Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Maakotka

Maakotka
Kungsörn

77–90 cm, 2,8–6,7 kg

Hyvin suuri ja roteva maakotka on kauttaaltaan tummanruskea. Niska ja päälaki ovat kullanruskeat. Lennossa siivet ovat hyvin leveät ja pyöreäpäiset, ja siiven takaosa vaaleampi kuin etuosa. Pyrstö on melko lyhyt ja pää pienehkö. Nuorella yksilöllä on siivillä suuret valkoiset laikut ja valkoisessa pyrstössä leveä musta kärkivyö. Soidinääni on haukkuvaa kaklatusta.

Maakotka pesii suurilla ja rauhallisilla takamailla kaukana asutuksesta ja peltoaukeista, niin metsä-, suo- kuin tunturiseuduillakin. Pesä on järeässä puussa vaaran rinteessä, harjulla, suon reunassa tai metsäsaarekkeessa. Kotka saalistaa avosoilla, hakkuuaukeilla, tunturipaljakoilla ja muilla avomailla, muuttoaikaan pelloillakin. Pääravintoa ovat jänikset, metsäkanalinnut ja muut pienet ja keskikokoiset eläimet.

Maakotka on melko harvinainen pesimälintu Keski- ja Pohjois-Suomessa, mutta muuttoaikaan nuoria kiertelee maan eteläosissakin. Aikuiset pysyttelevät ympäri vuoden pesimäpaikkojensa tuntumassa, mutta nuoret kiertelevät Skandinaviaa ja Kaakkois-Eurooppaa myöten syys- ja huhtikuun välisenä aikana.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto