Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Alli

Alli
Alfågel

36–47 cm, 550–900 g

Alli on liki telkän kokoinen, mutta hennompi ja palleromaisempi. Kesällä selkäpuoli on tummanruskea, vatsa valkoinen, naama vaalea eroten tummemmasta rinnasta ja päästä. Koiraan keskimmäiset pyrstösulat ovat jouhimaiset. Naaras on himmeämpi. Syksystä kevääseen koiraan selkäpuoli on vaaleanharmaa, kaula ja pää valkoiset. Talvipukuisen naaraan valkeahkossa päässä on tumma päälaki ja kaulansivu. Allin kutsuääni on nenäsointinen ”a-al-li, aa-al-li…”.

Alli pesii Pohjois-Lapin tunturiylänköjen pikkujärvillä ja palsasoiden allikoilla. Jopa tuhatpäiset, Pohjois-Venäjällä pesivien allien muuttoparvet levähtävät etenkin ulkosaaristossa ja suurjärvien selillä. Läpimuuton pääpäivinä loka- ja toukokuussa yhdeltä paikalta voi nähdä jopa satojatuhansia alleja suurissa rihmamaisissa tai helminauhamaisissa parvissa. Alli sukeltaa ruoakseen simpukoita ja muita pohjaeläimiä.

Alli on pohjoisimman Lapin harvinainen pesimälintu. Se lähtee Itä- ja Pohjanmerelle syys–joulukuussa ja palaa huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto