Hyppää pääsisältöön

Bahama-paperit 2016: Entinen komissaari pimitti tiedot veroparatiisiyhtiöstään – rikkoi EU-sääntöjä

Neelie Kroes, entinen EU-komissaari.
Hollantilainen Neelie Kroes toimi EU-komissaarina 2004-2014 Neelie Kroes, entinen EU-komissaari. Kuva: EPA Neelie Kroes

Hollantilainen Neelie Kroes oli EU-komissaari vuosina 2004–2014, ensin vastuualueenaan kilpailuasiat, sittemmin digitaaliset sisällöt ja palvelut. Kroes ajoi julkisesti kovaa linjaa ja varoitti usein ylikansallisia yhtiöitä siitä, etteivät ne voi luistaa vallitsevasta lainsäädännöstä.

Neelie Kroes korosti mielellään seisovansa tavallisen kansalaisen puolella kamppailussa ahneutta ja aggressiivista verosuunnittelua vastaan.

Amerikkalainen talouslehti Forbes nimitti hänet yhteensä viisi kertaa maailman 100 vaikutusvaltaisimman naisen joukkoon. Vuonna 2008 Kroes sai eurooppalaisten veronmaksajien palkinnon ”työstään veronmaksajien hyväksi”.

Kroes ei kuitenkaan koskaan julkistanut tietoja, että hän johti bahamalaista veroparatiisiyhtiötä. Hän rikkoi siten EU-sääntöjä, joiden mukaan komissaarien kuuluu ilmoittaa kaikki ulkopuoliset toimet sekä palkalliset että palkattomat jopa takautuvasti 10 vuodelta.

Kroes toimi johtajana heinäkuusta 2000 lokakuuhun 2009 Bahamalla rekisteröidyssä Mint Holdings Ltd -nimisessä yhtiössä. Yhtiö on edelleen aktiivinen, mutta sen tarkoitus jää epäselväksi. Tämä selviää Bahama-vuodosta, jonka saksalaislehti Süddeutsche Zeitung on saanut käsiinsä. Lehti on jakanut tiedot kansainväliselle tutkivien journalistien järjestölle ICIJ:lle ja sen kumppaneille, Ylen MOT mukaan lukien.

Kroes on lakimiehensä välityksellä kommentoinut paljastunutta veroparatiisiyhtiötään ICIJ:n hollantilaisille yhteistyökumppaneille Trouw- ja Financieele Dagblad-lehdille sanomalla että, bahamalaisyhtiö ei koskaan ollut operatiivinen. Siksi hän ei ilmoittanut sitä EU-komissiolle. Lakimiehen mukaan yhtiön tarkoitus oli ostaa omaisuuseriä yhdysvaltalaiselta energiajätiltä Enronilta. Kauppaa ei koskaan toteutettu ja Enron kaatui massiiviseen tilinpäätösskandaaliin.

Mint Holdingin toinen johtaja on jordanilainen liikemies Amin Badr-El-Din. Hän on perustanut UAE Offsets Group:n yhtiön, joka investoi varoja, jotka ovat peräisin Yhdistyneissä arabiemiraateissa tehdyistä asekaupoista.

Rouva Kroes aikoo informoida Euroopan komission puheenjohtajaa tästä asiasta ja Kroes ottaa täyden vastuun siitä
–Oscar Hammerstein, Neelie Kroesin asianajaja

UAE Offset Group teki aikaisemmin kauppoja asejätti Lockheed Martinin kanssa. Ennen kuin Kroes nimettiin kilpailukomissaariksi, hän toimi Lockheedin lobbarina. Wall Street Journalin mukaan Kroes ei ilmoittanut lobbaustyöstään Lockheedissä kun hänet valittiin EU-komissioon.

Kroesin kriitikot pelkäsivät että hän olisi liian lepsu elinkeinoelämää kohtaan. Sen sijaan hän sai kutsumanimen ”Steelie Neelie” (”Teräs-Neelie”), koska hän jakoi ennätyssuuria sakkoja yhtiöille, jotka temppuilivat hinnoilla tai joilla oli monopoliasema.

EU-pestinsä jälkeen Kroes on arvostellut kovin sanoin nykyistä kilpailukomissaaria Margrethe Vestageria. Kroes on muun muassa tuominnut EU:n päätöksen, jonka mukaan tekniikkajätti Applen pitäisi maksaa 13 miljardia euroa maksamattomia veroja Irlantiin.

Neelie Kroes, entinen EU-komissaari haastattelussa.
Neelie Kroes ja Tim Cook, Applen toimitusjohtaja Neelie Kroes, entinen EU-komissaari haastattelussa. Kuva: EPA Neelie Kroes,haastattelut

75-vuotias Kroes on nykyisin johtaja ja hallituksen jäsen useassa yhtiössä sekä Bank of American, Merrill Lynchin ja taksijärjestelmä Uberin neuvonantaja. Hän on edelleen Hollannin hallitsevan oikeistoliberaalipuolueen (VVD) vaikutusvaltainen jäsen.

Rouva Kroes aikoo informoida Euroopan komission puheenjohtajaa tästä asiasta ja Kroes ottaa täyden vastuun siitä”, Neelie Kroesin lakimies sanoo kirjeessään ICIJ:lle.

MOT: Bahama-vuoto paljastaa uusia kytkyjä veroparatiiseihin

Kommentit