja. Oma lomaviikko on mahdollista vaihtaa toiseen viikkoon toisessa lomakohteessa.

Inkeri Luomaoja, Seinäjoki:
”Me huomattiin, että tää on helppoa ja koko Suomi on auki meille tämä kautta.”

Jukka Luomaoja, Seinänjoki:
”Useita kertoja käyty Floridassa,Madeiralla, Portugalissa, Teneriffalla ja Gran Kanarialla. Mahtava lomanviettotyyli koko perheelle."

Luomaojien viikko-osakkeet ovat Holiday Clubin kohteissa. Holiday Club on Suomen suurin toimija viikko-osakemarkkinoilla. Holiday Club rakentaa, myy ja isännöi viikko-osakekohteita ympäri Suomen. Tampereen kylpylä on yksi niistä.

Neljä vuotta sitten Luomaojat saivat kokea lomaosakkeen varjopuolet. He päättivät myydä Kuusamon Tropiikin syysviikkonsa kustannussyistä.

Inkeri Luomaoja, Seinäjoki:
”Jotenkin me haluttiin näitä vastikkeita pienentää, ja ajateltiin että se on meille semmonen, josta voidaan parhaiten luopua.”

Viikko-osakkeen hinta vaihtelee satasista jopa kymppitonneihin. Omistajan pitää maksaa myös vuosittainen vastike ylläpitokuluihin. Vastike on yleensä muutama satanen. Holiday Clubilla on jälleenmyyntipalvelu viikko-osakkeesta luopuville – Luomaojat antoivat Kuusamon viikkonsa clubin välitykseen.

MOT:
"Kuinka tämä kauppa kävi?"

Inkeri Luomaoja:
”Se ei käynyt ollenkaan, ei ollenkaan."

MOT:
"Kuinka kauan sitä yritettiin myydä?"

Inkeri Luomaoja:
”Sellainen vajaat pari vuotta.”

Vesa Katajikollakin on kokemusta viikko-osakkeen myynnistä. Itsenäisyyspäivän aikaan osuva perheen viikko-osake Katinkullan Hiekkaniemestä Kainuusta meni myyntiin, koska Katajikot halusivat eroon noin 500 euron vuosittaisesta vastikkeesta.

Kyse on nytkin Holiday Clubin kohteesta.

Vesa Katajikko, Helsinki:
”Aikoinaan tämä iso huoneisto hankittiin sen takia, että lapset pääsi perheineen mukaan samaan aikaan. Ja sitten heidän elämäntilanteensa muuttui, eikä heillä ollut mahdollista päästä mukaan. Kahdeksan makuupaikan huoneisto oli liian iso kahdelle.”
”Silloin me todettiin, että me maksetaan siitä liikaa vastiketta, me haluttiin päästä siitä eroon.”

Myös Katajikot tekivät viikko-osakkeestaan myyntisopimuksen Holiday Clubin kanssa.

Vesa Katajikko, Helsinki:
”He antoivat ymmärtää, että he pystyvät sen myymään. Mutta ei siitä sitten tullut yhtään mitään.”

Holiday Club yritti myydä Katajikkojen osaketta yli kaksi vuotta ilman tulosta. Holiday Clubin nettisivuilta saa kuitenkin käsityksen, että kauppa käy varmasti.

Grafiikka:
”Viikko-osakkeen jälleenmyyntiaika tällä hetkellä vaihtelee kahdesta viikosta kahteen vuoteen riippuen omistettavasta viikko-osakkeesta.”

MOT:
"Kuinka usein käy niin, että kauppa ei teidän organisaation kautta onnistu kahdessakaan vuodessa?"

Tapio Anttila, liiketoimintajohtaja, Holiday Club Resorts:
”Aika harvinaista.”

MOT:
"Jos sellaista kuitenkin tapahtuu, niin miksi teidän nettisivuilla annetaan ymmärtää, että kahdessa vuodessa se kauppa kävisi?"

Tapio Anttila:
”Jos kauppa käy myös kahden viikon aikana, niin keskimääräisestä ajasta puhutaan.”

Loma-osakkeen vastikkeet pitää kuitenkin maksaa vaikka osaketta ei saa myytyä.

Tässä jutussa puhumme lomaosakkeiden lisäksi golf- ja huoneisto-osakkeista, joita yhdistää sama ongelma.

Pahimmassa tapauksessa tällainen osake on tarpeeton ja arvoton eikä siitä pääse eroon mitenkään, mutta osakkeeseen liittyvät isot maksut on pakko maksaa.

Taloyhtiö Hämeenlinnan keskustalolla oli kuusi vuotta sitten edessään iso remontti. Eräs pelialan yritys oli ostanut nämä tilat 75 000 eurolla. Yrityksen niskaan oli kaatumassa 270 000 euron osuus remonttilainoista. Liiketoiminta tiloissa oli loppunut.

Grafiikka
hinta 75 000 €, lainaosuus 270 000 €

Jarmo Halonen, taloyhtiön isännöitsijä 2014 – 2016:
”Taloudellinen tilanne ilmeisesti johti siihen tällä tilojen omistajalla, että hän halusi päästä tiloista eroon ja oli tiedossa, että yhtiön remontista tulee tosi iso lainaosuus ja korkeat vastikkeet.”

Taloyhtiössä liiketilojen osuus remonttilainasta oli enimmillään jopa noin viisinkertainen neliötä kohden asuinhuoneistoihin verrattuna. Pelialan yritykselle remontti tarkoitti yli 2000 euron lisäystä vastikemaksuihin joka kuukausi. Yrityksen osakas ei tule kameran eteen mutta kertoo ongelmista puhelimessa:

Tilat myynyt yrittäjä:
”Se oli monta vuotta, tai muutaman vuoden, tyhjänä. Ei koskaan vuokralaista. Sinne ei saanut yhtään vuokralaista millään hinnalla. Pari vuotta vielä, ne se firma olisi konkurssissa.”

Lomaosakkeen myynnin onnistuminen vaihtelee riippuen esimerkiksi ajankohdasta ja kohteen sijainnista. Lupaus varmasta myynnistä ei ole merkityksetön.

Nettipalstoilta tavoitan henkilöitä, jotka ovat kaupitelleet viikko-osakkeitaan halvalla hinnalla pitkään tuloksetta.

Vesa Katajikko, Helsinki:
”Kaikissa yhteyksissä on sanottu, että tottakai näiden arvo nousee ja niistä pääsee eroon, no arvo ei ole noussut eikä niistä ole päässyt eroon.”

Kymmenessä vuodessa Holiday Clubin viikko-osakkeiden määrä on noussut Suomessa rajusti: 49 000:sta 76 000:een. Kasvua on yli 50%.

Grafiikka:
Viikko-osakkeet, Holiday Club
2006 49 000 kpl
2016 76 000 kpl
Lähde: Holiday Club Resorts

Eli samaan aikaan kun moni on tuskaillut vanhan viikko-osakkeensa myynnin kanssa, Holiday Club on tuonut samaa tavaraa markkinoille paljon lisää.

Tapio Anttila, liiketoimintajohtaja, Holiday Club Resorts:
”Kun uudet kohteet tulevat ketjuun, niin se aina tarkoittaa, että lomahuoneistojen määrä, viikko-osakkeiden määrä lisääntyy. Jolloin myös olemassa olevat viikko-osakkeiden omistajat saavat eduillaan käytettäväksi uusia kohteita.”
”Sen lisäksi tarvitsemme vuokrakapasiteettia ja totta kai on olemassa se,e ttä viikko-osakkeita myydään koko ajan, sielläkin pitää varastoa olla.”

MOT:
"Paljonko näistä Suomen viikko-osakkeista on tällä hetkellä myymättä?"

Tapio Anttila
”Nyt puhutaan noin 8500 viikko-osakkeen määrästä.”

8500 myymätöntä osaketta tarkoittaa yli kymmentä prosenttia kaikista Holiday Clubin viikko-osakkeista Suomessa.

Grafiikka:
Viikko-osakkeet, Holiday Club
2006 49 000 kpl
2016 76 000 kpl
myymättä 8500 kpl = 11 %

Minkälainen motivaatio Holiday Clubilla on välittää vanhojen omistajien vanhoja viikko-osakkeita jälleenmyynnissään, kun yrityksellä on omakin varasto pullollaan samaa tavaraa?

Tapio Anttila, liiketoimintajohtaja, Holiday Club Resorts:
”Se mikä me myydään omasta omistuksesta, on selkeästi parempaa liiketoimintaa. Eli meidän jälleenmyynti ei varsinaisesti tuota meille tulosta, vaan se on palvelu joka on tehty omistajia varten.”

MOT:
"Onko teillä motivaatiota myyntitilanteessa pitää erityisemmin esillä näitä vanhoja viikko-osakkeita, kun sen oman varaston tyhjentäminen on bisneksenä kannattavampaa?"

Tapio Anttila:
”On jälleenmyynnissä viikko-osakkeita joita asiakas kysyy jota meillä ei ole, jolloin on tietenkin meidän etu se asiakkaalle toimittaa.”
”Mutta, osaltaan niin kuin kolme prosenttia on jälleenmyynnissä, niin myös heidän tarpeistaan huolehtiminen luo kokonaiskuvan tuotteen ominaisuuksista.”

Omistaja voi myydä tarpeettoman viikko-osakkeen itsekin. Tähän liittyy kuitenkin ongelma.

Monet viikko-osakkeeseen kytkeytyvät Holiday Clubin osakasedut säilyvät ainoastaan niin, että osake myydään Holiday Clubin kautta.

Siis saadakseen viikko-osakkeensa kaikkine lisähoukuttimineen kaupan on tavallinen osakas Holiday Clubin myyntipalvelun armoilla. Yhtiön liiketoimintajohtajan puheista voi päätellä, ettei jälleenmyyntiä motivoi ainakaan sen erityinen tuottoisuus.

Jos kauppa ei käy, vastikkeen pakkomaksu jatkuu eikä osakkeeseen sidottu pääomakaan löydä takaisin omaan lompakkoon.

MOT:
"Mikä on viikko-osakeomistamisen suurin ongelma mielestänne?"

Inkeri Luomaoja, Seinäjoki:
”Kyllä se on se jälleenmyynti, ei oikeastaan muuta ongelmaa oo.”

MOT:
"Mikä siinä omistamisessa on se rasite?"

Jukka Luomaoja, Seinäjoki:
”Se vastike pitää maksaa, jos et maksa se menee perintätoimistoon, ja olet sitten rekistereissä.”

Hämeenlinnalaisessa taloyhtiössä pelialan yrityksen niskaan oli kaatumassa lähes 300 000 euron velat tiloista, joilla ei ollut arvoa. Yrittäjä pääsi lopulta pakoon jättivelkaa. Yksityishenkilö osti tilat 10 eurolla. Taloyhtiölle kauppa oli ongelma. Uusi omistaja ei maksanut vastikkeita.

MOT:
"Yritettiinkö vastikkerästejä periä tältä uudelta omistajalta?"

Jarmo Halonen, taloyhtiön isännöitsijä 2014 – 2016:
”Toki normaalilla perintämenetelmällä mutta ulosottoon mentiin vasta myöhemmin.”

MOT:
"Saatiinko sieltä mitään?"

Jarmo Halonen:
”Ei.”

MOT:
"Minkä takia?"

Jarmo Halonen:
”Ostaja oli täysin varaton. Hänellä oli luottohäiriöitä useita satoja tuhansia jo ennestään.”

Osakkeet myynyt yrittäjä sanoo, ettei tiennyt ostajan varattomuudesta.

Arvottomien osakkeiden dumppaus perinnän ulottumattomiin ei ole ainutlaatuista. Ilmiö on tuttu golfkentiltä.

Golfkentät ovat usein osakeyhtiöitä. Golfosakkeita omistavat golfin harrastajat, koska omalla osakkeella voi hankkia pelioikeuden. Golfosakkeiden hinnat ovat kuitenkin romahtaneet.

Hans Weckman, puheenjohtaja, Suomen Golfkentät ry:
”Ne ihmiset, jotka 80- ja 90-luvuilla perustivat golfkenttiä, menivät osakkaiksi, ovat ikääntymässä, eli alalta on poistumaa pelaajista.”
”Toisekseen on niin, että nuoremmat sukupolvet eivät halua sitoutua yhteen kenttään, he haluvat pelata monia kenttiä, ja tässä tullu tää markkinatalous vastaan eli tuota tarjontaa, golfkenttätarjontaa, pelitarjontaa saa hyvin halvalla tällä hetkellä.”

Markkinaan vaikuttaa sekin, että golfaamaan pääsee ilman osakettakin. Järvenpääläinen Matti Kola on kaupitellut kahta Pornaisten Kotojärven kentän golfosaketta.

Matti Kola, Järvenpää:
”Yksi mulla ja yksi vaimolla ja koska pelaan nyt muualla niin oon yrittänyt päästä niistä eroon. Mulal on ollut tossa Golf.com:ssa pariin kertaan pörssissä myynnissä hintaan 1 euroa per kpl, mutta ei oo puhelin kilahtanut kertaakaan.”

Netistä löytyy helposti lisää ilmaisia golfosakkeita useilta kentiltä. Alun perin omistaja on saattanut maksaa osakkeesta tuhansia euroja. Tarpeettomia osakkeita tyrkytetään ilmaiseksi, koska niihin liittyvästä vastikkeista halutaan eroon.

MOT:
"Paljon niistä pitää maksaa vastikkeita?"

Matti Kola, Järvenpää:
”Viime vuonna 1000 euroa, eli meillä se oli 2000. Ja tänä vuonna se on 790 euroa per osake.”

Hans Weckman, puheenjohtaja, Suomen Golfkentät ry:
”Jos et pelaa ollenkaan niinsilloin sulla on ongelma ja olet nalkissa sen vastikkeen kanssa.”

MOT:
"Nalkissa?"

Hans Weckman:
”Nalkissa. Eli et pääse siitä eroon millään laillisin konstein tänä päivänä, jos et löydä osakkaalle ostajaa, ja markkinat ovat alamaissa.”

Yksittäisillä kentillä vastikkeesta voi vapautua jos ei pelaa tai kenttä voi lunastaa osakkeen pyydettäessä.

Tyypillisesti golfosakkeen vastike pitää maksaa ulosoton uhalla, vaikkei voisi edes pelata esimerkiksi sairauden takia. Golffareiden maksuvankeus on saanut hämäräperäiset auttajat liikkeelle.

Kaava on joskus tämä. Golffari myy osakkeensa hämäräostajalle nimellisellä hinnalla.

Grafiikka:
1 €, vastike ja varaton

Samalla myyjä maksaa ostajalle voitelurahan. On vaadittu jopa tuhansia euroja. Uusi omistaja ei maksa vastiketta eikä perintä tunnu missään, sillä ostaja on jo ennestään isoissa ulosottoveloissa. Mutta voiteluraha lämmittää taskussa.

Hans Weckman, puheenjohtaja, Suomen Golfkentät ry:
”Kun ne vastikkeet jäävät maksamatta, niin voi sanoa, että pyöreästi vajaa tonni per osake jää tulematta joka vuosi.”

Perinnän ulottumattomiin on myyty ainakin satoja golfosakkeita Nordcenter-kenttä Läntisellä Uudellamaalla pelkää, että vastikelaiminlyönnit nousevat jopa 180 000 euroon tänä vuonna.

Vihdin Hill Side Golf & Country Clubilta jää saamatta arviolta 50 000 euroa.

Kotojärven kentällä Pornaisissa vastikekupru on pahimmillaan ollut 300 000 euron luokkaa vuodessa.

Björn Fredriksson, hallituksen puheenjohtaja, Kotojärvi Golf:
”Kyllä se on merkittävä, erittäin merkittävä menetys. Ja se yritetään nyt paikata näillä säästöillä ja sitten näillä lisätuloilla.”

Kotojärven kentän osakaspaossa on kyse muustakin kuin vastikkeiden karttamisesta. Taustalla on perustajaosakas Björn Fredrikssonin ja monien pelaajaosakkaiden välillä muhinut epäluottamus.

MOT:
"Kuinka isosta luottamuspulasta on ollut kysymys?"

Matti Kola, Järvenpää:
”Se on iso. Se on sillälailla, että kun se johtuu monesta asiasta: osakeanneista, niiden taustoista ja toteutustavoista."

Riidat linkittyvät omistusrakenteeseen. Perustajaosakas Fredriksson lähipiireineen pitää hallussaan osakepottia, joka antaa äänienemmistön Kotojärven kentälle.

grafiikka: Fredriksson + lähipiiri, äänienemmistö, ei vastikkeita

Huomionarvoista on se, että Fredrikssonin porukan enemmistöosuudesta ei tarvitse maksaa vastikkeita, kun kyse on perustajaosakkaista eikä pelioikeuksia ole aktivoitu.

MOT:
"Onko se oikeudenmukaista, että taho joka ei itse maksa, päättää muiden tuomien rahojen käytöstä yksinvaltiaan tavoin?"

Björn Fredriksson, hallituksen puheenjohtaja, Kotojärvi Golf:
"Yhtiö on tällainen ollut alusta alkaen, ihan alusta alkaen, että he ovat kaikki olleet tietoisia kun ovat ostaneen osakkeen meiltä, että näin on."

Ääninemmistön Fredrikssonille ja lähipiirille antava osakepotti nojautuu suurelta osin osakkeisiin, jotka kytkeytyvät rakentamattomaan kenttään.

Kotojärven kenttä järjesti vuonna 2001 perustajaosakkaille suunnatun 600 osakkeen annin.

Björn Fredrikssonin mukaan pakettiin kuului, että osakkeita merkinneet perustajaosakkaat kustantavat uuden kentän jos sellainen vielä rakennetaan.

Kenttää ei ole rakennettu vieläkään, mutta Fredriksson ja lähipiiri on käyttänyt haamukentän osakkeiden suomaa äänivaltaa.

Björn Fredriksson, hallituksen puheenjohtaja, Kotojärvi Golf:
”Mutta se on mahdollista rakentaa vielä, jos tulee sellaiset ajat. Mutta tällä hetkellä golfkenttiä on tarpeeksi, ei tarvita lisäkenttiä.”

Kotojärven riidat kärjistyivät lopulta erikoisella tavalla. Melkein 300 pienosakasta myi osakkeensa Nordic Golf Investments –nimiselle yhtiö, joka on rekisteröity Seychellien saarivaltioon keskelle Intian valtamerta.

Yhtiö ei ole maksanut osakenipustaan vastikkeita.

MOT:
"Ketä tämän Nordic Golf Investment –yhtiön takana on?"

Björn Fredriksson, hallituksen puheenjohtaja, Kotojärvi Golf:
”En tiedä, mutta asiamiehenä oli Petteri Kauppinen.”

Petteri Kauppinen on lakimies ja entinen Kotojärven osakas.

MOT:
"Miksi tällainen Sheychelleihin rekisteröity yritys kiinnostuu yhtäkkiä suomalaisen golfkentän aika vähäarvoisista osakkeista?"

Petteri Kauppinen, asiamies 2014 – 2015, Nordic Golf Investments
”Nimenomaan sen maaomaisuuden takia, uskoisin. Jos se golfkenttä olisi pistetty lihoiksi, niin siinä on aikamoinen intressi saada osakkeita haltuun.”

MOT:
"Oliko Nordic Golf Investmentin tarkoitus ajaa kenttä konkurssiin, kun se osti paljon osakkeita ja jätti vastikkeet maksamatta?"

Petteri Kauppinen:
”Ei, vaan se oletti että se on menossa muutenkin nurin.”

MOT:
"Entä missä kunnossa kentä talous on?"

Björn Fredriksson, hallituksen puheenjohtaja, Kotojärvi Golf:
"On se ihan hyvä minun mielestäni."

Roskasarjan golfosakkeille on löytynyt ottajia lähempääkin kuin tropiikista.

Kunnia Finans –niminen yhtiö lupaa hankkia laillisesti ostajan golfosakkeelle 300 euron palkkiota vastaan. Puhelimeen vastaa kolmen vuoden vankeustuomion talousrikoksista saanut henkilö, joka ei tule kameran eteen.

Kunnia Finansin edustaja:
”Tämän hetkinen ostohomma on aika jäissä, Kunnia Finans viimeks osti joskus huhtikuussa. Kyllä näitä jonkun verran ostettiin, mutta aika pieni tekijähän me oltiin silloin. Oiskohan ollu kaiken kaikkiaan joku 30- 40 vaan että."

MOT:
"Onko ne mihin päätyneet sitten myöhemmin?"

Kunnia Finansin edustaja:
"Se firma meni konkurssiin sitten myöhemmin että mihin ostettiin niitä. Se oli sääli homma. Ei sitä ollu tarkotus kyllä konkurssiin jättää mutta se kuka mulle myi aikoinaan sen yhtiön, sen piti olla puhdas yhtiö ja paskan marjat, sieltähän paljastu että siellä oli jätetty verot maksamatta. Kavereita ostelee niitä mutta me ei itte osteta enää yhtään että niistä tulee niin paljon hankaluuksia kun toi Kurk Golf alkoi uhkaileen niitä osakeenomistajia oikeusjutuilla ja kaikilla. Niin todettiin että ei 300 (euron) takia kannata oikeuteen mennä että lopetettiin se."

Hans Weckman on myös mainitun Kurk Golfin hallituksen puheenjohtaja.

MOT:
"Mistä tässä on kysymys?"

Hans Weckman, hallituksen puheenjohtaja, Kurk Golf:
”Tässä on kysymys siitä, että kentät katsoo, että tää on laitonta toimintaa. En tiedä, juridinen termi voi olla valekauppa, myydään taholle, joka ei halua hoítaa sitoumuksiaan. ja silloin kentät katsoo millainen juridiikka tässä pätee ja ilmeisesti tästä tulee laajempikin tutkinta.”

Golfkentät ovat tehneet poliisille tutkintapyynnön, joka koskee yli sataa golfosakekauppaa yli kymmenellä kentällä. Tapauksissa osakkeita on myyty maksukyvyttömille.

Golffari voi joutua siis helposti elinikäiseen maksuvankeuteen, jos hankkii huonon golfosakkeen. Sen jälkeen golffarin edessä voi olla vielä poliisikuulustelu, jos hän myy roskaosakkeensa varattomalle.

Myös hämeenlinnalainen taloyhtiö lähti vastaiskuun poliisiaseman kautta, kun pelialan yritys oli myynyt liiketilat varattomalle.

Jarmo Halonen, taloyhtiön isännöitsijä 2004 - 2016
”Esitutkinnan perusteella syyttäjä päätti nostaa kanteen sekä myyjää että ostajaa vastaan. Taloyhtiö nosti myös vahingonkorvauskanteen yhtä lailla."

Lain mukaan maksukyvyttömyyden oleellinen pahentaminen tai avunanto tähän on rikos. On kuitenkin toinen kysymys, kuinka lakia sovelletaan yksittäistapauksissa.

Hämeenlinnalainen taloyhtiö ei menestynyt oikeudessa. Liiketilojen myyjän ja varattoman ostajan saamat syytteet törkeästä petoksesta menivät nurin.

MOT:
"Miltä tuntui tällainen lopputulos?"

Jarmo Halonen, taloyhtiön isännöitsijä 2004 - 2016:
"Kyllähän se oli täysin tyrmäävä lopputulos. Ei voitu kuvitellakaan, että näin selkeässä asiassa taloyhtiö ja vielä syyttäjäkin häviäisi asian."

MOT:
"Onko tutkintapyynnön tehneet kentät pyytäneet poliisia tutkimaan myös sitä, onko golfosakkeiden myyjät syyllistyneet rikokseen?"

Hans Weckman, hallituksen puheenjohtaja, Kurk Golf
"Se on kyllä yksi osa tätä prosessia, vastaus on kyllä."

Golfosakkeiden dumppauksesta on jo käräjöity.

Nordcenterin tapauksessa osakkeiden ostaja sai tuomion velallisen epärehellisyydestä, kun osakkeet päätyivät maksukyvyttömään yritykseen.

Espoon Gumbölen kenttää koskevassa lainvoimaisessa tuomiossa käräjäoikeus hylkäsi ostajaa ja myyjää koskevat rikossyytteet, kun golfosake oli myyty ulosottovelkaiselle.

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan liittyen laajaan, yli sataa osakekauppaa koskevaan tutkintapyyntöön. Toistaiseksi golfosakkeiden myyjiä ei ole epäilty rikoksista. Poliisin mukaan asiaan vaikuttaa se, että osakkeen myyjän ei tarvitse ottaa selvää ostajan maksukyvystä. Golfkentät ovat kuitenkin pelotelleet pelaajiaan siitä, että osakkeen myyntikin voi olla rikos, jos ostaja on varaton.

Hans Weckman, hallituksen puheenjohtaja, Kurk Golf:
”Toistaiseksi tätä ei ole todettu rikolliseksi. Mutta niin kuin mä sanoin, me katsotaan tätä tilannetta vielä.”

Golfkentät koettelevat lain rajoja myös toisella tavalla.

Kunnia Finansin edustaja:
"Uusia osakkeenomistajia ei merkitä osakasluetteloihin, jos kauppahinta on euron, et se on muuttunut."

MOT:
"Pitääkö tämä paikkansa?"

Hans Weckman, hallituksen puheenjohtaja, Kurk Golf:
”Tämä on osa tätä prosessia kyllä näin on”

MOT:
"Onko edustamasi Kurkin kenttä kieltäytynyt merkitsemästä epämieluisia uusia osakkeenomistajia osakasluetteloon?"

Hans Weckman
”Kyllä on. Katsotaan, että ostaja edustaa sellaista piiriä, joka ei tule koskaan hoitamaan sitoumuksiaan, ja sen takia me kieltäydymme merkitsemästä.”

MOT:
"Osakeyhtiölain mukaan uusi omistaja pitää merkitä osakasluetteloon viipymättä. Oletteko varmoja, että menettelette laillisesti, kun alatte valikoimaan uusia osakkaita maksukyvyn mukaan?"

Hans Weckman:
”Kun rajoja koestataan, niin ei voi olla mitään varmuutta, mutta jossei tätä katsota, tämä voi mennä ihan villiksi.”

Palataanpa vielä lomaosakkeisiin. Katajikot ja Luomaojat pääsivät lopulta eroon viikko-osakkeista vaihtokaupoilla.

Katajikot vaihtoivat Katinkullan ja siihen liittyvät harrasteosakkeineet viikkoon Sallassa. Välirahaa piti maksaa reilut 3000 euroa vaikka huoneisto pieneni.

Grafiikka: Katinkulta + 3420 €, Salla

Vesa Katajikko, Helsinki:
” Se ratkes siihen, että päädyimme siihen, että vaihdetaan se sitten sinne Sallaan joilloin me pääsemme pienellä, pinemmällä vuotuisella vastikkeella."

MOT:
"Miltä tuntui maksaa välirahaa samaan aikaan kun huoneiston koko pieneni huomattavasti?"

Vesa Katajikko.
"Sanoisin, että jotkut osaavat repiä rahaa."

Luomaojat vaihtoivat Kuusamon viikon ja kaksi muuta viikkoaan kahteen uuteen viikkoon Sallassa ja Tampereen kylpylässä. Lisäksi piti maksaa 5000 euroa.

MOT:
"Oliko se sen viiden tonni väärti?"

Inkeri Luomaoja, Seinäjoki:
"No se ois tullu kaikist halvimmaksi, jos me ois voitu se lahjoittaa."

Roskaosake voi siis aiheuttaa jopa elinikäisen maksuvankeuden. Kuluttajan etua valvova Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei lupaa mitään uusia keinoja velkaloukon avaamiseen.

MOT:
"Pitäisikö lainsäädännöllä luoda mahdollisuuksia päästä eroon tämänkaltaisesta osakeomistamiseen liittyvästä maksuvankeudesta?"

Mika Hakamäki, lakimies, Kilpailu- ja kuluttajavirasto:
”Mä en muista, että meillä olisi koskaan käyty tällaista keskustelua pitäisikö tästä tehdä aloite, pitäiskö lainsäädännölle anataa tällainen mahdollisuus vaan nimemomaan se on kääntynyt sinne, että kuluttajalle pitää tehdä selväksi, mihin se on sitoutumassa, millä ehdoilla, millä hinnalla. Ja myöskin kuluttaja joka osataa tällaisen tuotteen, kannattaa itse peryhtyä ostovaiheessa siihen, että mikä se mahdollinen jälleenmyyntiarvo on ja mikä hänen oma käyttänsä on sille.”

MOT:
"Eikö paperit lukemalla voi ennakoida, että tulee pattitilanne eikä siitä pääse eroon ja maksut juoksevat?"

Inkeri Luomaoja, Seinäjoki:
”Mutta tuota ei sitä voi lukea, että sinä et voi myydä sitä pois!”