Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Kurki

Kurki
Trana

110–120 cm, 4,5–7,0 kg

Kurki on suurimpia lintujamme. Sillä on erittäin pitkä ja ohut kaula, hyvin pitkät jalat ja vahva tikarimainen nokka. Höyhenpuku on vaaleanharmaa ja pää mustavalkoinen (nuorella oranssinruskea). Seisovalla linnulla pyrstö on piilossa puuhkamaisen röyhelön alla. Lennossa kaula ja jalat sojottavat suorina. Lento- ja kutsuäänet ovat fanfaarimaisia törähdyksiä ja ronkotuksia.

Kurki pesii monenlaisilla soilla ja kosteikoilla märistä avonevoista harvapuisille rämeille, rantaluhdilta ja -ruovikoista soistuneille lammenrannoille. Kurjet ruokailevat usein pelloilla ja yöpyvät muuttoaikaan alavilla rannoilla ja saarissa. Kurki syö sammakoita, pikkujyrsijöitä ja muita pieniä eläimiä sekä kasvinversoja, -juuria, marjoja ja viljaa. Muuttoaikaan isot parvet kerääntyvät lepäilemään ja ruokailemaan rauhallisille, perinteisille pelto- ja suoaukeille.

Kurki on yleinen koko Suomessa. Suomen länsipuoliskon kurjet muuttavat Lounais-Eurooppaan ja itäpuoliskon Kaakkois-Eurooppaan ja Koillis-Afrikkaan syys–lokakuussa ja palaavat valtaosin huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto