Hyppää pääsisältöön

Bahama-vuoto paljastaa uusia kytkyjä veroparatiiseihin

Luksusjahteja Bahaman pääkaupungissa Nassaussa.
Bahaman kaupparekisteristä on vuotanut uutta tietoa Luksusjahteja Bahaman pääkaupungissa Nassaussa. Kuva: EPA Bahama,jahdit (purjelaivat, purjeveneet),Muskelivene

MOT:n haltuunsa saamat uudet asiakirjat tuovat esiin kansainvälisiä poliitikkoja ja muita henkilöitä, joilla on kytköksiä veroparatiiseihin. Tietovuoto koskee Bahamaa ja kaikkiaan yli 175 000 bahamalaisyhtiötä. Vanhimmat niistä ovat perustettu 1990, uusimmat tänä vuonna.

Merkittävin hahmo on entinen kipailukomissaari, hollantilainen Neelie Kroes. Muutaman kymmenen suomalaisnimen joukossa on muun muassa talousrikoksista tuomitut euralaisjohtajat, Alma Median hallituksen jäsen ja mittava nippu Nordean tekemiä lainajärjestelyjä.

Kyse on nyt Bahama-papereista. Keväällä julkaistut Panama-paperit saanut saksalaislehti Süddeutsche Zeitung on saanut uuden tietovuodon, jonka se on jakanut kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n ja sen yhteistyökumppaneiden kanssa.

Suomesta on mukana Ylen MOT-ohjelma, svenska ylen Spotlight ja uutistoimitus. Vuoto on peräisin Bahamasaarten kaupparekisteristä ja sisältää perustietoa bahamalaisyhtiöistä kuten yhtiöiden nimiä, rekisteripäivämääriä, osoitteita, yritysten statuksen sekä jossain tapauksissa johtajien nimiä.

Vastaavia tietoa voi kaivaa myös Bahaman pääkaupungissa Nassaussa sijaitsevasta kaupparekisteristä. Rekisterin verkkoversiosta löytyy usein vähemmän tietoja ja kukin haku maksaa ainakin 10 dollaria. Tämä sotii kansainvälisen kaupparekisteriyhdistyksen linjauksia vastaan. Se suosittelee maksutonta nettirekisteriä.

Uusi vuoto on sisällöltään yksinkertaisempi kuin Panama-paperit , jotka sisälsivät myös sähköposteja, sopimuksia ja pankkisiirtokuitteja. Bahama-papereistakin löytyy kuitenkin myös yllättäviä uutisia.

Eurooppalainen huippupoliitikko salasi veroparatiisikytköksensä

Kymmenen vuotta EU-komissaarina toiminut Neelie Kroes löytyy Bahamavuodosta. Hän johti Mint Holdings Ltd -nimistä bahamalaisyhtiötä samaan aikaan kun hän aloitta kilpailukomissaarina, mutta jätti ilmoittamatta siitä. EU-sääntöjen mukaan komissaarien kuuluu ilmoittaa kaikki ulkopuoliset toimet sekä palkalliset että palkattomat jopa takautuvasti 10 vuodelta. Lue erillinen artikkeli Neelie Kroesin bahamalaisyhtiöstä.

Suomalaiset lähinnä liikemiehiä

Vuodetuista tiedostoista on tähän mennessä löytynyt 27 Suomen kansalaista ja kaksi muun kansalaisuuden omaavaa Suomessa asuvaa henkilöä. Tiedoista ei aina selviä henkilön rooli veroparatiisiyhtiössä.

Useimmat ovat liikemiehiä ja johtajia eri puolelta Suomea kuten Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Tampereelta, Eurasta, Sipoosta ja Porvoosta.

Merkille pantavaa on, että ainakin 20 suomalaista on perustanut tai on nimetty johtajaksi bahamalaisyhtiöön 2000-luvulla. 1995 astui voimaan väliyhteisölaki, jonka tarkoituksena oli estää veronkiertoa. Sen jälkeen suomalaisten omistamia offshore-yhtiöitä alettiin verottaa samalla tavalla kuin suomalaisia yhtiöitä. Veroparatiisiyhtiön omistaminen ei ole laitonta, mutta sen salaaminen verottajalta on.

Yle julkistaa yhteiskunnallisesti kiinnostavat suomalaisnimet.

Kuvitus Kultakuumeen Itämeri-jaksoon
Kuvitus Kultakuumeen Itämeri-jaksoon Kuva: Yle / Derrick Frilund suomenlahti

Törkeästä veropetoksesta tuomittuja

Bahaman tietovuoto paljastaa varustamoalalla toimineita henkilöitä, josta kaksi sai vuonna 2014 yli kolmen vuoden vankeustuomion muun muassa törkeästä veropetoksesta. Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi laivojen keittiöitä ja muonatiloja valmistavan Loipart Oy:n toimitusjohtaja Outi Rantasen ja yhtiössä tosiallista päätösvaltaa käyttäneen Jukka Lehtisen kolmeksi vuodeksi ja viideksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Vuodetuista asiakirjoista selviää, että Jukka Lehtinen nimitettiin 8.6.2005 Loipart Bahamas Ltd yrityksen puheenjohtajaksi ja johtajaksi. Outi Rantanen nimitettiin bahamalaisyhtiön johtajaksi ja rahastonhoitajaksi. Veroparatiisiyhtiössä oli heidän lisäksi vielä kolme muuta suomalaisjohtajaa Loipart Oy:stä.

Satakunnan käräjäoikeudelle Lehtinen kertoi, että Loipart-konsernia oli rasittanut vuodesta 2005 koventunut kansainvälinen kilpailu ja materiaalien hintojen nousu.

Satakunnan käräjäoikeus katsoi vuonna 2014 heidän syyllistyneen törkeään veropetokseen, törkeään kirjanpitorikokseen ja törkeään työeläkevakuutusmaksupetokseen. Molemmat määrättiin myös liiketoimintakieltoon, joka päättyy vuonna 2019. Syyttäjän mukaan yritys jätti maksamatta veroja yli 1,3 miljoonaa euroa.

Sekä Lehtinen että Rantanen valittivat päätöksestä Vaasan hovioikeuteen. Molemmat päättivät tunnustaa kaikki rikokset lieventääkseen tuomioitaan.

Hovissa Lehtisen ehdoton vankeusrangaistus lyheni kahteen vuoteen ja kuuteen kuukauteen. Rantasen vankeustuomio muutettiin ehdolliseksi. Lehtisen ankaraan tuomioon vaikutti se, että hän oli pari vuotta aikaisemmin saanut kaksi vuotta ehdollista vankeutta samantyyppisistä rikoksista: törkeästä kirjanpitorikoksesta, kahdesta törkeästä veropetoksesta ja kolmesta kirjanpitorikoksesta.

Jukka Lehtinen oli vuonna 2000 valittu Eurassa vuoden yrittäjäksi.

Alma-median hallituksen jäsen mukana kahdessa

Diakonissalaitoksen strategiajohtaja Mitti Storckovius nimettiin lokakuussa 2014 bahamalaisyhtiö STK Systems Ltd:n johtajaksi. Storckoviuksella on Bahama-paperien mukaan myös kytköksiä Codexe Ltd -nimiseen yhtiöön, johon hänet nimettiin sihteeriksi vuonna 2011. Suomessa toimii konsulttiyhtiö nimeltään Codex Oy, jonka suomalaisjohtaja on myös bahamalaisyhtiössä johtajana.

Kyse on pienestä yhtiöstä, jonka asiat eivät ole julkinen juttu
–Mitti Storckovius, Alma-median hallituksen jäsen

Storckovius istuu sekä Alma-median että Rinnekotisäätiön hallituksissa. Alma-media on Suomen suurimpia mediakonserneja, joka julkaisee muun muassa Kauppalehteä, Talouselämää, Iltalehteä ja Aamulehteä.

Rinnekoti-Säätiö taas tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetustoimen palveluja erityisesti kehitysvammaisille henkilöille.

Ennen Diakonissalaitosta Storckovius toimi muun muassa Nokian ympäristöjohtajana ja Microsoftilla eri tehtävissä.

Storckovius ei suostunut avaamaan tarkemmin offshore-yhtiötään Ylelle.

– Kyse on pienestä yhtiöstä, jonka asiat eivät ole julkinen juttu. En halua lähteä asiaa millään tavoin kommentoimaan. Kyse on aivan normaalisti rekisteröidystä yhtiöstä, Storckovius sanoo Ylelle.

Nordea solminut lainoja Bahaman kautta

Bahama-vuoto paljastaa 539 rekisteröityä agenttia, jotka perustavat asiakkailleen offshore-yhtiöitä toimimalla välikätenä bahamalaisten viranomaisten ja omien asiakkaiden välillä.

Yksi tärkeimmistä on Mossack Fonseca, asianajotoimisto, jonka massiivinen toiminta paljastui huhtikuussa Panaman papereista.

Mossack Fonseca on perustanut melkein 16 000 yhteisöä Bahamalla. Se on asianajotoimiston kolmanneksi suosituin veroparatiisimaa. Mossack Fonsecalla on ollut myös aktiivisia suomalaisia välikäsiä, jotka ovat perustaneet satoja anonyymejä veroparatiisiyhtiöitä Panamaan, Seychelleille, Bahamalle tai Brittiläisille Neitsytsaarille.

Panama-papereissa voimakkaasti esiin noussut Nordea on ollut aktiivinen myös Bahamalla. Tuoreesta vuodosta löytyy 50 asiakirjaa jotka liittyvät Nordeaan. Usein kyseessä on Nordean lainajärjestelyistä laivavarustamoyhtiöiden kanssa.

Nordean logo.
Nordealla useita lainajärjestelyjä Bahamalla Nordean logo. Kuva: Yle, Antti Lempiäinen Nordea,logot

Lainoja ovat myöntäneet ainakin Nordean Puolan ja Tanskan yksiköt.

Nordean viestintäjohtaja Kati Tommiska kertoo Ylelle, että Nordea antaa luottoja monilla toimialoilla toimiville yrityksille, myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

– Yhtenä esimerkkinä tästä ovat kansainväliset laivanvarustamot, joiden alukset on usein rekisteröity Bahamalle, Tommiska sanoo.

Varustamot rekisteröivät aluksiaan usein verokeitaisiin eli niin sanottuihin mukavuuslippumaihin. Myös alusten rahoituksiin liittyvät lainajärjestelyt keskitetään usein näihin maihin.

Ylen selvitysten mukaan Nordea on myöntänyt jopa satojen miljoonien eurojen arvosta lainoja etupäässä varustamoille myös Caymansaarten yksikkönsä kautta. Lainatiedot käyvät ilmi Yhdysvaltain arvopaperiviranomaisen eli SEC:n arkisto

Nordean viestintäjohtajan Kati Tommiskan mukaan Nordeassa on käynnissä "Simplification-hanke."

– Hanke tähtää toiminnan yksinkertaistamiseen (esim. konsernin juridisen rakenteen muutos). Yhtenä osana tätä hanketta on päätetty lopettaa toiminta Caymanilla, Tommiska kertoo.

Saariston lauttaliikennettä hoitavilla bahamalaisyhtiö

Vuodetusta materiaalista löytyy kaksi suomalaismiestä merenkulkualalta. Hans Jonasson ja Janne Aho johtavat asiakirjojen mukaan vuonna 2009 perustettua Global Crew Manning -nimistä offshore yhtiötä. Molemmilla on pitkä ura merenkulkualalta.

Jonasson on virolaisen Nordic Jetline -yhtiön hallituksen jäsen, Aho entinen jäsen. Nordic Jetline pyörittää saariston lautta- ja yhteysalusliikennettä Nordic Coast Line -yhtiön kautta. Molemmat ovat myös perustaneet Euro Work henkilöstövuokrausfirman. Nordic Coast Line hoitaa lauttaliikennettä muun muassa Saimaan Kiätävälässä sekä Turun, Sipoon, Porvoon että Ahvenanmaan saaristossa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) kilpailuttaa reitit ja ELY on antanut tukea Euro Work -yhtiölle Sipoon saariston lauttareittiä varten.

Yle ei ole saanut käsiin Jonassonia. Jonassonin edustaja Oskar Berndtsson vahvistaa kuitenkin bahamalasyhtiön olemassaolon.

– Yhtiö välittää kansainvälistä miehistöä. Se on työnantaja laivoilla, jotka operoivat kansainvälisen lipun alla, Berndtsson sanoo.

Berntssonin mukaan bahamalaisyhtiöllä ei ole minkäänlaista yhteyttä Suomen toimintaan.

Bahama on luonnollinen valinta, sanoo Berntsson.

– Bahama on hyvin tavallinen varustamomaa kansainväliselle miehistölle. Siinä ei ole mitään kummallista.

