Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Merikotka

Merikotka
Havsörn

70-92 cm, 3,1-6,9 kg

Merikotka on suurin petolintumme. Sillä on hyvin isot, leveät siivet ja lyhyt pyrstö. Aikuinen on vaaleanruskea ja valkopyrstöinen, nuori viisi ensimmäistä elinvuottaan vaihtelevan ruskea ja aluksi tummapyrstöinen. Soidinääni on lokkimaisen kaklattava ”klou-klou…”, varoitusääni honottava ”klo-klo…”.

Merikotka pesii sekä merensaaristossa että sisämaassa rauhallisilla, järeäpuisilla saarilla, rannoilla, suosaarekkeissa, soiden reunoilla ja metsäalueilla. Se saalistaa rannoilla, luodoilla ja avovesillä kaloja, vesilintuja ja muita keskikokoisia lintuja ja nisäkkäitä. Talvisin merikotka syö haaskojakin.

Merikotka on melko yleinen merialueilla ja pesii järvi- ja suoseuduilla paikoitellen myös Itä- ja Pohjois-Suomessa. Muuttoaikaan merikotkia voi nähdä muuallakin sisämaassa. Saaristossa pesivät parit pysyttelevät pesäpaikkojensa tuntumassa vuoden ympäri, mutta nuoret ja sisämaaparit kiertelevät laajemmin syys–huhtikuussa Skandinaviaa, Keski-Euroopan pohjoisosia ja Venäjän länsiosia myöten.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto