Hyppää pääsisältöön

Ihmeellinen suolisto: Mitä kakkasi kertoo ja yhdeksän muuta näkökulmaa suolistoon

Ihmeellinen suolisto: Mitä kakka kertoo ja yhdeksän muuta näkökulmaa suolistoon. Toimittaja Minna Korhonen ja ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
Ihmeellinen suolisto: Mitä kakka kertoo ja yhdeksän muuta näkökulmaa suolistoon. Toimittaja Minna Korhonen ja ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Kuva: Yle mitä kakka kertoo

Millaiset ilmavaivat ovat ihan ok? Mikä on suolistosiivooja ja miten se liittyy naposteluun? Entä mitä kaikkea kakka voi kertoa suolistosi toiminnasta? Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen vastaa kymmeneen kysymykseen suoliston yleisistä vaivoista ja sen hyvinvoinnista.

Sisuksissamme oleva hämmästyttävä koneisto sulattaa ruoan ja jakaa energiaa ja hyvää mieltä koko keholle. Entä jos kone tilttaa, mikä avuksi?

Lue lisää suoliston toiminnasta ja hyvinvoinnista:

Miltä kakkasi näyttää? Mitä se kertoo terveydestäsi?

Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja – auttaako ruokavalion FODMAP-siivous?

Naposteletko? Ei pitäisi - jatkuva puputtaminen rasittaa ohutsuolta

Missä on lähin vessa? Elämää stressivatsan kanssa

Katso Prisma Studion video: Kakkahakkeri - kuinka ottaa suolistobakteerit haltuun?

Akuutti - elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Juotko liikaa? Lue lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön

  Lääkärin vinkit alkoholin kohtuukäyttöön.

  A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on auttanut monta alkoholin suurkuluttajaa kohtuukäyttäjäksi – pienin askelin. Kohtuukäyttöön siirtyminen vaatii ennen kaikkea tukea ja lujaa tahtoa. Syyllisyyden tunteen Simojoki kannustaa heittämään romukoppaan.

 • Dengue-kuume kaatoi Tuulikin Thaimaassa: "Muistan ajatelleeni, ettei haittaisi, vaikka kuolisin tähän."

  Kerro meille kokemuksesi lomalla sairastumisesta.

  Muistatko sen ulkomaanmatkan, kun sairastuit vatsatautiin tai joku muu tauti laittoi lomasuunnitelmat uusiksi? Epäilemättä muistat. Akuutti kerää kesän ajan teidän tarinoitanne reissussa iskeneistä taudeista, oli sitten kyse Ruotsin risteilyn pilanneesta noroviruksesta tai jostain vakavammasta matkalla iskeneestä taudista. Julkaisemme kokemuksianne Akuutin verkkosivuilla kesän jälkeen. Tuulikki Viitaniemi sairastui vuonna 2002 Thaimaassa dengue-kuumeeseen. Hänen tarinansa voit lukea jo nyt.

 • Suojaako kerran sairastettu borrelioosi uusilta tartunnoilta? Testaa tietosi punkeista.

  Testaa tietosi punkeista.

  Kesä tekee tuloaan. Pihamaan pitkässä nurmessa odottaa kulkijaa mikroskooppisen pieni vihulainen, punkki. Punkkien välittämät taudit aiheuttavat vuosittain tuhansien ihmisten sairastumisen. Testaa tietosi punkkien torjunnasta ja nauti kesästä turvallisin mielin. Muistathan jokailtaisen punkkisyynin sekä ihmisille että lemmikeille, jos liikut luonnossa!