Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Etanoliauto kulkee leivällä ja perunankuorilla

Tuunasimme auton kulkemaan vanhoilla leivillä. Oluttölkkisi voi syntyä uudestaan loputtomiin. Prisma Studio täyttää 15 vuotta!
Toimittaja Tuomas Kiukas tuunasi autonsa kulkemaan etanolilla. Tuunasimme auton kulkemaan vanhoilla leivillä. Oluttölkkisi voi syntyä uudestaan loputtomiin. Prisma Studio täyttää 15 vuotta! yle tv1

TV1 keskiviikkona 21.9.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 23.9. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä

Biojätteistä valmistetulla etanolilla kulkeva auto kuulostaa maailmanparantajan unelmalta – varsinkin kun me suomalaiset heitämme joka vuosi ruokaa roskiin 120 - 160 miljoonaa kiloa! Mutta onko se sitä?

Prisma Studion toimittaja Tuomas Kiukas sai viime keväänä ahaa-elämyksen, kun kuuli, että vähän vanhempiin autoihin voi itse asentaa laitteen, jonka jälkeen auto kulkee viinalla. Hän tilasi keksipaketin kokoisen muuntosarjan, asensi sen konepellin alle ja avot, vanhasta bensasyöpöstä tuli ekoauto. Eikö kaikista vanhoista autoista kannattaisi tehdä etanolilla kulkevia?

Mistään uudesta keksinnöstä ei ole kysymys, sillä Henry Fordin kuuluisa T-malli oli alun perin suunniteltu kulkemaan etanolilla. Sittemmin korkki on kuitenkin pysynyt autoteollisuudessa kiinni lähes sata vuotta.

Tuunasimme auton kulkemaan vanhoilla leivillä. Oluttölkkisi voi syntyä uudestaan loputtomiin. Prisma Studio täyttää 15 vuotta!
Suomessa myydään joka vuosi 1,2 miljardia alumiinitölkkiä ja niistä lähes kaikki kierrätetään. Tuunasimme auton kulkemaan vanhoilla leivillä. Oluttölkkisi voi syntyä uudestaan loputtomiin. Prisma Studio täyttää 15 vuotta! yle tv1

Oluttölkkisi voi syntyä uudestaan loputtomiin

Suomessa palautetaan joka vuosi 1,2 miljardia tölkkiä – eli 40 tölkkiä sekunnissa. Kerätystä alumiinista 100 prosenttia voidaan käyttää uusien tölkkien valmistukseen. Mutta mitä tölkille tapahtuu sen jälkeen, kun sinä olet työntänyt sen palautusautomaatin nieluun? Me lähdimme seuraamaan tölkin matkaa.

Toisen maailmansodan jälkeen ihmiset ovat louhineet ja jalostaneet noin 500 miljoonaa tonnia alumiinia. Jos sen kaiken muuttaisi folioksi, sillä peittäisi Yhdysvallat kokonaan!

Joka vuosi tuotetaan 300 miljoonaa tonnia muovia ja yli puolet kaikesta betonista on tuotettu 20 viime vuoden aikana. Osa tutkijoista uskoo, että tulevaisuuden arkeologi voi törmätä ihmisen toiminnan jälkiin vielä miljoonien vuosien päästä.

Ohjelmaa luotsaa uusi juontaja Reetta Rönkä. Ruudussa nähdään myös Elina Hiltunen, Jukka Häkkinen, Samuli Siltanen, Lauri Reuter, Anne Liljeström ja Sini Merikallio.
Juontaja Reetta Rönkä (kesk.) ja vakituiset asiantuntijat yhteiskuvassa: Elina Hiltunen (ylärivillä), Jukka Häkkinen, Samuli Siltanen, Lauri Reuter, Anne Liljeström ja Sini Merikallio. Ohjelmaa luotsaa uusi juontaja Reetta Rönkä. Ruudussa nähdään myös Elina Hiltunen, Jukka Häkkinen, Samuli Siltanen, Lauri Reuter, Anne Liljeström ja Sini Merikallio. yle tv1

Prisma Studio juhlii ja saa uuden juontajan

Prisma Studio täyttää tänä syksynä 15 vuotta. Samalla studiossa aloittaa uusi juontaja, toimittaja Reetta Rönkä.

"Koen suurta paloa uudistaa pinttynyttä mielikuvaa tieteestä ja sen tekijöistä. Tiede ei ole synkeitä tutkijankammioita, hankalia hieroglyfejä tai umpimielisiä nörttejä. Tutkijat ja tiedemaailman ihmiset ovat päinvastoin yhteiskunnallisia vaikuttajia. Oikean, tutkimukseen perustuvan sisällön nostaminen esiin on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan", Reetta Rönkä painottaa.

Miten tiede on muuttunut 15 vuodessa? Entä tieteen arvostus, onko se muuttunut, kun pääministerikin huolimattomasti puhuu kaiken maailman dosenteista?

Studiossa keskustelemassa biotekniikan tutkija Lauri Reuter, futuristi Elina Hiltunen ja psykologi Jukka Häkkinen.

Kommentit