Hyppää pääsisältöön

Ei islamia ilman arabiaa – vaan arabiaa olisi ilman islamia

Detail of miniature from the Compendium of Chronicles by Rashid al-Din. Shows members of the Quraysh tribe, who controlled the area around Makkah (Mecca) in consultation regarding the proscription of their kinsmen, the Banu Hashim and the Banu Abd al-Mutt
Quraish-heimon jäseniä Rashid al-Dinin kirjassa Jami’ al-Tawarikh (Compendium of Chronicles). Kirja summaa maailmanhistoriaa, ja sitä pidetään yhtenä merkittävimmistä keskiaikaisista dokumenteista. Se on myös Tšingis-kaanista tiedetyn päälähteitä. Detail of miniature from the Compendium of Chronicles by Rashid al-Din. Shows members of the Quraysh tribe, who controlled the area around Makkah (Mecca) in consultation regarding the proscription of their kinsmen, the Banu Hashim and the Banu Abd al-Mutt Kuva: The University of Edinburgh / CC BY. arabit,turbaanit,kuvitus

Arabia on kaikkea muutakin kuin Koraanin kieli. Tämän maailman viidenneksi puhutuimman maailmankielen puhekielten muodot ja murteet poikkeavat niin paljon, että Suomi–arabia–suomi-sanakirjan laatineen Elias Harbin mukaan eri maissa asuvilla arabian puhujilla voi olla vaikeuksia ymmärtää toisiaan.

Suomen kielen sanastoon on kulkeutunut eurooppalaisten kielten vaikutteiden myötä monia lainasanoja, jotka palautuvat arabian kieleen. Sellaisia sanoja ovat esimerkiksi amiraali ja alkoholi. Siksi Suomi–arabia–suomi-sanakirja on kiinnostava suomenkielisillekin, vaikka kirja on suunnattu arabianpuhujille.

Sanakirjan on laatinut tulkkina työskentelevä Elias Harb. Hän on painottanut kirjassa käytännöllisyyttä, eli sanastossa on hänen mukaansa sellaisia sanoja, joita arabianpuhuja tarvitsee Suomessa.

View of anatomical drawings. Illustration on the right shows toso, while the illustration on the left focuses on the head and neck. From Mansur’s Anatomy, also known as Tashrih-I Mansuri, a treatise on the five “systems” of the body: bones, nerves, muscle
Anatomisia piirustuksia Mansurin anatomia -kirjassa (Tashrih-I Mansuri). View of anatomical drawings. Illustration on the right shows toso, while the illustration on the left focuses on the head and neck. From Mansur’s Anatomy, also known as Tashrih-I Mansuri, a treatise on the five “systems” of the body: bones, nerves, muscle Kuva: The University of Edinburgh / CC BY. ruumiinosat,kuvitus

Harbin mukaan arabiaa puhutaan virallisesti 22:ssa maassa. Suuressa osassa näitä maita arabiaa ei kuitenkaan puhuta äidinkielenä.

Äidinkielisiä arabianpuhujia on noin 300 miljoonaa, ja arabiaa osaa noin 400 miljoonaa ihmistä. Lisäksi noin miljardi muslimia osaa Koraanin arabiaa.

Sanana arabia palautuu latinan ja kreikan kautta arabian sanaan 'arab, joka on ilmeisesti merkinnyt alun perin autiomaan asukasta.

Detail of page showing fragment of Qur'an text. Written in blackish brown ink on vellum, these fragments of the Qur'an have a variety of origins and chart the change from the angular Kufic to more cursive Naskhi variation of the Arabic alphabet. Although
Pala Koraania pergamentilla. Detail of page showing fragment of Qur'an text. Written in blackish brown ink on vellum, these fragments of the Qur'an have a variety of origins and chart the change from the angular Kufic to more cursive Naskhi variation of the Arabic alphabet. Although Kuva: University Of Edinburgh / CC BY. arabian kieli,Koraani

Aristoteleen kantapäässä vierailee 20.9. Elias Harb: Johdatus arabian kielen perusteisiin.

Kuvat

Rashid al-Dinin kirjan Jami’ al-Tawarikh (Compendium of Chronicles) kuvitusta. University Of Edinburgh. CC BY.

Mansurin anatomia -kirjan kuvitusta. University Of Edinburgh. CC BY.

Koraani-kuva. University Of Edinburgh. CC BY.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri