Hyppää pääsisältöön

Vihdoin Suomessakin tehdään nordic noiria: Sorjonen yrittää tehdä Sillat

Sorjonen-rikosdraaman sanotaan olevan Suomen ensimmäinen nordic noir -sarja. Tuleeko se liian myöhään?

Kari Sorjonen (Ville Virtanen). // Kuva: Yle Kuvapalvelu

Nordic noir on outo sanapari: se yhdistää englantia ja ranskaa mutta kuvailee pohjoismaista kulttuuria. Pohjoismainen musta viittaa tunnelmaltaan synkeisiin ja moraaliltaan monivivahteisiin rikosmysteereihin, joita ratkotaan kirjoissa tai tv-sarjoissa.

Viime vuosien tunnetuin nordic noir -tv-tapaus on ehdottomasti tanskalais-ruotsalainen Silta, joka kiteyttää monia genren avainpiireitä. Toinen tunnettu esimerkki on Stieg Larssonin Millennium-kirjasarja ja siihen perustuvat leffat.

- Ensinnäkin tapahtumapaikka on kuin yksi roolihahmo. On tärkeää, millainen on se maailma, johon tapahtumat sijoittuvat, sanoo käsikirjoittaja ja ohjaaja Miikko Oikkonen.

Oikkonen tietää, mistä puhuu, sillä hänellä on kädet syvällä nordic noir -savessa. Hän on luonut Suomeen tyylipuhtaan nordic noir -sarjan, joka täyttää muutkin tyylin avainpiireet: kerronnallinen rytmi saa olla tavanomaista tv-sarjaa verkkaisempi, minkä lisäksi käsitellään rikoksia, jotka eivät yleensä ole taparikollisten tekemiä tai järjestäytyneen rikollisuuden masinoimia.

Oikkosen nordic noir -sarja on nimeltään Sorjonen, ja se nähdään Yle TV1:ssä lokakuun 16. päivä alkaen. Oikkonen sanoo, että Sorjosessa kaikki nämä piirteet nähdään, mutta nähdään jotain muutakin.

- Nordic noirissa olemme tottuneet näkemään rikkinäisiä perheitä tai päähenkilöitä, jotka kärsivät alkoholismista, lääkkeistä, autismista tai muusta elämänvammasta. Sorjosessa meillä on ehjä perhe, joka rakastaa toisiaan. Uhat tulevat ulkopuolelta.

Ruotsi ja Tanska osaavat nordic noirin, mutta entä Suomi?

YleX pääsi Sorjosen ennakkonäytökseen katsomaan rikosdraaman kaksi ensimmäistä jaksoa. Sarjan kaikki jaksot tulevat Yle Areenaan katsottaviksi 16. lokakuuta.

Ruotsalaiset ja tanskalaiset ovat nordic noirin maailmanlaajuisia mestareita. Osataanko me muka täällä Suomessa? Vai sorrutaanko vain matkimaan sitä, mitä läntiset naapurimme jo ovat menestyksellä tehneet?

Huoli pois: Sorjonen on oikeasti aika hyvä. Sen päähenkilö on Ville Virtasen näyttelemä Kari Sorjonen, poikkeuksellisen taitava rikostutkija, josta on helppo löytää yhtymäkohtia vaikkapa Sillan Saga Norenin. Myös Sorjonen on jollain tavalla sosiaalisesti rampa ja työhönsä fokusoitunut intensiteetillä, jota kollegojen on välillä vaikeaa ymmärtää.

- Joskus vamma on kyky, Sorjonen sanoo sarjan ensimmäisessä jaksossa ja tulee kuin huomaamattaan kiteyttäneeksi hyvin paljon nordic noir -hahmoista, jotka kiinnostavat yleisöjä ympäri maailman.

Saga Norén (Sofia Helin)

Mutta Sorjonen ei todellakaan ole mikään Saga-kopio. Kuten Oikkonen lupaa, sarjassa on raa’an rikosdraaman lisäksi lämmin perhe, joka pääsääntöisesti vetää yhtä köyttä. Saga taas ei pysty ylläpitämään ihmissuhteita, koska ei selvästikään kykene usein ymmärtämään odotuksia, joita muilla ihmisillä sosiaalisessa kanssakäymisessä on.

Sarjan alussa Sorjonen perheineen muuttaa Helsingistä Lappeenrantaan yksinkertaisemman elämän perässä. Kuten arvata saattaa, toive ei ihan toteudu, vaan Sorjonen päätyy paikallispoliisin vakavien rikosten yksikössä tutkimaan rikosvyyhtiä, joka näyttää ylittävän myös Venäjän rajan. 

"Joskus vamma on kyky."

Kahden ensimmäisen jakson perusteella Sorjonen vaikuttaa erittäin kiinnostavalta etenkin siksi, että katsojalle tulee selväksi, että nyt rakennetaan koko tuotantokauden mittaista tarinaa. Suurta mysteeriä pohjustetaan ja sen annetaan kasvaa, eikä kaikkia panoksia käytetä heti alussa (ja siksi on ärsyttävää, että seuraavan kerran sarjaa näkee vasta 16.10!).

Tämäkin on nordic noiria juuri kuten Oikkonen sen kuvasi: rytmi saa olla verkkaisempi ja päähenkilöiden kehitykselle uskalletaan antaa aikaa.

Tuleeko sarja liian myöhään?

Nordic noir on suomalaisittain kiinnostava genre sen takia, että siitä tykätään ympäri maailman. Siltaa on versioitu paikallisiksi sovituksiksi Briteissä, Ranskassa ja Yhdysvalloissa, Millennium-trilogiasta on tehty Hollywood-elokuvia.

Myös Sorjosesta toivotaan kansainvälisesti kiinnostavaa produktiota, ja se on tulossa kansainväliseen levitykseen. Ennakkonäytöksessä näytettiin englanniksi tekstitetty versio, jonka alkuteksteissä välähti ison maailman tyyliin an YLE original series – ei tainnut Kotikadun alussa näin lukea. Sorjonen on jo kiinnostanut kansainvälisillä festivaaleilla. Sarjan englanninkielinen nimi on Bordertown.

Mutta tuleeko Sorjonen liian myöhään? Nordic noirista on puhuttu jo vuosia, ja vaikka Sorjonen vaikuttaa laadukkaalta ja kiinnostavalta, riittääkö se?

Oikkonen uskoo, että hyvälle nordic noirille on edelleen kysyntää maailmalla.

- Me aloimme tehdä tätä jo vuonna 2010, jolloin tätä aaltoa ei ollut vielä edes olemassa. Olemme seuranneet tätä kehitystä, ja me luotamme, että tässä on ne omat omaperäisyytensä, jotka tekevät tästä uudenlaisen ja uudella tavalla koettavan.

Sorjonen TV1:ssä 16. lokakuuta alkaen. Sarja tulee samana päivänä katsottavaksi kokonaan Yle Areenaan.

Lue myös:

Silta-sarjan luoja lupailee: neljäs kausi todennäköisesti tulossa

Psykopaattista Siltaa on ihana katsoa, koska se kertoo myös suvaitsevaisuudesta ja hyväksynnästä