Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Metsähanhi

Metsähanhi
Sädgås

66–84 cm, 2,2–4,1 kg

Kauttaaltaan tummanruskea metsähanhi on merihanhea vähän pienempi. Pää ja kaulan yläosa ovat tummemmat kuin selkä ja takapää on valkoinen muiden hanhien tavoin. Läheltä näkyvät oranssit jalat ja tumman nokan oranssi keskiosa. Äänet ovat nenäsointista pajatusta ”ga-ga, ang-äng…” ja matalampaa honotusta ”tjö-tjö, tjött tjöt…”.

Metsähanhi pesii syrjäseutujen laveilla, vetisillä soilla, joskus metsälampien vaikeakulkuisilla nevareunuksilla. Laji ruokailee myös rantaluhdilla ja -niityillä sekä rauhallisilla peltoaukeilla. Ravintoon kuuluvat ranta- ja suokasvit ja pelloilla pudonneet viljanjyvät ja oras. Metsähanhi on arimpia ja valppaimpia lintujamme ja pakenee ihmistä jo kaukaa. Muiden hanhien tavoin se muuttaa auran- tai jononmuotoisina, äänekkäinä parvina.

Metsähanhi pesii harvinaisena Keski- ja Pohjois-Suomen suoseuduilla. Läpimuuttajana se on yleinen myös Etelä-Suomessa (pääosa muuttoparvista tulee Pohjois-Venäjältä). Metsähanhi muuttaa Etelä-Ruotsista Hollantiin ulottuvalle talvehtimisalueelle syys–lokakuussa ja palaa maalis–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto