Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Merikotka

Merikotka
Havsörn

70-92 cm, 3,1-6,9 kg

Merikotka on suurin petolintumme. Sillä on hyvin isot, leveät siivet ja lyhyt pyrstö. Aikuinen on vaaleanruskea ja valkopyrstöinen, nuori viisi ensimmäistä elinvuottaan vaihtelevan ruskea ja aluksi tummapyrstöinen. Soidinääni on lokkimaisen kaklattava ”klou-klou…”, varoitusääni honottava ”klo-klo…”.

Merikotka pesii sekä merensaaristossa että sisämaassa rauhallisilla, järeäpuisilla saarilla, rannoilla, suosaarekkeissa, soiden reunoilla ja metsäalueilla. Se saalistaa rannoilla, luodoilla ja avovesillä kaloja, vesilintuja ja muita keskikokoisia lintuja ja nisäkkäitä. Talvisin merikotka syö haaskojakin.

Merikotka on melko yleinen merialueilla ja pesii järvi- ja suoseuduilla paikoitellen myös Itä- ja Pohjois-Suomessa. Muuttoaikaan merikotkia voi nähdä muuallakin sisämaassa. Saaristossa pesivät parit pysyttelevät pesäpaikkojensa tuntumassa vuoden ympäri, mutta nuoret ja sisämaaparit kiertelevät laajemmin syys–huhtikuussa Skandinaviaa, Keski-Euroopan pohjoisosia ja Venäjän länsiosia myöten.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.