Hyppää pääsisältöön

Muuttolintujen matkassa: Sääksi

Sääksi eli kalasääski
Fiskgjuse

55–60 cm, 1,2–2,1 kg.

Kalasääski on kotkien jälkeen suurin petolintumme, korppia selvästi isompi. Alapuoli on valkoinen, selkäpuoli ruskea. Valkoisessa päässä on leveä musta juova silmästä niskaan. Varoitusääni on inttävä vihellys ”pjyp-pjyp…”.

Sääksi pesii suurehkoilla metsä- ja suoseuduilla, useimmiten mäillä, harjuilla ja rämeillä, sekä rauhallisten vesien äärellä saarissa ja rannoilla. Se käy kalastamassa matalilla ja tyynillä pikkuvesillä, järven- ja merenlahdilla. Sääksi lekuttelee paikallaan tähystäessään sopivaa kalaa läheltä pintaa ja syöksyy päistikkaa sen kimppuun.

Sääksi on melko yleinen koko Suomessa metsä-, suo- ja järviseuduilla. Laji muuttaa elo–syyskuussa Afrikan länsiosiin ja palaa huhti–toukokuussa.

Kuvamateriaali ja ääni: Martti ja Heino Hanhela
Teksti: Pertti Koskimies
Videon aloituskuva: Risto Salovaara

Luonto