Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Kurki

Kurki
Trana

110–120 cm, 4,5–7,0 kg

Kurki on suurimpia lintujamme. Sillä on erittäin pitkä ja ohut kaula, hyvin pitkät jalat ja vahva tikarimainen nokka. Höyhenpuku on vaaleanharmaa ja pää mustavalkoinen (nuorella oranssinruskea). Seisovalla linnulla pyrstö on piilossa puuhkamaisen röyhelön alla. Lennossa kaula ja jalat sojottavat suorina. Lento- ja kutsuäänet ovat fanfaarimaisia törähdyksiä ja ronkotuksia.

Kurki pesii monenlaisilla soilla ja kosteikoilla märistä avonevoista harvapuisille rämeille, rantaluhdilta ja -ruovikoista soistuneille lammenrannoille. Kurjet ruokailevat usein pelloilla ja yöpyvät muuttoaikaan alavilla rannoilla ja saarissa. Kurki syö sammakoita, pikkujyrsijöitä ja muita pieniä eläimiä sekä kasvinversoja, -juuria, marjoja ja viljaa. Muuttoaikaan isot parvet kerääntyvät lepäilemään ja ruokailemaan rauhallisille, perinteisille pelto- ja suoaukeille.

Kurki on yleinen koko Suomessa. Suomen länsipuoliskon kurjet muuttavat Lounais-Eurooppaan ja itäpuoliskon Kaakkois-Eurooppaan ja Koillis-Afrikkaan syys–lokakuussa ja palaavat valtaosin huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto

 • Otsonikerros taas uhattuna – ilmastorikosten selvittelyssä tarvitaan salaisia agentteja

  Pahimmat päästölähteet löytyvät Kiinasta.

  Otsonikerrosta tuhoavien aineiden käyttö ei ole loppunut kansainvälisestä sopimuksesta huolimatta. Esimerkiksi Kiinan rakennusteollisuus käyttää kiellettyjä yhdisteitä vuosi vuodelta enemmän. Ilmastorikosten tutkiminen on työlästä, siksi joskus on pantava salaiset agentit asialle. Havaijilla on toukokuussa jo kuuma.

 • Nuorten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on EU:n päätehtävä

  EU:n ympäristöhaasteet puhuttavat vaaliehdokkaita.

  Yle Luonto haastatteli kahdeksan eri puolueen ehdokasta, ja kaikkien paitsi perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutoksen torjuminen on tulevan parlamentin tärkeimpiä tehtäviä. Kakkoshuoleksi nousi luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, ja kolmanneksi se, saadaanko nuoret äänestämään.

 • Palkittu luontotoimittaja Minna Pyykkö: "Kuikka, kumpparit ja kesäyö – se on siinä!"

  Minna Pyyköstä Helsingin yliopiston kunniatohtori.

  Kunniatohtorin arvonimen saanut Minna Pyykkö on varsinainen renessanssi-ihminen – radiopersoona, tv-juontaja, biologi, psykologi, kuvataiteilija ja kolmen lapsen äiti. Työssään Pyykkö on utelias heittäytyjä, joka jaksaa innostua luonnon pienistä ihmeistä kerta toisensa jälkeen. Erityisen tärkeää hänelle on luonnon monimuotoisuuden ja elinympäristöjen säilyttäminen.

 • Viime keväänä Ulos luontoon -sarjassa autettiin luontoa – oliko siitä mitään hyötyä?

  Miten kävi kalojen kutupuuhien ja kaakkurin pesinnän?

  Viime kevään Ulos luontoon -sarjassa pyrittiin auttamaan luontoa. Pirkka-Pekka Petelius ja Minna Pyykkö rakensivat vesilinnuille pesimälauttaa, auttoivat kaloja kutupuuhissa, kunnostivat rantaa ja niittyjä sekä houkuttelivat luontoa pihapiiriin. Mutta miten kävi kalojen kutupuuhien kunnostetulla joella ja kiinnostuivatko kaakkurit niille rakennetusta pesälautasta?