Aho sanoo Ylelle että hän myi keväällä osakkeensa kyseisistä yrityksistä.

Bahamalaisia taloja pääkaupungissa Nassaussa.
Bahaman tärkeimmät elinkeinot ovat turismi ja finanssipalvelut Bahamalaisia taloja pääkaupungissa Nassaussa. Kuva: EPA Bahama,pastellivärit

”Bahama janoaa likaista rahaa”

Bahama on Atlantin valtameressä sijaitseva saarivaltio, joka koostuu noin 700 saaresta. Aarresaaret, miehet jotka ryöstivät maailman -kirjan kirjoittaja Nicholas Shaxson pitää Bahamasaaria esimerkiksi Sveitsiä villimpänä veroparatiisina.

– Se on Panaman kanssa samoilla linjoilla likaisen rahan janoamisessa, Shaxson sanoo ICIJ:lle.

Vuonna 2000 Bahamasaaret olivat OECD:n mustalla veroparatiisilistalla. Sen jälkeen Bahama onkin muuttanut useita lakejaan niin että OECD siirsi 2010 saarivaltion ”harmaalle listalle”. Tällä hetkellä OECD:n lista on tyhjä.

Toisaalta EU katsoo, että Bahama kuuluu 30 maan joukkoon, jotka eivät ole verojen suhteen yhteistyökykyisiä. Bahama ei ole allekirjoittanut maailmanlaajuista sopimusta verotietojen vaihdosta. Saaristovaltio laskee saavansa tänä vuonna 17,7 miljoonaa yhdysvaltain dollaria offshore-yhtiöiden erilaisista maksuista.

On olemassa paljon näyttöä siitä, että veroparatiisien salaisuuksien taakse kätkeytyy paljon väärinkäytöksiä. Poistakaamme siis salaisuudet.
–Gerard Ryle, ICIJ:n johtaja

Veroparatiisiministerit

Panama-papereista löytyi 140 vallanpitäjää ympäri maailmaa, josta 12 oli valtiopäämiehiä tai pääministereitä. Islannin istuva pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson erosi huhtikuussa 2016, kun paljastui että hänellä oli ollut salainen postilaatikkoyritys Brittiläisillä Neitsytsaarilla ilman että hän oli kertonut siitä Islannin parlamentille kuten parlamentin omat säännöt vaativat.

Iso-Britannian entinen pääministeri David Cameronin isällä oli bahamalainen investointirahasto, josta myös pääministeri sai taloudellista hyötyä. Rahasto ei maksanut veroja Iso-Britanniaan.

Nyt Bahaman tietovuodosta löytyy lisää vallanpitäjiä, heidän joukossaan Kolumbian entinen kaivos- ja energiaministeri Carlos Caballero Argáez.

Suuri veroparatiisirekisteri lisää avoimuutta

ICIJ julkaisee Bahama-vuodon yhtiöiden nimet ja liittää ne jo julkaistuun laajaan tietokantaan, joka sisältää yhtiöt Panama-papereista ja aikaisemmasta Offshoreleaks-vuodosta.

Tarkoitus on lisätä veroparatiisien läpinäkyvyyttä. Monet suomalaiset ja kansainväliset talousrikostutkimukset loppuvat kuin seinään jos epäillyt ovat käyttäneet anonyymejä postilaatikkoyrityksiä maissa, jotka myyvät salaisuutta.

– Mielestämme tämän kaltaisen perustiedon julkaiseminen on palvelus yleisölle, sanoo ICIJ:n johtaja Gerard Ryle.

– On olemassa paljon näyttöä siitä, että veroparatiisien salaisuuksien taakse kätkeytyy paljon väärinkäytöksiä. Poistakaamme siis salaisuudet.

Tutkimusryhmässä myös:

  • Jyri Hänninen
  • Peter Sjöholm
  • Kjell Lindroos

Entinen komissaari pimitti tiedot veroparatiisiyhtiöstään - rikkoi EU-sääntöjä

ICIJ:n Bahama-juttu


Korjaus tehty 22.9. klo 11:45 17,7 dollaria on muutettu 17,7 miljoonaksi yhdysvaltain dollariksi, jonka Bahaman saaristovaltio laskee saavansa tänä offshore-yhtiöiden erilaisista maksuista.
Korjaus tehty 23.9. klo 8:19 - virheellinen linkki korjattu.

Kommentit