Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Ruskosuohaukka

Ruskosuohaukka
Brun kärrhök

48–56 cm, 400–800 g

Vähän hiirihaukkaa suurempi, mutta solakampi ruskosuohaukka on pääosaksi ruskea. Koiraalla pää- ja rinta ovat kellanvaaleat, siipisulat ja pyrstö vaaleanharmaat. Vaaleanruskean naaraan päälaki, kurkku ja siiventaive ovat vaaleat, mustanruskean nuoren päälaki ja kurkku kellanoranssit. Siivet ovat pitkät ja leveähköt ja liidossa taipuneet taipeistaan vähän taaksepäin ja yläviistoon. Varoitusääni on käheää jäkätystä ”khä-äk-äk-äk-ek-ek”.

Ruskosuohaukka pesii umpeenkasvavien vesistöjen ja reheväkasvuisten järven- ja merenlahtien laajoissa järviruovikoissa. Se saalistaa myös rantapelloilla ja -niityillä leijaillen matalalla ja käännähtäen äkisti alas huomattuaan myyrän, sammakon, pikkulinnun tai muun pienen saaliseläimen.

Ruskosuohaukka on melko harvinainen maan eteläpuoliskossa Perämerta ja Pohjois-Karjalaa myöten. Haukat muuttavat Afrikan länsiosiin elo–syyskuussa ja saapuvat Suomeen huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Juha Laaksonen

Luonto