Hyppää pääsisältöön

12. Verhon takana

Muistilappu, jossa lukee "Viereisellä miehellä on kylässä sisar. He puhuvat ruotsia.".
Muistilappu, jossa lukee "Viereisellä miehellä on kylässä sisar. He puhuvat ruotsia.". Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle olen jossain,muistisairaudet

Sairaalassa isääni kiinnosti usein viereisen potilaan tilanne melkein enemmän kuin oma.

Tilanne potilashuoneessa oli aika kiusallinen, kun isäni huonokuuloisena alkoi usein ja kovaan ääneen pohtia äitini kanssa, että mitähän kieltä siinä verhon takana oikein haastellaan ja onkohan siinä vaimo vai tytär kylässä. Tilanne toistui niin usein, että minun oli lopulta pakko kirjoittaa tämä lappu, jota he sitten lueskelivat tyytyväisenä. Se jäi yhdeksi kummalliseksi muistoksi isästäni.

Lahjoita muistilappu ja siihen liittyvä tarina!

Muistiliitto tarjoaa vertaistukea muistisairauden kanssa eläville: Vertaislinja-keskustelupalsta sekä -tukipuhelin tarjoavat neuvoja ja tukea vuoden jokaisena päivänä.

 • Paimenessa

  Hetkiä arjesta muistisairaan ihmisen kanssa.

  Pötköteltiin äitin kanssa joulupäivänä aamutirsoilla vierekkäin mun sängyssä. Äiti kysyi: "Pitikö siun käyvä lehmiä paimentamassa?"

 • 16. Aino

  Muistilappuja maailmasta, jossa ei ole lähimuistia.

  Tämä on tyypillinen muistilappu viime viikkojen ajalta.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.

Olen jossain

Olen jossain: tv-dokumentti

Televisiodokumentissa Olen jossain toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut usean vuoden ajan elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

Olen jossain: pienoisdokumentit

Muistisairautta sairastavan Aili Rajavaaran ja hänen tyttärensä Tuulan arkielämää taltioivat pienoisdokumentit kertovat ajanjaksosta, joka sijoittuu vuoroin kotiin ja vuoroin intervalliosastolle. Yhdessä he yrittävät keksiä ratkaisuja yhä oudommaksi muuttuvan arjen hallitsemiseksi.

 • Olen jossain: tv-dokumentti

  Muistisairautta sairastavan Ailin arki on seikkailua

  Elämä ilman lähimuistia ei ole helppoa. Toimittaja Tuula Rajavaara on taltioinut elämää muistisairautta sairastavan äitinsä kanssa. Yhdessä he yrittävät keksiä miten hallita yhä oudommaksi muuttuvaa arkea.