Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Merihanhi

Merihanhi
Grågås

76–89 cm, 2,1–4,3 kg.

Valkoposkihanhea suurempi ja rotevampi merihanhi on harmaanruskea, päästä ja rinnasta vaaleampi. Iso nokka on oranssinpunainen, jalat vaaleanpunaiset. Ääni on nenäsointista honotusta ”gjia-gang-gang…”.

Merihanhi pesii puuttomilla luodoilla mieluiten ulkosaaristossa, vähemmistö pareista sisäsaariston rauhallisilla pikkusaarilla. Se käy syömässä kasvinversoja rantaniityillä ja rehevissä rantapoukamissa, muuttoaikaan rannikkoseudun peltoaukeillakin.

Merihanhi on melko yleinen koko merialueella, sisämaassa harvinainen läpimuuttaja. Merihanhet lähtevät elo–lokakuussa Keski- ja Etelä-Eurooppaan ja palaavat maalis–huhtikuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto