Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Kanadanhanhi

Kanadanhanhi
Kanadagås

59–100 cm, 3,7–5,4 kg

Joutsenmaisen pitkäkaulainen, muita hanhia isompi kanadanhanhi on päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi. Rinta on vaalea, pää ja kaula mustat. Vain kurkku on valkoinen (lähes samanvärisellä valkoposkihanhella koko naama). Äänet ovat joutsenmaisia, mutta karheampia törähdyksiä ”hra-hang, hro-hong…”.
Kanadanhanhi pesii ruovikkoisilla järvillä, merenlahdilla, kosteikoilla ja saarissa. Se tonkii joutsenen tavoin pohjasta vesikasvien versoja. Varsinkin keväällä ja syksyllä hanhet syövät pelloilla viljanorasta ja -jyviä. Mökkirannoilla kanadanhanhi voi olla peloton, jopa uhitteleva.
Pohjois-Amerikasta riistalinnuksi 1960-luvulla tuotu kanadanhanhi on nykyisin melko yleinen Suomen eteläpuoliskossa. Se muuttaa etelämmäs Itämeren ympäristöön loka-joulukuussa ja palaa maalis-huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto