Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Mehiläishaukka

Mehiläishaukka
Bivråk

52–60 cm, 360–1050 g

Mehiläishaukka muistuttaa suuresti hiirihaukkaa ja piekanaa. Se on päältä tummanruskea, mutta alapuolen väri vaihtelee valkoisesta tummanruskeaan, ja ainakin rinnassa on täpliä. Koiraan pää on siniharmaa, naaraan ruskeaviiruinen. Lennossa pää työntyy suipompana esiin kuin hiirihaukalla ja piekanalla. Pyrstö on pitempi, ja siinä on kolme leveää juovaa. Kutsuääni on venytetty vihellys ”pyy-lii” ja varoitusääni ”kly-ii-e”.

Mehiläishaukka pesii reheväkasvuisissa kuusi-, seka- ja lehtimetsissä peltojen, kylien ja rantojen liepeillä. Se väijyy ruoakseen ampiaisia, kimalaisia ja muita pistiäisiä myös niityillä ja pellon- ja kosteikonlaiteilla.

Mehiläishaukka on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Se muuttaa Afrikan länsiosiin elo–syyskuussa ja palaa touko-kesäkuun vaihteessa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto