Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Kanahaukka

Kanahaukka
Duvhök

52–67 cm, 600–2,2 kg

Samannäköistä varpushaukkaa ja varistakin isompi kanahaukka on harteikas ja roteva. Yläpuoli on ruskean- tai siniharmaa. Valkoisella alapuolella on kapeita harmaita poikkiraitoja, kellertävämmällä nuorella paksumpia tummia pitkittäisjuovia. Lennossa näkyvät pitkä kapea pyrstö ja lyhyet pyöreäpäiset siivet. Kutsuääni on venytetty vinkuna ”kjii-äh”, varoitusääni pontevasti jankuttava ”kja-kja-kja…”.

Kanahaukka pesii vankkapuisissa ja rauhallisissa havu- ja sekametsissä, mieluiten suurilla soiden, vesien ja metsäpeltojen pilkkomilla takamailla. Syys- ja talvikaudella se saalistaa teeriä ja pyitä, kyyhkyjä, varislintuja ja muita keskikokoisia saalislintuja myös pellon- ja kylänlaidoilla.

Kanahaukka on melko yleinen metsäseuduilla Keski-Lappia myöten. Aikuiset pysyttelevät pesäpaikkojensa lähistöllä ympäri vuoden, mutta nuoret kiertelevät talvella jopa satoja kilometrejä synnyinpaikoiltaan.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?