Hyppää pääsisältöön

Kaiken maailman dosentit kunniaan - tiede on tärkeämpää kuin koskaan!

Prisma Studion uusi juontaja Reetta Rönkä
Prisma Studion uusi juontaja Reetta Rönkä Prisma Studion uusi juontaja Reetta Rönkä Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

”Tiede ei ole synkeitä tutkijankammioita tai umpimielisiä nörttejä. Tutkijat ja tiedemaailman ihmiset ovat päinvastoin yhteiskunnallisia vaikuttajia. Oikean, tutkimukseen perustuvan sisällön nostaminen esiin on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan", toteaa Prisma Studion uusi juontaja Reetta Rönkä

Prisma Studio täyttää tänä syksynä 15 vuotta. Samalla studiossa aloittaa uusi juontaja, kokenut toimittaja Reetta Rönkä. Kysyimme Reetalta ajatuksia tieteestä ja uudesta työstä.

Millä mielin hyppäät juontajan hommaan?

Todella innostuneena ja vähän jännittyneenä. Yritän esittää niitä kysymyksiä, joita katsoja kotisohvalla kysyisi. En ole minkään tieteenalan asiantuntija, mutta haluan ymmärtää ja tehdä tiedettä ymmärrettäväksi.

Tarvitaanko tiedeohjelmaa, jos pääministerinkin mielestä dosentit ovat vain kiusa?

Kyllä! Tässä ajassa tarvitaan tieteeseen perustuvaa faktaa enemmän kuin koskaan. Nyt keskusteluissa ja vaikkapa politiikassa vedotaan enimmäkseen tunteisiin ja tutkittu tieto jää taka-alalle. Siksi Prisma Studiolla on entistä suurempi tilaus. Meidän tehtävämme on tuoda ilmiöiden takana olevat tosiasiat esiin.

Mitä aiheita syksyllä on luvassa?

Esimerkiksi syksyn ensimmäisessä lähetyksessä toimittajamme tuunaa autonsa kulkemaan leivistä ja perunankuorista tehdyllä etanolilla, näemme kuinka sama oluttölkki elää 20 vuotta ja selvitämme onko syksy sateisinta aikaa. Syksyn aikana taustoitamme arjen ilmiöitä, toimittajamme testaavat itse ja ovat koekaniineina tieteen ja jokaisen meidän puolesta.

Prisma Studion vakivieraat ja uusi juontaja Reetta Rönkä sohvalla syömässä popcornia
Prisma Studio palaa ruutuun uusin jaksoin keskiviikkona 21.9. klo 20 TV1. Popparit valmiiksi! Prisma Studion vakivieraat ja uusi juontaja Reetta Rönkä sohvalla syömässä popcornia Kuva: Yle Kuvapalvelu / Jukka Lintinen prisma studio

Mitä olet tehnyt aikaisemmin?

Juonsin kaksi vuotta Suomen ainutta valtakunnallista nuorille suunnattua asiaohjelmaa YleX Etusivua. Olen ollut myös Uuden Suomen kolumnistina ja Nelosen uutisten ankkurina ja toimittajana. Nelosen uutisissa opin ammatin perusteet kantapään kautta. Toimitus oli pieni ja nuorikin toimittaja sai hurjasti vastuuta. Pääsin yhtä lailla raportoimaan isoista uutistapahtumista kuin esiintymään uutisankkurina.

Mikä on mieleenpainuvin työtehtäväsi?

Se kaikista surkein! Olin Nelosen uutisissa töissä, kun Dalai-lama oli vuosia sitten Suomessa. Medialla oli mahdollisuus haastatella arvovierasta vain lentokentällä. Paikalle lähetettiin ihan toinen toimittaja ja kuvaaja, mutta heiltä loppui heti tilaisuuden alussa kamerasta akku. Niinpä minut lähetettiin kytikselle hotelli Havenin eteen kärkkymään Dalai-lamalta kommenttia. Paikalla oli kymmenittäin Dalai-laman seuraajia, jotka suorittivat hengellisen johtajan saapuessa seremonian laulaen. Minä yritin siinä sivussa saada jotain kommenttia Dalai-lamalta, mutta hän soi minulle vain lempeän hymyn ja taputuksen kädelle.

Onko toimittajuus sinulla sukuvika?

Tiesin jo ala-asteella, että haluan toimittajaksi. Isäni Matti Rönkä on Ylen uutistenlukija ja äitini Suvi Ahola Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Varmasti kodilla on vaikutus siihen, miten katson maailmaa. Meille tuli useampi lehti kotiin tilattuna, ja jos isä ei ollut uutisten aikaan kotona, hän saattoi pyytää meitä lapsia ottamaan ne nauhalle.

Mitä uusi työ tuo sinulle?

Uskon, että opin jatkuvasti uutta, aiheiden kirjo on valtava ja meillä on studiossa Suomen eturivin tieteentekijät. Voi olla, että että minusta tulee ärsyttävä besserwisser ja alan päteä kotona ja kavereiden seurassa tiedefaktoilla.(nauraen)

Sinulla on Prisma Studion ohella toinenkin projekti?

Kyllä, teen tiedotusopin maisteriopintoja Tampereen yliopistossa valmiiksi. Joskus olen kieltämättä katsonut kateellisena muita opiskelijoita, jotka eivät rasita itseään töillä. Mutta sitten muistan, että voisin koska vain olla kokopäiväinen opiskelija jos tahtoisin. Teen näitä hommia, koska ne ovat niin kiinnostavia.

Ohjelman edellinen juontaja Marjo Harju muutti ulkomaille, mitä terveisiä haluaisit lähettää hänelle?

Kiitoksia hyvään jamaan jätetystä tontista, jonka otan hoitooni ilolla! Onneksi Prisma Studio näkyy Areenassa myös ulkomailla, niin Marjo voi jatkaa ohjelman fanittamista.

Prisma Studio palaa ruutuun uusin jaksoin keskiviikkona 21.9. klo 20 TV1. Tiedettä populaaristi!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede