Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Kaakkuri

Kaakkuri
Smålom

53–69 cm, 1,4–1,9 kg

Kuikkaa vähän pienempi kaakkuri on päältä yksivärisen harmaanruskea, alta valkoinen. Harmaassa päässä on ruskeanpunainen kurkkulaikku ja niskan ja rinnan sivuilla mustavalkoisia juovia. Nuorella on suomukuvioinen selkä, valkoinen leuka ja rinta sekä rusehtava kaula ja päälaki. Uidessaan kaakkuri päästelee venytettyjä valituksia ”eeaa-oouhh eeaaouh…” ja lennossa karheita kaakatuksia ”grah-grah-grah-gra-graa…”.

Kaakkuri pesii pienillä, nevareunaisilla metsä- ja suolammilla, suoallikoilla ja tunturijärvillä. Se käy kalastamassa suuremmilla kirkasvetisillä järvillä ja levähtää muuttoaikaan merenulapoilla. Kaakkuri pääsee kuikan tavoin lentoon vasta juostuaan kymmeniä metrejä vedenpintaa pitkin. Molemmat lajit laskeutuvat veteen rinta edellä. Pesälammet ovat yleensä kalattomia, joten kaakkurit lentävät lähijärville kalastamaan ja kaakattavat kuuluvasti.

Kaakkuri pesii melko harvinaisena koko Suomessa karuilla ja syrjäisillä metsä- ja suoseuduilla. Linnut lähtevät Itämeren ja Länsi-Euroopan rannikoille elo–marraskuussa ja palaavat huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto