Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Nuolihaukka

Nuolihaukka
Lärkfalk

28–36 cm, 130–340 g

Nuolihaukka on tuulihaukkaakin sirompi ja ketterämpi. Se on päältä harmaanmusta ja alta mustajuovaisen vaalea. Vatsan takaosa on punainen, kurkku ja posket valkoiset, päälaki ja viiksijuova mustat. Lennossa siivet ovat pitkät, kapeat ja teräväkärkiset, pyrstö pitkä ja kapea.

Nuolihaukka pesii järeä- ja harvapuisissa mäntymetsissä rannoilla, saarissa, suonlaidoilla ja harjuilla. Tuulihaukan tavoin sekään ei rakenna omaa pesää vaan asettuu vanhaan varislinnun pesään. Laji saalistaa soilla ja muilla kosteikoilla, rannoilla ja peltoaukeilla. Alkukesästä nuolihaukat jahtaavat äkkikäännöksin lentäviä sudenkorentoja, mutta poikasilleen ne saalistavat enimmäkseen pikkulintuja.

Nuolihaukka on yleinen varsinkin järvi- ja suoseuduilla Etelä-Lappia myöten. Se muuttaa Afrikan eteläosiin elo–syyskuussa ja pääosa kannasta palaa toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto