Luo silmäys vessanpönttöön ja tarkista terveydentilasi. Kakka voi kertoa yllättävän paljon siitä, mitä elimistössäsi tapahtuu. Huomioi koostumus, muoto ja väri. Mihin kohtaan lopputuotteesi sijoittuu pökälelistalla? Parempaa terveysmittaria kuin kakka ei olekaan.
Vessanpönttöön putkahtavat jätökset kertovat terveydestäsi. Tarkkaile niiden koostumusta, muotoa ja väriä. Ai, et halua tuijotella pökäleitäsi? Okei, kukapa haluaisi, mutta tunnet ihan katsomattakin millaista tavaraa milloinkin tulee. Et tarvitse mikroskooppia saati pipettiä tai pökäleiden pilkkomista suurennuslasin alla, vaan ainoastaan omat aistit.
1. Kuuntele
Aloita vessahetkesi kuuntelemalla. Ihanteellinen kakka on äänetön ja se uppoaa pönttöön hitaasti yhtenä kappaleena. Papanamaiset kikkareet ja ripuli puolestaan loiskahtelevat. Kelluva tavara ei ole aina hyvä juttu. Se voi kertoa paitsi ilmavaivoista myös imeytymishäiriöstä, haiman vajaatoiminnasta tai sappikivistä. Jos uloste on tahmeaa ja jää pöntönreunoihin kiinni, se voi merkitä sitä, että ruoansulatuselimistö ei pysty hajottamaan rasvoja tehokkaasti. Ripuli tai ummetus voivat kertoa ärtyvästä suolesta tai muusta häiriöstä. Jos uloste on pitkän aikaa ohutta, se voi olla merkki suolistosyövästä.
2. Tarkkaile väriä
Uloste koostuu vedestä, bakteereista, soluista ja sulamattomasta ruoasta. Kakan ruskea väri syntyy sapen bilirubiniista. Jos lopputuotteesi on punaista, se voi kieliä siitä, että peräsuolessa on haavoja. Musta uloste voi olla viesti verenvuodosta ruuansulatuskanavassa. Myös vaaleaan, vihertävään tai harmahtavaan tavaraan kannattaa kiinnittää huomiota. Jos poikkeuksellisen väristä ulostetta tulee pidemmän aikaa, on syytä käydä lääkärillä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että väriin vaikuttavat myös jotkut lääkkeet ja ruoka-aineet. Punajuuri värjää pökäleet punaisiksi ja mustikka sekä salmiakki mustiksi.
3. Tarkkaile kertoja
Entä kuinka usein käyt isolla hädällä? Jotkut käyvät kerran tai useammankin kerran päivässä, toiset kolmen päivän välein. Jos kärsit ummetuksesta, pidä huoli, että saat tarpeeksi kuitua ja vettä. Neste saa ulostemassa liikkeelle suolistossa. Myös liikunta auttaa, varsinkin sellainen, joka saa kropan hytkymään ja tärähtelemään, kuten juoksu tai jumppa. Mutta ihan mikä tahansa liikunta tekee hyvää, ja myös vatsalihaksia kannattaa voimistaa. Ummetukseen auttaa myös se, että menee vessaan silloin, kun on hätä eikä panttaa. Toisaalta, jos joudut juoksemaan vessassa koko ajan, sinulla on ehkä stressivatsa eli herkästi ärtyvä suoli. Siihen auttaa mm. fodmap-ruokavalio.
Jäniksenpapanoita
Kovia yksittäisiä kikkareita, joiden tuottaminen vaatii päkistelyä. Ei hyvä. Kroppasi kaipaa enemmän kuitua ja nestettä.
Möykkyinen pötkö
Papanamainen yhtenäinen kovahko pökäle, jonka ulostaminen voi olla hankalaa. Tarvitset enemmän kuitua ja nestettä.
Halkeileva makkara
Yhtenäinen, mutta vieläkin liian kuivakka uloste. Muista juoda tarpeeksi vettä.
Banaani
Sileä ja pehmeä pötkö, joka putkahtaa helposti ulos. Ihanteellinen tuotos. Ruokavaliosi ja nesteytys ovat kohdallaan.
Pehmeitä klönttejä
Erillisiä, huokoisia pikkupökäleitä. Ihan ok. Tällainen tavara voi kertoa, että joudut käymään aika usein vessassa.
Lehmänläjä
Puuromainen, kuohkea kasa. Keikut terveen ja epäterveen kakan rajalla. Olet ehkä syönyt liikaa kasviksia tai juonut liikaa vettä. Saatat kärsiä myös mm.stressistä, ärtyvästä suolesta, keliakiasta ja laktoosi-intoleranssista. Ylimääräinen kuitulisä voi olla tarpeen.
Vetinen litku
Ripuli vaatii aina huomiota. Juo paljon vettä, ettei tule nestehukka. Sinulla voi olla virus, ruokamyrkytys tai muu vastaava häiriö.
Hattaranpalaset
Kelluvat pökäleet voivat kertoa ilmavaivoista, imetytymishäiriöistä, haimasairaudesta tai sappikivistä. Jos tulee usein, syytä mennä lääkäriin.
Lähde: Bristol stool scale -lista, jota moni terveydenhoitoalan ammattilainen käyttää potilastyössään.