Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Mehiläishaukka

Mehiläishaukka
Bivråk

52–60 cm, 360–1050 g

Mehiläishaukka muistuttaa suuresti hiirihaukkaa ja piekanaa. Se on päältä tummanruskea, mutta alapuolen väri vaihtelee valkoisesta tummanruskeaan, ja ainakin rinnassa on täpliä. Koiraan pää on siniharmaa, naaraan ruskeaviiruinen. Lennossa pää työntyy suipompana esiin kuin hiirihaukalla ja piekanalla. Pyrstö on pitempi, ja siinä on kolme leveää juovaa. Kutsuääni on venytetty vihellys ”pyy-lii” ja varoitusääni ”kly-ii-e”.

Mehiläishaukka pesii reheväkasvuisissa kuusi-, seka- ja lehtimetsissä peltojen, kylien ja rantojen liepeillä. Se väijyy ruoakseen ampiaisia, kimalaisia ja muita pistiäisiä myös niityillä ja pellon- ja kosteikonlaiteilla.

Mehiläishaukka on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Se muuttaa Afrikan länsiosiin elo–syyskuussa ja palaa touko-kesäkuun vaihteessa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

    Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

    Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

    Tikli on osittaismuuttaja.

    Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

    Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

    Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

  • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

    Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

    Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.